SNS: Pet krivičnih prijava protiv Petrovića i Pajtića

Izvor: Kurir, 17.Sep.2014, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Pet krivičnih prijava protiv Petrovića i Pajtića

NOVI SAD  - Gradski odbor SNS u Noviom Sadu saopštio je danas da je protiv premijera i potpredsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i Dragoslava Petrovića podneto pet krivičnih prijava zbog, kako navode, osnovane sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja, prevara u službi, pronevera i trgovina uticajem.

Krivičnim prijavama, kako navode novosadski naprednjaci, obuhvaćeni su i vlasnici preduzeća u stečaju - Dandy Pro iz Kucure, DC >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Merkator iz Vršca, Zobex Company Internacional iz Beograda, Eco Tape iz Novog Sada i Biopetrol iz Užica.

Krivične prijave podnete su Višim javnim tužilaštvima u Novom Sadu, Pančevu i Užicu.

U saopštenju se navodi da su Pajtić i Petrović prijavljeni zbog osnovane sumnje da su odgovorni za krađu najmanje 560.000 evra iz Fonda za subvencioniranje pogona novih tehnologija u AP Vojvodini, datih 2006. i 2007. za subvencije firmi Dandy Pro i DC Merkator.

U prijavama se osim sume od 560.000 evra ukazuje i na još nepoznat iznos subvencija koje su date i nestale, u isto vreme, u preduzećima Zobex Company Internacional iz Beograda, Eco Tape iz Novog Sada i Biopetrol iz Užica, koja su obuhvaćena krivičnim prijavama.

Krivične prijave su podnete, navodi se u saopštenju, zato što pet privatnih firmi nisu pokrenuli pogone novih tehnologija, niti zaposlile najmanje po 20 novih radnika, a novac nisu vratile, dok Pajtić i Petrović nisu pokrenuli parnični postupak i podneli krivične prijave protiv vlasnika tih preduzeća u stečaju, uprkos tome što im je moralo biti jasno da su vlasnici preduzeća prevarili Fond za subvencioniranje novih tehnologija.

Prema novosadskim naprednjacima, Pajtić i Petrović nisu pokrenuli parnicu i podneli krivične prijave protiv vlasnika pet preduzeća kako bi sakrili činjenice da su njih dvojica, "inspiratori i glavni počinioci krivičnih dela".

"Iz istih razloga Pajtić i Petrović kriju ugovore i dokumente o poslovanju sa pet preduzeća obuhvaćenih krivičnim prijavama. Sve te okolnosti ukazuju na osnovanu sumnju da su Pajtić, Petrović i direktori propalih preduzeća podelili novac isplaćen za subvencije iz pokrajinskog bužeta", navode novosadski naprednjaci.

Krivične prijave podnete su u ime preduzeća Oxibar iz Bačke Palanke koje je, kako se navodi, omalovaženo i odbijeno na konkursu za dodelu subvencija za pogone novih tehnologija, a superiorni projekat oksibaričnih komora, koje je podnelo to preduzeće, nestao je, kako tvrde, u Petrovićevom Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj.

"Nakon toga, vlasnik Oxibara zainteresovao se za način na koji posluje Fond za subvencioniranje pogona novih tehnologija u AP Vojvodini, stekavši mnoga saznanja koja ukazuju na osnovanu sumnju da su počinjena brojna nezakonita i krivična dela", navodi se u saopštenju
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.