Vučić-DS pet sati polemike

Izvor: Politika, 23.Jul.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić-DS pet sati polemike

Nebojša Stefanović (SNS) izabran za predsednika Skupštine Srbije sa 142 glasa

Narodna skupština Srbije dobila je juče novog predsednika, naprednjaka Nebojšu Stefanovića. Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, „protiv” je bilo 48, a „uzdržanih” 15. Preuzimajući dužnost, Stefanović je obećao da će učiniti sve da u parlamentu „vlada duh tolerancije” i naveo tri važna zadatka: >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Potpuna mogućnost kontrole izvršne vlasti, jačanje demokratije u parlamentu i u zemlji i otvaranje parlamenta za javnost”.

Izboru predsednika parlamenta prethodila je gotovo petočasovna rasprava, u kojoj su, uglavnom, polemisali poslanici DS-a i Aleksandar Vučić, lider naprednjaka. Debata nije imala nikakve veze sa kandidatom Nebojšom Stefanovićem, ali ni, većim delom, sa funkcijom koju će on obavljati.

Obrazlažući predlog da Stefanović bude predsednik, Aleksandar Vučić nazvao je jučerašnji dan važnim i velikim danom za Srbiju. On je rekao da je „SNS prošao golgotu i nije golgota što trpimo dobacivanje poslanika bivše vlasti, već ono što smo mi i Tomislav Nikolić prošli u kampanji”. Vučić je optužio DS da stoji iza „svog biltena ’Blica’, koji je objavio da je novi ministar inostranih poslova čuvar Miloševićevog trezora”, pa nastavio da predstavlja Stefanovića, koji će „u parlament uneti duh tolerancije”.

Za Dragoljuba Mićunovića, šefa poslaničke grupe DS-a, jučerašnji dan nije bio veliki, „već interesantan, jer je Srbija imala prilike da vidi tolike promene, a da se ništa nije promenilo”. Mićunović je najavio da će DS biti oštra opozicija i dodao „svakom skretanju sa našeg puta, a kad budete pokušali da za sve optužite bivšu vlast setite se da su neki od najistaknutijih ministara sada u vašoj vladi”. Vučić je odvratio: „Pa samo ste vi na vlasti duže od svih poslanika SNS-a zajedno i govorite o tome koliko je ko na vlasti”. Mićunović je konstatovao da mu je drago što se „Vučić ne menja, pokazali ste da je ta pričao o toleranciji samo fasada”. Mićunović je govorio i o tome kako je u Vučićevom govoru video pretnje, ali „postoji tužilaštvo”, a Vučić je kazao da nema iskustvo kao DS „koji je ne samo pretio nego i pretnje sprovodio”.

U polemiku se uključila Aleksandra Jerkov (LSV) pokazavši fotografiju na kojoj Vučić pokazuje zatvorsku uniformu za Dinkića „tako vas se sećamo gospodine Vučiću, a u ovoj koaliciji nema nikoga ko nije tvrdio da će uhapsiti onog drugog”, pitala je i šta je sa koferom... Ona je navela i da Dinkić treba da kaže zašto je stvarno slagao o hiljadu evra. Vučić je odgovorio da se „kofer izgubio u lavirintu vašeg reformisanog pravosuđa”. Dinkić je tvrdio da nikada nije lagao i dodao „pa ni u vezi sa akcijama, ali kada sam rekao da će građani dobiti hiljadu evra nisam znao da se Boris Tadić dogovorio o prodaji za osamsto evra, što je tri-četiri puta jeftinije od tržišne vrednosti, a Tadić se pohvalio da se on dogovorio o prodaji...”. Vučić se u jednom trenutku zahvalio Jerkov „na tolikoj mržnji, ako hoćete ponudićemo vam da zajedno napišemo biografiju Aleksandra Vučića”.

U debatu se uključio i mandatar Ivica Dačić rekavši da ne oseća potrebu da se bilo kome pravda „zato što SPS vuče pojedine poteze, za svoje poteze svako snosi odgovornost”.

Polemisali su i Nada Kolundžija (DS) i Borko Stefanović (DS), a Vučić im je odgovarao i najavio da će i ubuduće naprednjaci na sve napade odgovarati i dodao „šta ste mislili da ćemo da ćutimo i da čekamo samo da prođe vreme, e pa neće tako biti”.

