WANTED Traži se lider opozicije

Izvor: Blic, 28.Dec.2014, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WANTED Traži se lider opozicije

U srpskoj opoziciji nema osobe kojoj bi ljudi verovali, koga bi sledili i koja bi u nekom trenutku mogla da bude protivteža aktulnoj vlasti, a pre svega lideru SNS Aleksandru Vučiću.

Njega, ili nju, verovatno će iznedriti neko buduće vreme ili situacija jer, kako kaže prof. dr Vladimir Goati, “lidere stvaraju situacije”.

- To su prelomne situacije, kada lider argumentima i ponašanjem uspe da promeni tok stvari i u partiji i u političkom životu. Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Đinđić je primer toga, ali čini mi se, bar za sada, da nekoga poput Đinđića ne možemo očekivati - priča Goati.

Istraživanje

Neznatne ideološke razlike među partijama čine da se građani vezuju za stranačke lidere, a ne za programe i ideje koje propagiraju, govore rezultati istraživanja agencije “Faktor plus”. „Lideri su zaštitni znak partije, i to nije slučaj samo kod nas, gde lider postaje značajniji od ideja i programa“, kaže analitičar Dejan Vuk Stanković.

Kako kaže, lider nije samo čovek koga masa sledi, već i onaj koji predvodi masu. Morao bi da bude politički fleksibilan, pristupačan i spreman da prihvata i argumente drugih strana ako su dobri i valjani. Goati kaže da je za lidere vrlo važna i jedna, možda i najteže objašnjiva osobina - harizma.

- Mi imamo vrlo slabu, izlomljenu i posvađanu opoziciju, gde svako misli da bi baš on morao da bude lider. Možda bi to trebalo da bude neko novo lice, a ne ona koja gledamo poslednjih 15 godina. Ne čini mi se da vidim na horizontu takvu osobu. Lider u Srbiji će biti onaj ko je u stanju da se suprotstvi dominaciji SNS - objašnjava Goati.

Da situacija, vreme i okolnosti stvaraju lidere, saglasan je i dr Đorđe Pavićević sa Fakulteta političkih nauka.

- Oni koji su trenutno opozicija, ili su istrošeni ili im je manevarski prostor sužen jer nemaju medije iza sebe, a nemaju ni toliko novca da se promovišu. Koliko god paradoksalno zvučalo, u vreme Zorana Đinđića bilo je lakše jer je bilo i nezavisnih medija i podrške sa strane - navodi Pavićević.

Mašti na volju

“Dajte mašti na volju i izmislite da sam izjavio nešto što meni nikada nije palo napamet, a mogao bih da vam pošaljem i najnoviju fotografiju kako bi sve izgledalo ubedljivije”, predložio je akademik i književnik Matija Bećković.

- Sutradan bi mogli da se aktiviraju komentatori, ili samo jedan ali pod različiti imenima, koji bi mogao da reaguje i pre i posle pomenute izjave. Onaj ko bi sve to ćutke mogao da podnosi ispunio bi jedan od najvažnijih uslova za lidera opozicije - kaže Bećković.

Pokojni premijer je, kaže, primer osobe koja je bila spremna da okupi opoziciju, a da sebe ne stavlja u prvi plan, već je to učinio sa Vojislavom Koštunicom.

- Ta osoba bi trebalo da ima sposobnost da okupi veliki broj političkih profesionalaca, da ih organizuje, i da oni budu spremni da ga slede - priča Pavićević. Prema njegovim rečima, možda bi bilo dobro da ta osoba ne bude političar.

“Lidera opozicije nemamo, a treba nam neko ko će se suprotstaviti ovom čudu u kome smo se našli”, kaže sociolog Ratko Božović, koji kroz šalu priča da je Aleksandar Vučić, opoziciji kakvu Srbija trenutno ima, najbolji lider.

- Za mene lično, lider bi mogao da bude neko a la Boris Tadić, pod uslovom da se ne bavi previše psihoanalizom, da ne miri nepomirljivo i da ne pravi kompromise tamo gde ne mogu da budu napravljeni. Ta osoba bi morala da ima veštinu da u ovoj ludoj kući bez zidova harmonijom i identitetom osvetli prostor, da tihim glasom, a ne vikom i vriskom, pokaže šta je dobro - objašnjava Božović.

Profil lidera opozicije
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.