Stranačke polemike o izbegličkoj krizi

Izvor: RTS, 11.Sep.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranačke polemike o izbegličkoj krizi

Ministar za evropske integracije vlade u senci Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio da država nema sistemski pristup u rešavanju izbegličke krize. SNS saopštio da DS ne želi da vidi odgovoran i human odnos Vlade i građana prema svim izbeglicama a Pokret socijalista je saopštio da Vlada prišla organizovano i maksimalno odgovorno rešavanju problema migranata.
Zoran Lutovac je naglasio da se mora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pronaći odgovor na zahtev Mađarske o vraćanju migranata u Srbiju.
"Lepo je što su građani i nevladine organizacije reagovali ljudski i što je lepa slika o izbeglicama u Srbiji otišla u svet, međutim to ne znači da postoji i sistemski pristup rešavanju problem izbeglica od strane države", rekao je Lutovac novinarima u sedištu DS-a.
On je naglasio da država mora da rešava goruće i životne probleme izbeglica dok su u tranzitu, pre svega pitanje smeštaja, hrane, zdravstvene nege, ali i da im olakša način podizanja novca.
"Vlada Srbije mora da poštuje postojeće propise i strategije međunarodne konvecije što do sada nije činila u punoj meri", ocenio je Lutovac.
Lutovac je poručio da država treba da pronađe rešenje i za oko 50.000 građana koji su zatražili azil u zemljama EU, najviše u Nemačkoj.
Prema njegovim rečima, Srbija je dužna da im omogući održiv povratak i reintegraciju u društvo.
SNS: DS više puta pokazao šta misli o izbeglicama
Srpska napredna stranka saopštila je da je Demokratska stranka više puta pokazala šta u stvari misli o izbeglicama, pa je tu stranku zamolila da ne apeluje na bilo koga i da više ne ruši ugled Srbije.
Naprednjaci poručuju da DS po ko zna koji put ne želi da vidi ono što vidi ceo svet - da je Vlada Srbije, zajedno sa svim dobronamernim građanima, pokazala odgovoran i human odnos prema svim izbeglicama koje su prošle kroz našu zemlju.
Vlada će, kako dodaju, učiniti sve, kao i do sada, da se izbeglice u našoj zemlji osećaju sigurno.
"Građani nisu zaboravili da su iste te demokrate, šef izbornog štaba DS-a Radoslav Milojičić Kena i Branislav Kuzmanović, nekadašnji kandidat za predsednika DS-a i član GO DS-a, ne tako davno protestovali protiv azilanata u selu mala Vrbica i da se njihov stranački šef Bojan Pajtić smejao u lice svim srpskim izbeglicama i žrtvama 'Oluje' dok se ovog leta brčkao na Brionima u Hrvatskoj", kažu u SNS-u.
PS: Vlada maksimalno odgovorno prišla problemu migranata
Pokret socijalista saopštio je da je Vlada Srbije prišla organizovano i maksimalno odgovorno rešavanju problema migranata, dok je DS, kako navode, tokom vladavine jedino znala "sistemski da pljačka i pustoši Srbiju i njene građane".
"Danas kada Vladi i građanima Srbije svet odaje priznanje na humanosti i odgovornom odnosu prema tim ljudima, demokrate je jedine kritikuju i napadaju", stoji u saopštenju Pokreta socijalista.
Iz te partije poručuju da građani "jako dobro" znaju kako su demokrate svojevremeno sistemski rešavale probleme i znaju koliko ih je to uvek skupo koštalo.
"Sistemski su demokrate sprovodile privatizaciju, pa je blizu milion radnika završilo na ulici bez ikakvih prava. Sistemski su uzimali kredite, pa je Srbija završila na ivici dužničkog ropstva", navodi se u saopštenju.
Pokret socijalista dodaje i da su demokrate sistemski zapošljavale svoje članstvo u javnom sektoru, pa su ga dovele do kolapsa.
"Sistemski sada uništavaju sami sebe, pa se nadamo da će i taj posao što pre dovršiti", poručili su iz Pokreta socijalista. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.