SNS neće tražiti smenu Jankovića

Izvor: B92, 27.Feb.2015, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS neće tražiti smenu Jankovića

Ne postoji inicijativa za smenu ombudsmana Saše Jankovića, niti nameravamo da je pokrenemo, rekao je za "Danas" Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS.

Kako objašnjava, Srpska napredna stranka je glasala za Jankovića pri njegovom reizboru.

"Mi poštujemo instituciju zaštitnika građana i to pokazujemo tako što usvajamo njegove izveštaje i predloge", kaže Babić.

Prema njegovim rečima, tek od 2012. usvajaju se izveštaji zaštitnika građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Kada su bili na vlasti oni koji sada žele da ga zaštite, ni formalno ih nisu stavljali u skupštinsku proceduru. Mi poštujemo ulogu zaštitnika građana. U evropskom smo vrhu po broju preporuka i sugestija ombudsmana koje smo uvažili - čak 92 odsto je usvojeno i po njima se postupa", naglašava Babić.

To su, dodaje, pokazatelji koji ukazuju na "poštovanje i razumevanje" vlasti prema ombudsmanu. Na pitanje o nepostupanju prema poslednjim zahtevima zaštitnika i oštrim rečima koje su mu upućene na skupštinskom Odboru za bezbednost, naš sagovornik kaže da je to uobičajena parlamentarna retorika.

"Parlament jeste mesto gde će se suočavati različita mišljenja i voditi debata. Pojedinačna mišljenja narodnih poslanika niti želim niti mogu da kontrolišem. Onda nam parlament ne bi ni bio potreban", zaključuje Babić, osvrćući se na najavu poslanika naprednjaka Vladimira Đukanovića da će pokrenuti inicijativu za razrešenje ombudsmana Saše Jankovića.

Đukanović je taj predlog obrazložio tvrdnjom da Janković "ne obavlja dobro svoj posao" i da "narušava kredibilitet te institucije".

S druge strane, šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović smatra da su poslanici SNS dobili instrukcije sa vrha "da spuste loptu", jer bi smena ombudsmana otvorenije pokazala "kako autoritarno vode Srbiju".

"Niko više ne priča o inicijativi, bez obzira što je poslanik Đukanović to najavio pre mesec dana. Mislim da su dobili instrukcije iz vrha svoje partije, i da je sam premijer Aleksandar Vučić shvatio da bi taj potez bio loš po vladajuću stranku. Smenom Jankovića ojačao bi opozicioni front, a s druge strane, pokazao bi svu autoritarnost vlasti", smatra Stefanović.

Prema njegovim rečima, SNS će nastaviti da opstruiše rad zaštitnika građana.

"Visok stepen netrpeljivosti između njih i dalje je prisutan. Tako će biti i ubuduće. Naprednjaci će gledati da na svaki način izbegnu komunikaciju sa Jankovićem i opstruišu njegov rad. Na svaki zahtev za dokumentacijom i konkretnom informacijom, dostaviće mu pismeni odgovor opisnog sadržaja. Janković će ponovo tražiti dokumentaciju, oni će mu odgovoriti na isti način i to može da traje unedogled", naglašava Stefanović.

Skupštinski Odbor za kontrolu bezbednosti je početkom sedmice usvojio zapisnik sa prethodne sednice u kojem se navodi da nije bilo nepravilnosti u radu Vojnobezbednosne agencije (VBA), odnosno nezakonitog prisluškivanja, na koje je ukazivao Janković.

Drugi slučaj koji je izazvao nesuglasice vlasti za zaštitnikom građana jeste njegovo insistiranje da mu Ministarstvo odbrane dostavi dokumentaciju u vezi sa incidentom na Paradi ponosa u kojem je prebijen brat premijera Andrej Vučić.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS neće tražiti smenu Saše Jankovića

Izvor: Blic, 28.Feb.2015, 00:03

Ne postoji inicijativa za smenu ombudsmana Saše Jankovića, niti nameravamo da je pokrenemo, rekao je za Danas Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS...Kako objašnjava, Srpska napredna stranka je glasala za Jankovića prilikom njegovog reizbora..."Mi poštujemo instituciju zaštitnika građana i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.