Vučić: Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad

Izvor: Politika, 31.Mar.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad

BEOGRAD – Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je večeras premijer Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice stranačkog predsedništva odgovarajući na pitanje novinara kako će se država odnositi prema lideru radikala Vojislavu Šešelju, ukoliko Haški tribunal zatraži njegovo vraćanje u pritvorsku jedinicu, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je posao i obaveza države Srbije da vodi računa o svakom građaninu i o Šešelju.

„Mi čekamo odluke, prvo da vidimo kako je zdravstveno stanje gospodina Šešelja”, rekao je Vučić i dodao da Vlada Srbije čeka da vidi konkretnu proceduru.

Vlada Srbije nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je Vučić i dodao: „To se neće desiti”.

Čekaćemo prvo da vidimo šta je Žalbeno veće zaključilo, da vidimo šta oni pre svega traže od nas.

„Sećate se da su ga oni spakovali i poslali nam ga. Prvo su tražili da ga špijuniramo, da vidimo gde će da jede, da spava...„, podsetio je i dodao da su, kako je rekao, oni puštanjem Šešelja zapravo samo Srbiji izazvali probleme.

Sad ćemo da vidimo šta je to novo što traže od nas, kazao je premijer.

Vučić je ponovio da cilj odluke Haškog tribunala da se Šešelj privremeno vrati u Hag rušenje vlade Srbije, SNS i njenog rejtinga,.

Uprkos tome, Srbija će, kazao je, učinit što je u njenoj moći da očuva punu političku i ekonomsku stabilnost.

Nije, dodao je, očekivao i iznenađen je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je Pretresnom veću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom pustanju Šešelja na slobodu, kao i da je samo ministar Aleksandar Vulin pogodio šta se zbiva.

„Samo je on shvatio da su imali za cilj rušenje vlade li njenog rejtinga i SNS i ništa više”, rekao je Vučić i dodao da ne zna kako je Vulin to pogodio, ali da se pokazalo da ili je, kako je rekao, on znao više od mene, ili je pametniji.

„Premijer je rekao da je Srbija konkurentna mnogim zemljama u regionu i na evropskom tržištu, da su mnogi mislili da reforme u našoj zemlji neće uspeti, te da zato nisu slučajni pritisci na različite načine”, kazao je Vučić.

Na insistiranje novinara da kaže da li će Šešelj biti uhapšen, Vučić je rekao da o tome još nije razgovarano, jer vlada još nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o njegovom povratku u Hag.

„Saznali smo za to sa sajta kao i vi”, rekao je Vučić istakavši „kad oni nama nešto pošalju, i mi ćemo njima poslati nešto”.

Upitan za Šešeljevo zdravstveno stanje premijer je rekao da on nije lekar.

„Nisam tražio uvid u njegov zdravstveni karton...Holandski lekari su rekli da je bolestan i poslali nam ga nazad”, poručio je on.

Vučić:O pritiscima iz Haga GO SNS raspravlja 17. aprila

Srpska napredna stranka će 17. aprila održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će razmatrati aktuelnu političku situaciju i doneti najvažnije odluke u svetlu važnih i teških ekonomskih reformi, ali i u svetlu političkih pritisaka iz Haškog tribunala, saopštio je predsednik te stranke Aleksandar Vučić.

Nakon sednice Predsedništva SNS-a, Vučić je novinarima u sedištu te stranke rekao da danas razmatrana aktuelna politička situacija i rad Vlade Srbije i ostalih izvršnih organa vlasti u prethodnih godinu dana.

„Analizirali smo do sada učinjeno, razmatrali smo kako da nastavimo sa našim aktivnostima u svetlu važnih i teških ekonomskih reformi koje je Srbija preduzela, a ceo svet priznao, ali i u svetlu značajnih političkih pritisaka koji su usledili i pojačavaju se prema Srbiji, posebno imajući u vidu političke, ne pravne, pritiske koji dolaze iz Haškog tribunala”, rekao je Vučić.

Srbija će očuvati političku i ekonomsku stabilnost

Vlada Srbije će učiniti sve da obezbedi Srbiji budućnost, tako što će očuvati punu političku i ekonomsku stabilnost zemlje, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Za razliku od nekih drugih, mi ne želimo nikakve nemire i ne želimo da pokazujemo bilo kakvu političku dominaciju,” rekao je Vučić, na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva SNS-a.

Pristalice SNS će se, kako je rekao, na skroman način okupiti na svom protestu u Novom Sadu, kada oni (DS) završe svoje skupove i kada, kako je rekao, oni pokažu sav svoj gnev i bes, mirno ćemo da se okupimo i nećemo pokazivati nikakav bes.

Oni su, poručio je, dobrodošli u Vladi Srbije i on će, dodao je, lično da ih sačeka u Vladi.

