Šta stranke kažu o prisluškivanju

Izvor: B92, 30.Jan.2015, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta stranke kažu o prisluškivanju

Opozicija sumnjala da je prisluškivana, vladajuće partije mistične, a potpredsednik SNS i ministar odbrane Bratislav Gašić kratko istakao - "ne mogu o tome".

Većina opozicionih stranaka u Srbiji, kako kažu za "Danas", imala je sumnje i indicije da su njihove aktivnosti nekada pratile službe bezbednosti i da su prisluškivane, ali tvrde da za tako nešto nikada nisu imale dokaze.

Vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partije, s druge strane, nisu želele da kažu da li su ikada imale saznanja da su bile pod nadzorom službi u periodu kada su bile u opoziciji. Socijalisti nisu odgovarali na to pitanje "Danasa", dok je potpredsednik SNS i ministar odbrane Bratislav Gašić kratko istakao - "ne mogu o tome".

Zaštitnik građana Saša Janković istakao je za skupštinskom govornicom da ima dokumente koji govore da je VBA samostalno prisluškivala sindikalne lidere, predstavnike političkih partija, sudije.

On je na skupštinskom Odboru za kontrolu službi bezbednosti pročitao dokument u kome se navodi da je VBA pratila aktivnosti radikala 15. novembra 2014. godine, kada je organizovan miting u Beograda povodom povratka lidera te stranke Vojislava Šešelja u Srbiju, iako nije bilo indicija da pristalice SRS planiraju napad na Ministarstvo odbrane ili Vojsku Srbije. To je potvrdio i ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je rekao da je osoba koja je taj dokument potpisala penzionisana zbog finansijskih zloupotreba.

Šta kaže VBA?

Na pitanja "Danasa" da li je i zašto praćen protest radikala, da li je to rađeno u saradnji sa BIA ili policijom i da li su praćene i druge stranke, iz VBA smo juče dobili kratak odgovor pisanim putem.

„U vezi sa Vašim pitanjima, obaveštavamo Vas da su zaključci Odbora za kontrolu službi bezbednosti nedvosmisleni: VBA radi po zakonu i ispunjava svoju ulogu i mesto u bezbednosnom sistemu Republike Srbije. U skladu sa svojim ovlašćenjima, VBA vrši procenu praćenja i kontraobaveštajnu procenu za sve skupove, pa tako i za navedeni“, navodi se u odgovoru.

Janković navodi da je sadržaj dokumenta o praćenju aktivnosti SRS, u kojem se pominju i Dveri, pročitao pred skupštinskom govornicom kako bi imao imunitet ne želeći da navede o kojim partijama još ima saznanja da su bile prisluškivane.

"To je bio jedan dokument, koji sam pročitao javno i dobio potvrdu ministra da je dokument verodostojan. Koliko još dokumenata treba da objavim? Zar nije bio dovoljan taj jedan? Da nije bilo opiranja kontroli, bavio bih se time bez javnosti", ističe Janković, koji dodaje da vojska ne sme da se meša u politički život.

Na pitanje "Danasa" da li su mu se neke od političkih partija obratile kako bi saznale da li su one praćene i kada, Janković navodi da ne može da otkrije ko mu se sve obratio "sve dok taj sam ne kaže".

Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je juče na konferenciji za novinare da domaće vojne službe bezbednosti nikada nisu radile u skladu sa zakonom i da je neophodno što pre preispitati njihov rad. Prema njegovim rečima, VBA je pratila pripreme mitinga koje je SRS organizovala nakon povratka lidera radikala iz Haga.

"Znamo da smo od osnivanja bili pod njihovom prismotrom. Sada smo predmet njihovog interesovanja, jer niko drugi osim mene ne može da ugrozi aktuelni režim Aleksandra Vučića. Zato mi blokiraju pristup medijima u Beogradu i opstruišu nastupe na lokalnim medijima", ukazao je Šešelj dodajući da su se vojne službe odranije bavile opozicionim, ali i partijama na vlasti.

Potpredsednik DS Borislav Stefanović kaže za "Danas" da ne postoje dokazi da su službe bezbednosti nekad nadzirale i tu stranku, ali da je bilo indicija. On dodaje da je najveći problem što to službe rade bez odluke suda i da je rasprava na skupštinskom odboru o tvrdnjama Saše Jankovića predstavljala ozbiljno narušavanje civilne kontrole službi.

I funkcioner SDS Marko Đurišić navodi za naš list da nije iznenađen saznanjima da vojne službe prate aktivnosti stranaka i da je zato potrebno pojačati demokratsku civilnu kontrolu službi bezbednosti. On napominje i da je imao saznanja da je lično bio pod nadzorom službi pre 2000, ali da posle toga nije imao informacija o tome kao i o praćenju rada stranke.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić ističe za Danas da nikada nije bilo dokaza da je njena stranka bila predmet analize službi, ali da postoje sumnje da VBA prisluškuje političare i partije, naročito antirežimske. „Verujem Saši Janković, jer je on potkovan čovek što se tiče takvih informacija. To mi se nikako ne sviđa, jer to ne govori o demokratskom društvu nego o diktaturi“, ocenjuje predsednica DSS.

Član Starešinstva Dveri Vladan Glišić najavljuje za naš list da će od zaštitnika građana zvanično tražiti informacije o tome kada je njihov pokret bio pod merama službi, dodajući da su i sami imali signale da je opozicija pod pojačanim pritiskom službi kada sprema proteste i ako su oni nenasilni. „To je sve očekivano imajući u vidu da je na delu pravi diktatorski sistem potpune kontrole“, naglašava Glišić.

Sindikalni lideri nisu državni neprijatelji

Povodom tvrdnji Saše Jankovića da je VBA pratila i aktivnosti sindikalnih lidera, predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ Ljubisav Orbović i Branislav Čanak kažu za "Danas" da je neprihvatljivo prisluškivanje sindikalnih lidera.

„Da li je moguće da neko gleda sindikalnog lidera kao državnog neprijatelja?“, pita se Orbović.

Čanak tvrdi da bi to moglo biti opravdano jedino što se tiče sindikata u vojnoj industriji ukoliko imaju saznanja da pripremaju opstrukciju proizvodnje ili sabotaže.

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović kaže za "Danas" da VBA ne bi smela samostalno da prate aktere koji su izvan Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do saznanja da neka partija priprema nešto protiv Ministarstva odbrane ili Vojske ili da se sprema neko krivično delo, VBA o tome treba da obavesti BIA ili policiju. Nakon toga, na tim slučajevima mogu da rade zajedno sa njima ili BIA, odnosno policija preuzimaju samostalno da se bave time.

„Organizacijom javnih događaja, u ovom slučaju mitingom radikala, bavi se policija, ne ni BIA, a kamoli VBA, naročito jer nije bilo indicija da se pripremaju neredi. Ovo može predstavljati problem ukoliko nije reč o izolovanom slučaju već ako radi na sistematski način. Ako je tako, reforme službi bezbednosti su pale u vodu“, ocenjuje Petrović.

On ocenjuje da je na delu očigledno politički motivisan potez, da su postojali politički interesi da se prate aktivnosti Vojislava Šešelja i SRS, to je, kako kaže, „jedino moguće objašnjenje“. Prema njegovim rečima, reč je o riziku od političkih zloupotreba službi bezbednosti, koje su i ranije bile oruđe vlastodržaca, ali da reforma koja je u toku nema smisla ako je i dalje takva situacija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.