Čadež: Nemačka spremna da pomogne srpskoj privredi

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Nemačka spremna da pomogne srpskoj privredi

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da su u toku razgovori sa investitorima, kako bi se Srbija stavila na biznis mapu Evrope i da je Nemačka spremna da pomogne srpskoj privredi.

Čadež je na RTS-u potvrdio da je prilikom nedavne posete delegacije Srbije Minhenu, gde su obavljeni razgovori sa investitorima i predstavnicima bavarskih i nemačkih kompanija, "Simens" najavio da će do kraja septembra zaposliti još 220 radnika u fabrici u Subotici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Predsednik PKS je istakao da postoje konkretni razgovori sa još jednim investitorom u oblasti autoindustrije, pre svega auto delova, o većoj investiciji u Srbiji, a da su obavljeni i razgovori o kooperacijama sa domaćim srpskim kompanijama.

Čadež je preneo da je dan kasnije boravio u Berlinu, gde je Ministarstvo za ekonomski razvoj Nemačke izrazilo spremnost da pomogne Srbiji u daljoj promociji srpske privrede u Nemačkoj, povezivanju i privlačenju investicija.

Prema njegovim rečima, premijer Bavarske Horst Zehofer je najavio dolazak privredne delegacije Bavarske u Srbiju u oktobru i da će do kraja godine i sam posetiti Srbiju na poziv premijera Aleksandra Vučića.

Čadež je dodao da se sa privrednicima u Nemačkoj razgovaralo i o problemu neadekvatnog obrazovnog sistema u odnosu na potrebe privrede i najavio u septembru prezentaciju velike studije izvodljivosti postepenog uvođenja dualnog obrazovanja.

Postoje procene da je od 2000. godine srpska ekonomija i privreda izgubila oko 13 milijardi evra samo na dodatnoj edukaciji zaposlenih, podsetio je Čadež.

Komentarišući vest da su Amerikanci otkrili ispod Bora najbogatiju zlatnu žilu na planeti, Čadež je rekao da se nada da je to tačno, da je Bor jedan od velikih potencijala Srbije i da su u toku razgovori sa investitorima.

Na pitanje o pisanju medija da bi penzije i plate mogle da porastu za četiri odsto, Čadež je ocenio da po dosadašnjim ostvarenim rezultatima fiskalne konsolidacije i mera vlade to zvuči realno.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čadež: Nemačka je spremna da pomogne srpskoj privredi

Izvor: Kurir, 31.Jul.2015

Simens je najavio da će do kraja septembra zaposliti još 220 radnika u fabrici u Subotici, a postoje i konkretni razgovori s još jednim investitorom u oblasti autoindustrije, pre svega auto delova..BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da su u toku razgovori...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.