Sa Blerom ozbiljno, ne ćaskanje

Izvor: B92, 27.Feb.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sa Blerom ozbiljno, ne ćaskanje"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da nedavni dolazak bivšeg britanskog premijera Tonija Blera u Beograd Srbiju nije koštao ni dinar.

Vučić je, na novinarsko pitanje da li je "ćaskao i pio kafu" sa Blerom, rekao da nikada ne "ćaska" kada su takve stvare u pitanju već da su to bili ozbiljni razgovori, a da sa druge strane čak i ne pije kafu.

On je rekao da se sa Blerom do sada sretao pet-šest puta. Uvek je, kaže, spreman da nešto nauči, pa tako i od Blera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što je mnogo toga naučio od njegovog prijatelja Gerharda Šredera.

Na pitanje zašto bi to neko radio besplatno, Vučić je odgovorio da to treba pitati Blera.

"To morate da pitate njega, što se nas tiče to je džabe, ja taj novac nemam, a Vlada Srbije nije dalan ni dinar", rekao je Vučić.

On je odbacio kritike opozicije zbog susreta sa Blerom čija je zemlja učestvovala u NATO bombardovanju istakavši da su i države koje su vodili Žak Širak i Gerhard Šreder u tome učestovale, a da su ih 2001. isti ti koji sada upućuju kritike oberučke dočekali i hvalili se time.

"Moj odnos prema bombardovanju nije se promenio", rekao je Vučić i dodao da ne kleči ni pred kim niti nekog za nešto moljaka i da uvek sve radi kako bi očuvao dostojanstvo i ponos građana Srbije. Srbija će biti svet - otvorena za sve", poručio je premijer.

Premijer je dodao i da Bler nije bio ovde da savetuje već da obučava.

Vučić je govoreći o potrošnji državnog novca rekao i da ova "obuka Srbiju ništa ne košta", a pokazao je ugovor Vlade Srbije sa američkom kompanijom "Advanced practical solutions LLC" iz Ilinoisa.

"Da li je neko čuo za 'Advanced practical solutions LLC iz Iliniosa' u SAD, koju smo mi kao država platili 2009, 2010. ili 2011. milion dolara? Šta smo mi to platili milion dolara, ne znam ni sam, ni do dana današnjeg, a to nikada nikoga u javnosti nije interesovalo. A ovde nismo platili ništa, a imaćemo dobar rezultat i na tu činjenicu sam veoma ponosan", rekao je Vučić.

Podsetimo, o toj kući za lobiranje i tajnim ugovorima tadašnje Vlade se pisalo 2010. godine, a ista firma je spominjana i krajem 2014. godine, u sukobu vlasti i opozicije oko angažovanja firmi za lobiranje.

Govoreći o Interpolovoj poternici protiv poslanika SNS Momira Stojanovića, Vučić izjavio je da će nadležni organi ispitati optužnicu za ratne zločine protiv Stojanovića.

On je izrazio uverenje da Stojanović nije kriv.

"Ja verujem da u optužnici nema ničeg ozbiljnog, ali nadležni organi će to da ispitaju. Verujem da Stojanović ništa nije učinio", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska Doma za penzionere na Bežanijskoj kosi.

Vučić je podsetio da je bivši kosovski ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović svojevremeno smenjen zato što je podsetio na kamenovanje Srba u Đakovici i taj događaj nazvao, kako je rekao, "pravim rečima".

Premijer Vučić izjavio je da se Srbija nalazi u "geostrateški nezavidnom položaju", ali da će očuvati mir i stabilnost.

Komentarišući izjavu državnog sekretara SAD Džona Kerija da se Srbija nalazi "na liniji vatre" propagandnog rata koji vodi Rusija, Vučić je istakao da Srbija vodi svoju politiku, u interesu svojih građana.

"Srbija vodi svoju politiku u interesu građana. Ona je na putu ka EU, a sa Rusijom ima dobru i tradicionalnu saradnju, koju ne menja u zavisnosti od toga šta novine pišu", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić izjavio je da je cilj vlade da narodu isporuči ono što je obećano i da se konstantno kontroliše ono što je do sada uradjeno.

