Uprkos najavama, vlast u Vojvodini i dalje nepromenjena

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos najavama, vlast u Vojvodini i dalje nepromenjena

Iako su skoro svi politički akteri u Vojvodini najavljivali promenu vlasti, politička situacija u pokrajini i dalje je nepromenjena - DS, LSV, NDS vode tehničke pregovore o rekonstukciji pokrajinske vlade, SVM smatra da oni neće dati rezultat, a SNS i dalje ukazuje da su promene neophodne i da demokrate moraju otići sa vlasti. Bojan Pajtić

Lider DS-a i predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić kaže da se pregovori o rekonstrukciji vlasti u pokrajini odvijaju na tehničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nivou i da u njima učestvuju timovi koji su od strane DS-a, LSV-a i NDS-a zaduženi za defnisanje načina buduće saradnje.

"Pregovori idu veoma dobro i dogovoraju se svi značajni segmenti buduće saradnje", rekao je Pajtić Tanjugu, dodajući da se razgovara i o pitanjima koja se rešavaju konsezusom i koja se odnose na "buduću strategiju delovanja vladajuće koalicije do 2016. godine".

Pajtić je napomenuo da tehničke timove DS-a predvodi Miroslav Vasin, LSV-a Branislav Bogaroški, a NDS-a Miloš Gagić.

Sekretar poslaničkog kluba NDS u pokrajinskoj skupštini Đura Vlaškalić rekao je Tanjugu da se toj stranci i LSV-u kao njenom koalicionom partneru zameraju kontradiktorne stvari koje su vezane za pregovore o rekonstrukciji vlasti u Vojvodini.

"Prvo nam se zameralo da želimo na brzinu da trgujemo nekakvim mandatima, poslaničkim mestima i nekim mestima u vladi, a kada smo pregovorima pristupili krajnje odgovorno, sada nam se zamera da odugovlačimo", rekao je Vlaškalić.

On je naglasio da se u dosadašnjim pregovorima "prošlo kroz celu tematiku koja tišti Vojvodinu" - od promene Ustava do Zakona o nadležnostima i o finansiranju AP Vojvodine, a razgovaralo se i o političkoj platformi koju bi imala nova pokrajinska vlada.

Komentarišući izjave koje stižu iz redova SVM-a, da su pregovori LSV-a i NDS-a "tragikomični" Vlaškalić je rekao da su NDS i LSV prvo razgovore započele upravo sa SVM i da su "našli vrlo mnogo zajedničkih dodirnih tačaka" i da su se sporazumeli o većini pitanja.

"Mi ćemo na kraju izanalizirati šta svi naši potencijalni koalicioni partneri misle o novoj vladi i tek ćemo onda doneti odluku da li uopšte ulazimo i sa kim u novu vladu", zaključio je Vlaškalić.

Zgrada Vlade Vojvodine

Govoreći o neučestvovanju SVM u pregovorima o rekonstrukciji pokrajinske vlade, predsednik Pokrajinskog odbora i član tima DS-a za pregovore Miroslav Vasin rekao je da je SVM sam istakao da ne želi direktno da u njima učestvuje.

"Imamo različite stavove sa SVM-om u pogledu rešenja situacije u Vojvodini, jer SVM to rešenje vidi u formiranju koncentracione vlade, a mi da je takva vlada nemoguća, jer nikako ne možemo sarađivati sa SNS sa kojim imamo potpuno različite poglede", istakao je Vasin.

Demokrate u budućoj vladajućoj koaliciji u Vojvodini vidi i SVM, jer kako kaže Vasin "preferiramo koaliciju koja će okupljati one stranke koje imaju istovetne ili slične poglede na budućnost Vojvodine, koje sarađuju dugi niz godina i koje o autonomiji Vojvodine i promeni Ustava Srbije imaju iste stavove".

Razmirice koje se u javnosti vode između SVM i LSV, prema mišljenju Vasina nisu vezane za funkcionisanje koalicije i ne utiču na rad pokrajinske vlade.

Prema njegovom mišljenju, radi se o stvarima koje se tiču politika i ideologija, a što se tiče Vlade Vojvodine, ona funkcioniše bez problema.

Izjave lidera SVM Ištava Pastora i njegovu najavu sastanka sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem, Vasin ne tumači kao navodno udaljavanje SVM od vladajuće koalicije u Pokrajini.

"Sasvim je normalno da se Pastor sastaje sa svojim koalicionim partnerom na republičkom nivou i da na tim sastancima razgovaraju i o Vojvodini i značajnim razvojnim projektima", rekao je Vasin.

Približavanje SVM i SNS ne čudi zamenika predsednika LSV Bojana Kostreša koji kaže da "kada neko nekome omogućava da dobije gradonačelnika, pa mu još i daje mesta državnih sekretara, jasno je da se za te ustupke mora dati nešto i zauzvrat".

Ištvan Pastor

Kostreš ipak naglašava da iako se SVM distancirala od pregovora LSV, DS i NDS o rekonstrukciji pokrajin ske vlade, mogućnosti za dogovor ima.

Međutim, da je stanje u Vojvodini veoma loše i u političkom i ekonomskom smislu smatra potpredsednik Skupštine AP Vojvodine iz redova SNS Đorđe Milićević.

"U Vojvodini su preko potrebne promene i nova vlast koja je spremna da se nosi sa svim problemima, a da li će do promene vlasti u pokrajini doći, ne zavisi od SNS, već od stranaka koje čine većinu u pokrajinskoj skupštini" rekao je Milićević Tanjugu.

Milićević je pojasnio da su u Vojvodini moguća dva scenarija za dolazak nove vlasti - prvi su vanredni izbori, a drugi da se u okviru postojećeg skupštinskog saziva stvori nova većina od postojećih poslaničkih grupa.

Po njemu, vanredni izbori su kvalitetnije rešenje, ali je ovo drugo realnije i predstavljalo bi jednu vrstu tehničke vlade, formirane promenom većine unutar aktuelne pokrajinske skupštine, koja bi imala za cilj dva pravca.

Prvi je definisanje statusa Pokrajine donošenjem zakona o finansiranju i nadležnostima Vojvodine i kroz sprovođenje donetog statuta, a drugi pravac trebalo bi da bude pokretanje investicionog ciklusa kroz realizaciju velikih projekata kao što je izgradnja tunela kroz Frušku Goru.

Eventualna nova vlada, kako kaže Milićević, trebalo bi da pripremi i održavanje narednih izbora u pokrajini.

"SNS je koliko danas spremna da učestvuje u kreirnju nove politike u Vojvodini", naglasio je Milićević, dodajući da je na članovima aktuelne većine u pokrajini odgovornost za sve ono što se do sada u Vojvodini desilo, ali i za probleme koji će sigurno nastati ukoliko ne dođe do promene vlasti".

Međutim, lider SVM Ištav Pastor rekao je Tanjugu da ne očekuje da će pregovori bilo šta novo doneti i da oni samo potvrđuju narodnu izreku "tresla se gora, rodio se miš".

"Svaki dan nam potvrđuje da od tih pregovora neće biti ništa. Oni su počeli, a u samom startu se znalo da neće dati rezultat", zaključio je Pastor.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uprkos najavama, još ništa od promene vlasti u Vojvodini

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2014

Iako su skoro svi politički akteri u Vojvodini najavljivali promenu vlasti, politička situacija u pokrajini i dalje je nepromenjena - DS, LSV, NDS vode tehničke pregovore o rekonstrukciji pokrajinske vlade, SVM smatra da oni neće dati rezultat, a SNS i dalje ukazuje da su promene neophodne i da demokrate...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.