Izvor: Njuz.net, 27.Maj.2015, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS objavljuje naprednjačko-srpski rečnik

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeBEOGRAD, 27. maj 2015, (Njuz) – Srpska napredna stranka najavila je da će uskoro objaviti naprednjačko-srpski rečnik, a stranka se na ovaj korak odlučila kako bi građanima olakšala praćenje javnih nastupa funkcionera stranke.
Naprednjaci ističu da su na projektu angažovani najučeniji članovi stranke, a na čelu tima je dr Nebojša Stefanović.
– Prvo izdanje naprednjačko-srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << rečnika sadržaće oko 5.000 reči, izraza i sintagmi koje mi koristimo u Srpskoj naprednoj stranci, a koje su nepoznate građanima Srbije – rekao je Stefanović.
Potpredsednik SNS-a i aktuelni ministar policije istakao je da će se u rečniku posebno obratiti pažnja na reči koje koriste naprednjaci i koje su po svojoj strukturi slične rečima koje koriste građani, a imaju slično ili isto značenje.
– Daću vam i nekoliko primera kako bi vam bilo potpuno jasno. Naprednjaci kažu vazduplohovstvo, a građani vazduhoplovstvo, a u stvari obe reči imaju isto značenje – vazduplohovstvo. Ili recimo, građani kažu teleportovanje, naprednjaci telepromtovanje, a svi mislimo na onu spravu iz serije Zvezdane staze – objasnio je Stefanović.
U SNS-u ističu da se radi o kapitalnom delu koje će svima pomoći da lakše shvate i prate skupštinske govore i televizijske nastupe naprednjaka, ali će se na ovaj način sprečiti i sva zlonamerna ismevanja od strane neobrazovanih pojedinaca.
– Pošto je jezik živa stvar, uvereni smo da će naprednjačko-srpski rečnik imati i svoje drugo, prošireno izdanje – kažu u SNS-u i dodaju da je u planu i objavljivanje knjige citata velikih mislilaca koje je citirao Aleksandar Vučić.
Bane Grković

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.