UDAR POSLE KRITIKOVANJA VUČIĆA Fantomska NVO napala ombudsmana Jankovića

Izvor: Blic, 18.Apr.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDAR POSLE KRITIKOVANJA VUČIĆA Fantomska NVO napala ombudsmana Jankovića

Javnosti nepoznate nevladine organizacije, pojedini mediji i predstavnici SNS udružili su se ovih dana u ratu protiv zaštitnika građana Saše Jankovića.

Ova „združena operacija“ počela je odmah nakon što je ombudsman javno kritikovao predsednika Vlade Aleksandra Vučića jer je unapred, pre završetka istrage, uzeo u zaštitu ministre odbrane i zdravlja Bratislava Gašića i Zlatibora Lončara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u aferi s tragedijom vojnog helikoptera.

- Premijer nije doprineo utvrđivanje istine u vezi s padom helikopeta . rekao je Janković i na sebe navukao bes nekih krugova.

Jankovićev odgovor

Saša Janković je na talas optužbi koji je pokrenut protiv njega kratko odgovorio da je pravo svakoga da ga pozove da podnese ostavku, ali da se na argumente mora odgovarati argumentima. On je dodao da se ne bavi otporom prema aktuelnoj vlasti, već ostvarivanjem prava građana, kao i da ne može celo društvo da se svede na politiku.

Posebno je zanimljiv slučaj Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, za koju dosad nisu čuli ni oni koji se profesionalno bave NVO sektorom.

Kako su saopštili, „zaštitnik građana nije ni Ustavom ni zakonom ovlašćen da kontroliše rad Vlade, Skupštine, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava i predsednika republike“, kao i da „ne može davati izjave političke prirode“.

Ovu NVO, kako i piše na njihovom sajtu, finansiraju ministarstva, javna preduzeća i lokalne samouprave, dakle - država.

Pomenuto saopštenje je usledilo posle izjave potpredsednika Izvršnog odbora SNS Aleksandra Jovičića da se Janković bavi politikom “na najprljaviji i najprizemniji način”, te da “predstavlja sramotu, a ne zaštitu za građane Srbije”.

Dan pre toga, poslanik SNS Vladimir Đukanović izneo je stav da Janković „tendenciozno ugrožava institucije države“.

Istovremeno, jedan dnevni list pokrenuo je kampanju s temom “Da li je zaštitnik građana zaista zaštitnik građana?”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.