Premijer je najavio da Srbiju do 27. aprila, kada je godišnjica rada vlade, čeka mnogo posla i pregovora sa raznim kompanijama.

Očekujemo da rešimo pitanje dela hemijskog kompleksa, što je od ključnog značaja za privredu Srbije, najavio je Vučić i dodao da se očekuju i razgovori sa kompanijama iz agokompleksa i nastavak privatizacije 188 preostalih preduzeća.

„Na zdravim nogama i temeljima, ciglu po ciglu ćemo da gradimo novu Srbiju, našu kuću koja će biti lepša od mnogih kuća u našoj Evropi”, poručio je Vučić.

Vučić: Pokušaćemo da ostvarimo pozitivan rast u 2015.

Vlada Srbije pokušaće do kraja godine da smanji fiskalni deficit ispod 4,75 odsto BDP-a, da ostvari pozitivan rast privrede od jedan odsto, umesto prognoziranih minus 0,5 do minus jedan odsto, a u 2016. da ostvari pozitivan rast oko tri odsto BDP-a i fiskalni deficit ispod četiri odsto BDP-a, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, posle sednice Predsedništva SNS-a, rekao da je deficit budžeta na kraju marta ove godine za 30 milijardi dinara niži od planiranih 55 milijardi dinara, tako da je ukupni fiskalni deficit u prvom tromesečju ove godine iznosio oko 25 milijardi dinara, ocenjujući da je to veliki uspeh za Srbiju.

Podsećajući da je planirani budžetski deficit za 2015. godinu 191 milijarda dinara, sa kojim su se složili MMF i Svetska banka, Vučić je ukazao da smo u prvom tromesečju uspeli da potrošimo manje ili da zaradimo više i izrazio uverenje da će se taj trend nastaviti.

„Shvatili smo da niko u stvari ne želi dobre vesti, osim običnih građana, običnih ljudi”, primetio je Vučić i dodao da ukoliko bi Srbija u narednih šest meseci nastavila da smanjuje deficit budžeta i da pokrene ekonomski oporavak zemlje, to znači da bismo mogli ponovo da pregovaramo sa MMF-om o povećanju plata i penzija.

„Uveren sam da bismo uspeli da obezbedimo i da dobijemo povećanja penzija i plata u javnom sektoru”, reako je Vučić.

Premijer Srbije je preneo prva saznanja da je povećana naplata poreza na dodatu vrednost (PDV) i to nije malo i nije samo posledica borbe protiv „sive” ekonomije i dodao da je povećana i naplata akciza, „iako nam jedan veliki proizvođač gotovo ništa ne uplaćuje ili minimalno uplaćuje”.

Povećana je i naplata neporeskih prihoda i kapitalna ulaganja u martu na nivou očekivanog, a ne smanjeno, reako je Vučić.

„Po prvi put u nekoliko poslednjih godina imamo povećanje kreditne aktivnosti i u privredi i kod stanovništva”, naveo je predsdenik Vlade Srbije i precizirao da povećanje kreditne aktivnosti kod stanovništva iznosi čak 10 odsto, a kod kompanija 5,6 odsto, što znači da je prosečni rast kreditne aktivnosti iznosio 7,1 odsto.

„To su prvi ozbiljni znaci ekonomskog oporavka, ali to nije dovoljno i mi nismo zadovoljni. Nije sve završeno, imamo mnogo rada i truda pred nama”, kazao je premijer.

Vučić: Vulin da odgovori Milanoviću, ne želim na tome poene

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je njegov posao da gradi dobre odnose s Hrvatskom, a ne da ih ruši, te da očekuje da ministar Aleksandar Vulin odgovir hrvatskom premijeru na njegov komentar odluke Haga o vraćanju lidera radikala u pritvor.

„Očekujem da Vulin odgovori hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću. Ja ne volim da odgovorim nikome u regionu, ne zato što smo slabi već zato što smo snažni. Ne želim da dobijam ovde poene na taj način. Moj je posao da vodim državu i gradim dobre odnose sa Hrvatskom a ne da ih rušim”, rekao je Vučić.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj mora da se vrati u Hag neće destabilizovati region i da je neshvatljiva izjava da je to udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

„Hrvatsku sigurno neće destabilizovati, ako je Hrvatska uopšte deo regiona, a Srbija će sada pokazati da li je prava demokratija ili zaista zavisi o takvim hirovima”, rekao je Milanović.

Tanjug

objavljeno: 31.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad

Izvor: Večernje novosti, 31.Mar.2015

BEOGRAD - Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je večeras premijer Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić. On je na konferenciji za novinare posle sednice stranačkog predsedništva na pitanje novinara kako će se država odnositi prema lideru radikala Vojislavu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.