Izvor: Blic, 22.Okt.2016, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BANKARSKA REVOLUCIJA U SRBIJI Ponuđeni prvi povoljni stambeni krediti bez euribora, s fiksnom kamatom

Građanima su prvi put ponuđeni stambeni krediti s fiksnom kamatom manjom od četiri odsto i na dug rok, a koji nisu vezani za euribor.

Pad kamatnih stopa, pa čak i fiksiranje rate kod stambenih kredita, biće sve učestalija pojava narednih godina i na tržištu Srbije, smatraju ekonomski analitičari.

Prvu takvu ponudu, u kojoj je fiksirana rata tokom celog perioda otplate od 20 godina, a da u njenoj strukturi nema uticaja euribora, pre dva dana najavila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedna od vodećih banaka kod nas, a prema svemu sudeći, slediće je i ostale. Dobra vest za građane koji razmišljaju o stambenom kreditu je da će tačno znati koliko im iznosi rata i da će biti sigurni da se ona ni po kojem osnovu neće menjati dok ne isplate svoj dug.

Prema proceni stručnjaka s kojima je "Blic" razgovarao, vrednost euribora (kamatna stopa Evropske centralne banke), u odnosu na koji se formiraju kamate na kredite u evrima, sigurno se neće menjati naredne dve do tri godine. To je i razlog za odluku bankara da snize kamate, pa i da ih fiksiraju.

Pročitajte još:

Podsetimo da je pre krize 2008. godine euribor vredeo skoro pet odsto, da bi se sada spustio na nivo ispod nule, pa iznosi -0,2 odsto. U skladu s tim, menjale su se i kamate na stambene kredite u Srbiji. One su, uz uračunate marže, pre sedam godina iznosile i devet odsto. Sada su spale na oko tri do 4,5 odsto godišnje.

Najnovija ponuda je stambeni kredit (osigurani kod NKOSK) s fiksnom mesečnom ratom i kamatom od 3,5 odsto godišnje tokom celog perioda otplate, koji maksimalno može biti do 20 godina. Pored toga, ista banka, a ne treba sumnjati da će je slediti i još neke, ponudila je stambene kredite (uz euribor) s kamatnom stopom već od 2,59 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate do 15 godina. A za kredite s periodom otplate od 15 do 30 godina kamata je 2,7 odsto.

Akcijsku ponudu nedavno je pokrenula još jedna banka. Svim klijentima koji podnesu zahtev za stambeni kredit indeksiran u evrima do kraja oktobra, tokom perioda od 15 meseci, računaće se fiksna (nominalna) kamata od 2,3 odsto godišnje. Nakon isteka promotivnog perioda, efektivna kamatna stopa biće 3,06 odsto i menjaće se u skladu s promenom euribora.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za "Blic" da se, zbog slabog oporavka privrede EU, na srednjoročnom planu ne očekuje značajniji rast euribora.

- Nakon eskalacije krize 2009. godine, euribor se sunovratio, pa je 2010. pao na manje od jedan odsto. Nakon manjeg oporavka 2012, sada je dostigao najniži nivo i ušao u negativnu zonu. Očekivanja Evropske centralne banke zasad su takva da skoro neće biti promene - ističe Nikolić.

On naglašava i da se može očekivati da banke u Srbiji ponude još jeftinije kredite ako žele da budu konkurentne.

Da će i ostale banke uskoro ponuditi povoljnije pozajmice, slaže se i profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić. Prema njegovim rečima, uobičajena reakcija na tržištu je da, usled konkurencije, potez jedne banke povuče i sve ostale učesnike.

Stambeni krediti sve traženiji

Da je tražnja za stambenim kreditima od kada su pojeftinili veća, pokazuju podaci banaka koje su plasirale povoljnije pozajmice.

- Tako je broj kredita odobrenih za dva meseca, od kada važe bolji uslovi, skoro jednak broju kredita realizovanih u prvih devet meseci ove godine - ističu u jednoj od banaka koja je nedavno smanjila kamate na stambene kredite.
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.