6. Desire - Živ ili mrtav

Izvor: SEEcult.org, 29.Nov.2014, 05:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6. Desire - Živ ili mrtav

Međunarodni pozorišni festival Desire Central Station u Subotici nudi u šestom izdanju – od 29. novembra do 5. decembra, uzbudljiv program provokativnih predstava iz Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Francuske i Belgije, objedinjenih sloganom “Živ ili mrtav”.

U organizaciji Pozorišta Deže Kostolanji (Kosztolányi Dezső), šesti Desire nudi 13 predstava, a medju njima ove godine nema nijedne iz Srbije.

Publika će videti pobedničku predstavu 48. Bitefa – potresnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << dramu “Aleksandra Zec” HKD teatra iz Rijeke, u režiji Olivera Frljića, kao i provokativan mjuzikl “A gde je revolucija, stoko?” zagrebačkog Montažstroja, u režiji Boruta Šeparovića, koji je dobio specijalnu nagradu žirija na Bitefu.

Desire festival počeće na Sceni Jadran francusko plesno-cirkuskom predstavom “Akrobate” Le Monfort teatra iz Pariza (Stefan Rikordel i Olivije Meru). U Modernoj galeriji Likovni susret biće izvedena predstava “Roberto Zuko” Bernara Mari Koltesa, u režiji Ivice Buljana i koprodukciji Pozorišta Maladipe iz Budimpešte, Mini teatra iz Ljubljane i Novog kazališta iz Zagreba.

Prve večeri publika će u Pozorištu Deže Kostolanji videti i komad “Zora” budimpeštanskog Hodvorksa, u koreografiji Adrijena Hoda, koji potpisuje i predstavu “Uslovi smrtnosti”.

Iz Budimpešte dolazi Pozorište Maladipe predstavom “Molijerov ‘Don Žuan’”, u režiji Šandora Žotera, zatim Pozorišna trupa “Forte” sa Univerziteta pozorišnih i filmskih umetnosti, koja će izvesti predstavu “Toldi” Janoša Aranja, u režiji i koreografiji Čabe Horvata. Takođe, budimpeštansko Pozorište “Skene” učestvuje predstavama “Elizabeta I” Pola Fostera, u režiji Remusa Siksaija i “Velika sveska” Agote Krištof, u režiji i koreografiji Čabe Horvata. Ansambl Bele Pintera izvešće Pinterov autorski projekat “Naše tajne”.

Narodni teatar iz Bitolja učestvuje predstavom “Hamletmašina” koju je režirao Andraš Urban, nagrađivani subotički reditelj i direktor Desire festivala, a zasnovana je na tekstu Hajnera Milera i autorskim tekstovima dramaturga i glumaca.

Najavljena je još i trupa Tor iz Brisela koja će pretposlednjeg dana desire festivala, koji zatvara Montažstroj, izvesti savremeni kabare “Kokteli”, u koreografiji Tjerija Smitsa.

Kao i prethodnih godina, najavljena je i Desire akademija koja obuhvata razgovore, predavanja i prezentacije.

Desire nema zvaničnog selektora, već se izbor predstava obavlja timski, u komunikaciji sa prijateljima tog festivala i saradnicima.

“Nemamo mogućnosti da putujemo i gledamo predstave i vrlo često predstavu dovodimo na preporuku”, izjavio je Urban, a kako su preneli lokalni mediji, istakao je i da je princip da se ne pravi razliku u pogledu toga da li je u pitanju muzička predstava, dramska ili plesna, jer je cilj dovesti kvalitetne izvođače u skladu sa budžetom koji je na raspolaganju.

Održavanje Desire festivala bilo je neizvesno do pre šest meseci, ali je zaslugom gradskih vlasti Subotice (3 miliona dinara), Ministarstva kulture Srbije (1 milion), Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje (800.000), te pomoći fondacije “Fabor Betlen” iz Mađarske (3,5 miliona) i mađarskog nacionalnog fonda za kulturu (750.000) Mađarske, prikupljeno oko devet miliona dinara, što je oko 50 odsto više nego prethodne godine.

Od ove godine Desire je na budžetu grada.

Karte za predstave koštaju 350 dinara, osim za sudente i penzionere, za koje su 250 dinara. Komplet ulaznica košta 3.250 dinara.

Festivalski sajt je desirefestival.eu, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.irg.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Subotici počinje "Desiré Central Station 2014"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2014

Šesti međunarodni "Desiré Central Station 2014" festival biće održan od 29. novembra do 5. decembra u Subotici. Pozorište Deže Kostolanji, kao organizator festivala, dovodi 13 pozorišnih predstava, a nastupiće pozorišta iz Francuske, Mađarske, Hrvatske, Makedonije i grada domaćina...Između...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.