SNS raspustila 100 odbora ove godine

Izvor: Danas, 26.Dec.2014, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS raspustila 100 odbora ove godine

Beograd - Srpska napredna stranka je tokom ove godine raspustila gotovo 100 od 160 opštinskih odbora po Srbiji, za koje je stranka ocenila da su loše funkcionisali, kaže za Danas Damir Zobenica, potpredsednik Izvršnog odbora SNS.

On dodaje da su predstavnici stranke koji su bili loše organizovani smenjeni, a da su stranački organi postavili nove ljude u opštinama i gradovima, odnosno nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poverenike stranke.

„Ti odbori sada već bolje funkcionišu. Neki od smenjenih shvatili su to tragično, a neki kao opomenu da treba da rade bolje i kvalitetnije ubuduće kako bi mogli da se bolje pozicioniraju u stranci“, objašnjava Zobenica.

- SNS je relativno mlada stranka, pa je tako i što se tiče formiranja stranačkih struktura, zbog čega su česte smene i promene unutar partije. Statut predviđa kada se odbori raspuštaju i kako se biraju novi predstavnici stranke, tako da ne vidim da je išta rađeno van stranačkih dokumenata. To nije ništa neobičajeno ni za druge partije kada se vrše reforme i promene, kaže za Danas politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Ne sumnjam da su sve promene u skladu sa statutom stranke, jer se statut i kroji prema konfekcijskom broju lidera, i tako je i u drugim partijama u Srbiji. Moj utisak međutim je da je reč o gladi za vlašću, koja je u stvari neprimerena mladoj stranci kao što je SNS, koja postoji tek šest godina, a 2,5 godine je u vlasti, ocenjuje za Danas Cvijetin Milivojević, direktor agencije Pragma.

On ukazuje da je „glad za vlašću“ vidljiva kroz prekomponovanja na lokalnom nivou „gde god je to bilo moguće, ali i gde nije moguće“, kao i kroz stalna nastojanja upotrebom svih sredstava da se vlast Demokratske stranke u Vojvodini natera da odstupi. Prema njegovim rečima, do promene lokalnih povereništava stranke dolazi i usled nezadovoljstva u uspešnosti u osvajanju vlasti.

- Međutim, politički razlog po mom mišljenju govori nešto sasvim drugo. A to je da bi stranka kao SNS, koja ima i premijera i predsednika države, i koja ima takvu većinu, barem na lokalnom nivou trebalo na neki način da tetoši opoziciju, smatra Milivojević dodajući da je to način da se očuvaju demokratske slobode.

Prema saznanjima našeg lista, stalne promene unutar SNS na lokalnom nivou proizvode i nezadovoljstvo dela članstva. Među nezadovoljnima je i bivši čelnik opštinskog odbora iz Sombora i bivši član Gradskog veća Siniša Todorović, koji je jedan od dva smenjena poverenika u Somboru, a na čije je mesto došao Slobodan Stanić. Todorović tvrdi za Danas da je naprasno smenjen, jer je ukazivao na korupciju.

„U Gradskom veću sam bio zadužen za resore privrede i finansija. Jedna od tema koja je privukla pažnju javnosti je moja inicijativa za potpunu transparentnost finansijskih tokova grada i zapošljavanja u gradskom javnom sektoru. Naime, uz brojne otpore usvojena je inicijativa da na sajtu grada, gradskih javnih preduzeća i ustanova budu istaknuti podaci o zaradama i drugim primanjima svih koji primaju plate iz gradskog budžeta. Osim toga, i podaci o svim zaposlenima, uključujući i otkad rade, kako bi se predupredilo partijsko zapošljavanje i politička korupcija“, napominje Todorović.

On dodaje da je pokrenuo i inicijativu za formiranje lokalnog antikorupcijskog tela, u kome ne bi sedeli političari, već uglednici grada izvan politike. „Ubrzo potom sam smenjen sa svih stranačkih i gradskih funkcija“, ističe Todorović. On tvrdi da se, kandidujući teme zloupotreba u vršenju gradskih javnih poslova, suočio sa orkestriranim otporima.

Istek mandata pre dve godine

„Veliki broj odbora SNS širom Srbije je raspušten, a ostalim odborima je pre dve godine istekao mandat. Verovatno je već više raspuštenih odbora nego onih koji to nisu. Za to je odgovorno rukovodstvo Izvršnog odbora“, podseća smenjeni somborski čelnik naprednjaka Siniša Todorović.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČISTKA U SNS: Naprednjaci raspustili 100 odbora u 2014!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Dec.2014

- Srpska napredna stranka je tokom ove godine raspustila gotovo 100 od 160 opštinskih odbora po Srbiji, za koje je stranka ocenila da su loše funkcionisali - kaže Damir Zobenica, potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a..Naprednjaci su promenili predstavnike u većini opština i gradova, a raspušteno...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.