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Biografija predsednika NSS-a

Novi predsednik parlamenta Nebojša Stefanović rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio gimnaziju i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije, a 2011. godine odbranio je magistarsku tezu i stekao zvanje magistra ekonomskih nauka. Bio je direktor marketinga u firmi za spoljnu i unutrašnju trgovinu „Interspeed” doo, zamenik finansijskog direktora u „Jabuci”, odbornik u Skupštini Beograda i poslanik u Skupštini Srbije. Govori engleski i ruski jezik, oženjen je Anom i ima kćerku Ninu.

-----------------------------------------------------------

Sedam opozicionara podržalo Stefanovića

Novi predsednik parlamenta dobio je podršku sedam opozicionara. Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM-a, najavljujući da će njegovi poslanici glasati „za”, rekao je da Stefanovića zna iz vremena kada je bio predsednik Odbora za trgovinu, „bio je trpeljiv čovek i imao odlične diskusije”. Pastor je kazao da od Stefanovića očekuje da parlament funkcioniše kako je predviđeno Ustavom, „da se NSS-om ne upravlja sa drugog mesta i da mu vratimo dostojanstvo”. Maja Gojković, predsednica NP-a, i njen stranački kolega, takođe, glasali su za Stefanovića, a i on sam je glasao za sebe. DSS je bio uzdržan zato što, kako je objasnio Slobodan Samardžić, to „odgovara poziciji koju stranka ima u parlamentu”.

-----------------------------------------------------------

Štednja i potpredsednici

Poslanik LDP-a Ivan Andrić rekao je da će vlast u LDP-u imati partnera za razgovor, da će podržati dobre ideje, a loše kritikovati. Andrić je, kako je rekao, izrazio oštar protest što je broj potpredsednika parlamenta smanjen sa šest na četiri, pa „LDP neće imati potpredsednika, pa ni mogućnost da, kao deo skupštinskog kolegijuma, učestvuje u pripremi sednice”. Aleksandar Vučić je kazao da je SNS predložio smanjenje zbog štednje, ali da nije to imao u vidu, „prihvatam vaš predlog da i LDP ima potpredsednika”. To je podržao i Mlađan Dinkić, tako da će LDP imati potpredsednika.

-----------------------------------------------------------

Kancelarijom protiv zloupotrebe novca za KiM

Vršilac dužnosti lidera SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je juče da je formiranje Kancelarije za Kosovo i Metohiju motivisano potrebom da se smanji administracija, ali i da se spreče zloupotrebe novca namenjenog za pomoć Srbima u toj pokrajini.„Cilj je da se spreči da na pola puta do Kraljeva, i pola puta od Kraljeva nestaje novac za pomoć narodu”, rekao je Vučić novinarima i dodao da je uveren da će kancelarija, koja nastaje po predlogu SNS-a, na najbolji mogući način obavljati svoj posao, prenosi Tanjug.

-----------------------------------------------------------

Formirano 13 klubova

U skupštini Srbije juče je formiran još jedan poslanički klub – LSV-a, stranke koja je na izbore izašla na listi Izbor za bolji život – Boris Tadić. To je 13. klub, a vodiće ga Nenad Čanak. Od juče je poznato da će Dragoljub Mićunović biti predsednik poslaničkog kluba DS-a, a njegov zamenik Balša Božović. Svi ostali klubovi formirani su ranije.

-----------------------------------------------------------

Novi potpredsednici parlamenta

1. Vesna Kovač (URS) rođena 1965. godine u Novom Sadu, završila višu ekonomsku školu, poslednji posao državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja

2. Gordana Čomić (DS), rođena 1958. u Novom Sadu, diplomirani fizičar, poslednji posao potpredsednik srpskog parlamenta

3. Konstantin Arsenović (PUPS), rođen 1940. u selu Gornje Košlje, opština Ljubovija, završio Visoku vojnotehničku akademiju, Komandno-štabnu školu i Školu nacionalne odbrane, bio poslanik u prethodnom sazivu

4. Nenad Popović (DSS), rođen je 1966. godine u Tuzli, doktorirao ekonomiju u Moskvi, predaje na Ekonomskom fakultetu „Lomonosov” u Moskvi, predsednik međunarodne kompanije „ABC elektro”

5. Žarko Korać (Preokret), rođen 1947. godine. nastavnik na odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu

objavljeno: 24.07.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.