Tri tačke u kojima se birači SNS razilaze sa Anom Brnabić, ali pre svega VERUJU VUČIĆU

Izvor: Blic, 21.Jun.2017, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri tačke u kojima se birači SNS razilaze sa Anom Brnabić, ali pre svega VERUJU VUČIĆU

Osim Aleksandra Vučića, teško da postoji još neka veza između prosečnog birača SNS i buduće premijerke Ane Brnabić i nema sumnje da je za donošenje takve odluke bila potrebna velika politička hrabrost. Kako će se njeno imenovanje za mandatara odraziti na popularnost naprednjaka i njihovog lidera i da li će novi predsednik zbog takvog poteza snositi posledice u svom biračkom telu?

Pre samo godinu dana velika vest je bila postavljenje javno deklarisane gej osobe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za ministarku u Vladi Srbije, a njeno imenovanje za mandatarku nedavno je sa ogromnom pažnjom propraćeno i u medijima širom Evrope. I zaista, za tradicionalnu Srbiju, u kojoj su Paradu ponosa ne tako davno pratili nasilje i neredi, a poslednji put i obezbeđenje od 5.000 policajaca, takav potez je bez sumnje veliki iskorak.

Međutim, pripadnost manjinskoj grupi u Srbiji nije jedini segment koji razlikuje Brnabićevu i uglavnom konzervativno biračko telo naprednjaka. Odlazeća ministarka državne uprave zastupnik je i neoliberalne politike u Srbiji, a važi i za "američkog čoveka", koji uživa veliko poverenje na Zapadu.

Zbog svega ovog teško da su glasači SNS sa radošću prihvatili izbor Ane Brnabić za mandatarku i izvesno je da je predsednik Srbije njenim imenovanjem napravio svojevstan rizik. Može li se očekivati pad popularnosti SNS ili će zbog velikog poverenja u Vučića birači pred takvim potezom "zatvoriti oči"?

"Pozitivne ocene i birača SNS i birača opozicije"

Marko Uljarević, direktor istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos stratedžik marketing, ne očekuje bitnu promenu kada je reč o podršci birača SNS i njenom lideru.

- Vučić nije izgubio na popularnosti kada ju je postavio za ministarku, jer birači ne glasaju za nju, nego za SNS, a pre svega za Aleksandra Vučića, u kojeg imaju veliko poverenje. Ne znamo koliku podršku ima kao mandatarka, ali kada smo ranije radili istraživanja po broju pozitivnih i negativnih glasova bila je u gornjoj polovini u odnosu na ostale političare. Vučić je jedini imao više pozitivnih nego negativnih glasova, a za Brnabićevu je bilo karakteristično što su joj pozitivne glasove davali i birači SNS i birači opozicije - kaže za "Blic" Uraljević.

Da će velika popularnost Aleksandra Vučića amortizovati eventualno neslaganje birača naprednjaka sa izborom Brnabićeve smatra i Predrag Lacmanović iz agencije Faktor plus.

- Tačno je da je najveći broj glasača SNS konzervativan, desno orjentisan, srednjeg obrazovanja, sa platama na nivou prosečnih ili ispod toga. Ipak, to je sada ogromno biračko telo, kome pripadaju i intelektualci, nekadašnji birači DS, pa čak i LDP-a. Sada se svi oni lakše prilagođavaju na promene i ako Vučić ima poverenja u Brnabićevu, i glasači će je prihvatiti, iako sa negodovanjem - zaključuje Lacmanović.

"Birači uvek nađu opravdanje za Vučića"

On za "Blic" dodaje i da je svima jasno, iako to "neće reći ni predsednik države ni buduća premijerka", ko će voditi glavnu reč.

- Ne može da se kaže da su birači SNS isti oni koji su glasali za radikale. Ta struktura se vremenom promenila - kaže Lacmanović.

Sa prethodnim sagovornicima "Blica" slaže se i Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, koji kaže da je veliki politički uspeh Vučića da drži konzervativno biračko telo i pravi poteze kao što je imenovanje Brnabićeve za mandatara.

- Ako bismo izdvojili posebnost glasača SNS i analizirali njihov odnos prema manjinskim grupama, a naročito onim seksualne orjentacije, zaključili bismo da postavljenje Ane Brnabić za njih definitivno nije prihvatljivo. Međutim, puno toga krije neosporni autoritet predsednika SNS. Čak i kad biračima nešto neodgovora, oni nađu argumentaciju da ga opravdaju - objašnjava Vuković.

On navodi da u Evropi i generalno u svetu ne postoji iole ozbiljna država u kojoj je seksualna orjentacija političara velika tema, već da se ljudi biraju prema svojim sposobnostima.

- Ali, ako već to postoji kao tema, onda je dobro da se na ovakav način prevaziđe. Svi oni koji u prvi plan stavljaju seksulanu orjentaciju buduće premijerke, čine uslugu da se ta priča prevaziđe - zaključuje Vuković.

(Nataša Latković)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.