"To je 'delivery unit'", objasnio je premijer novinarima na Bežanijskoj kosi.

"Delivery unit" je, kako je rekao, njegova inicijativa i ideja zato što želi da se kontrolišu konkretni projekti.

"Neću da slušam priče, već da imam uradjene kilometre puta i da to neko kontroliše svakog dana, hoću da znam šta je uradjeno u novoj termoelektrani u Kostolcu, da imamo da li smo proizveli struje toliko i toliko, da li smo završili sa Klemensom Tenisom i ko je taj koji je mentor te investicije i ko to kontoroliše svaki dan", rekao je Vučić.

On je naglasio da želi narodu da bude isporučeno ono što mu je obećano.

"Gledamo kako da koncentrišemo težnje, kako da se fokusiramo i kako da napravimo najbolji mogući rezultat, to je smisao svega. Žao mi je što je Bojan Pajtić kritkovao Zorana Đinđića i nadam se da to neće ubuduće da radi", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše najave premeštanja proizvodnje austrijskog koncerna "Svarovski" iz Češke i Kine u Srbiju, Vučić je rekao da je ta kompanija dobrodošla.

"Svarovski je već u Srbiji i dobrodošli su sa novim investicijama i novim zapošljavanjem. Srbija će ih oberučke dočekati i zadovoljan sam zbog te činjenice", rekao je Vučić.

Premijer Srbije dodao je nemački proizvodjač mesa Klemens Tenis bio u Srbiji i da narednih 15-ak dana očekuje potopisivanje privh akata.

"Dogovorili smo se već za nekoliko lokacija i sada gledamo. Oni hoće više farmi sa nekoliko hiljada hektara, njihova je konačna želja da imaju 1.600.000 tovljenika u zemlji, što bi dramatično podiglo našu stočarsku proizvodnju, ne za 50, već za mnogo više od tog procenta", rekao je Vučić.

Vučić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišli su danas Gerontološki centar Beograd - Dom "Bežanijska kosa" u Zemunu, i odali priznanje penzionerima što imaju razumevanje za mere koje se sprovode za napredak Srbije.

Premijer je zahvalio najstarijim sugrađanima što razumeju ono što vlada radi i što mora da uradi, uz konstataciju da svi u svetu upravo zbog toga Srbiju za godinu-dve dana vide kao vodeću zemlju regiona.

Vučić je ponovio da se mere koje se preduzimaju sprovode iskreno kako bi i oni i njihova deca i unuci imali bolju budućnost.

Premijer je upitao zašto bi neko bio lud da radi nešto što se nikome ne sviđa, a da ne veruje da će Srbija biti bolje mesto za život.

Kako im je poručio uskoro će doći dan kada će moći da budu ponosni na svoju Srbiju, na svoja primanja i na svoj život.

Vučić je penzionerima rekao da se uspelo u tome da se zaštite najsiromašniji penzioneri, da je moralo da se nešto oduzme od onih koji imaju najviše penzije kako bi se krenulo napred i podvukao da će, kao i do sada, penzije stizati "bez dana zakašnjenja".

Posle obilaska Centra Vučić je desetak minuta igrao i partiju šaha sa jednim od korisnika doma, Milanom Kovačevićem (95), koju je posmatrao ministar Vulin.

Premijer i ministar uručili su korisnicima Doma TV aparat, kompjutersku opremu i medicinske aparate za pružanje zdravstvene zaštite hroničnim bolesnicima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Optužnica protiv Stojanovića, politički ili pravni potez?

Izvor: RTS, 28.Feb.2015, 00:55

Srpski pravosudni organi ispitaće Interpolovu poternicu za ratne zločine protiv predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, Momira Stojanovića. Premijer Aleksandar Vučić kaže da se iz dela poternice koji je dostupan javnosti vidi da nema ništa ozbiljno", ali dodaje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.