ALARMANTNO Srbija klizi prema hipotekarnoj krizi!

Izvor: Press, 29.Jan.2015, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO Srbija klizi prema hipotekarnoj krizi!

BANKE će se naći u velikom problemu ukoliko uskoro ne budu našle sistemsko rešenje za građane koji koriste stambene kredite u švajcarskim francima, jer će sve teže moći da naplate odobrene zajmove. One su i same svesne te situacije, ali očekuju da im pomognu Narodna banka Srbije i država.
S druge strane, nisu spremne da se odreknu dela svoje, ne male zarade i na taj način dođu do rešenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jer su u poslednjih 12 godina odlično profitirale, a naročito na "švajcarcu".


Ovo za "Novosti" kaže Mlađan Kovačević, ekonomista, i ističe da mera prinudne naplate stambenih kredita u francima, odnosno aktiviranje hipoteka ne može da bankama reši problem, već samo da ga produbi.

 
- Jedna strana banka koja ima veliki broj stambenih pozajmica u "švajcarcima" već tri godine prodaje 30 stanova koje je oduzela od klijenata, jer nisu mogli da otplaćuju rate. Od toga je prodala samo jedan stan. Građani koji imaju novca takve stanove neće da kupuju. Takođe, tržište nekretnina stagnira i teško je naći kupca. I treći problem, bankari ne mogu da dobiju cenu i ako pronađu kupca u vrednosti kredita koji su odobrili, jer su cene nekretnina sada znatno manje nego pre tri, pet ili osam godina.
Kako ističe Kovačević, ne može se rešavati pojedinačno problem sa francima, jer je u pitanju 22.000 stambenih kredita i oko 10.000 drugih zajmova, što za Srbiju nije zanemarljivo. U pitanju je egistencija gotovo 80.000 ljudi.
KREDITI U DINARIMAVEĆ dve godine građani u Srbiji mogu da koriste i dinarske stambene kredite. Zbog kamate koja je veoma visoka i iznosi 19 odsto, odobrena su samo dva ovakva zajma. Bankari kažu da su im mali izvori za finansiranje u domaćoj valuti, odnosno štednja je i dalje minimalna, i moraju da se zadužuju u evrima, tako da je i kamata visoka. Maržu od pet odsto pravdaju rizičnošću koju nosi hipotekarni zajam u domaćoj valuti.
- Ne može se govoriti da su građani znali u šta se upuštaju, jer su ih banke pozivale da uzmu te kredite, podršku je davala i država, kao i nadležni iz NBS koji su u to doba govorili da nema valutnog rizika - ističe Kovačević. - Govorim o periodu od 2002. do 2008. godine kada su krediti u stranim valutama uzeli maha. Guverner Radovan Jelašić, je kasno upozorio građane, jer se stanovništvo već prezadužilo, u stranim valutama, a dinar je sve više slabio. Tako imamo da je evro od 2003. godine do danas više nego duplo jači, a franak trostruko.
Problem sa kreditima u francima očigledno je širi, jer se oglasila i Građevinska komora Srbije i zatražila od nadležnih institucija da se stambeni krediti u švajcarskim francima pretvore u dinarske i upozorila da bi u suprotnom moglo da bude aktivirano puno hipoteka, zbog nemogućnosti njihove otplate.
- Ako se te hipoteke aktiviraju, domaća građevinska operativa koja je u 2014. zabeležila pad od skoro 40 odsto u odnosu na 2013. godinu doći će u situaciju da neće imati za koga da gradi stanove - upozorio je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić. - Zbog te situacije izazvane kretanjem kursa švajcarskog franka, ali i kursa evra i dolara, najbolje rešenje je bilo da se sve konvertuje u dinare, kao što su neke zemlje uradile pretvarajući kredite izražene u stranim valutama u svoje domaće.
Trebalo bi, kako kaže Rodić, odrediti dinarsku kamatu koja će biti prihvatljiva građanima. Imamo na desetine hiljada ljudi koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, pa će uskoro veliki broj njih doći u situaciju da neće moći da ih servisira, a banke i država će za dobar deo tih stanova aktivirati hipoteke i posle neće znati šta će sa njima.
Banke i danas nastavljaju razgovore oko problema sa frankom.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Tabaković:Rešenje za "švajcarce" mora biti dobro odmereno

Izvor: Blic, 29.Jan.2015

Rešenje za kredite gradjana u švajcarskim francima mora biti dobro odmereno i bez ishitrenih poteza, jer svako nametnuto rešenje, koje bi značilo nasilno prelivanje celokupnih troškova pojedinačnih odluka na državu ili banke, istovremeno bi značilo i stvaranje pravne nesigurnosti i narušavanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.