SDS: Vlastima i dalje Tadić kriv

Izvor: B92, 22.Jan.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS: Vlastima i dalje Tadić kriv

SDS odbacila je kritike funkcionera SNS Aleksandra Martinovića da je režim Borisa Tadića najodgovorniji za trenutnu situaciju na KiM.

"Apsurdno je da se prisvajaju dela, projekti izgradnje mostova i puteva i politika bivše vlasti, a kada postoji problem za koji su odgovorne stranke koje su na vlasti od 2012. godine, da jedini odgovor bude da je Tadić kriv za sve", izjavio je portparol Konstantin Samofalov, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a navodi se u saopštenju SDS-a.

Martinović je juče, reagujući na prethodno saopštenje SDS-a u kome se navodi da je aktuelni problem sa Trepčom logična posledica načina na koji je vlada pregovarala o Briselskom sporazumu, rekao da je bivši režim Borisa Tadića najodgovorniji za trenutnu situaciju na KiM i da je Srbija "tek sa vladom Aleksandra Vučića dobila jasnu politiku prema Kosovu i Metohiji i vrlo jasan i odlučan odnos kad je u pitanju Trepča i imovina svih srpskih preduzeća u pokrajini".

Samofalov navodi da je vlada u sastavu stranaka koje su i danas na vlasti potpisala Briselski sporazum koji je, kako ocenjuje, najviši akt implicitnog priznanja nezavisnosti KiM, a da taj sporazum ne tretira pitanje imovine, zbog čega, kako tvrdi i imamo problem sa Trepčom.

Boris Tadić je u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma dobronamerno sugerisao da sporazumom nisu definisana mnoga važna pitanja i ukazivao na njih, među kojima i pitanje imovine, dodao je Samofalov.

"Podržali smo potpisivanje Briselskog sporazuma, jer smo smatrali da naš tadašnji pregovarački tim nema kapacitet i sposobnost da ispregovara više i bolje za Srbiju, a da je svaki sporazum bolji od zamrznutog konflikta, kako bi se nastavio proces evrointegracija", naveo je Samofalov.

Međutim, kako navodi, taj sporazum se ne implementira, a rezultat toga je da smo "za najviši akt implicitnog priznanja nezavisnosti KiM dobili samo formalni datum za otvaranje pregvora, a nijedno otvoreno poglavlje".

Samofalov je upitao šta je onda Srbija dobila potpisivanjem Briselskog sporazuma, "osim što su njeni potpisnici dobili međunarodnu podršku" i dodao da to nije pitanje koje je postavio "bivši režim", već opoziciona parlamentarna stranka.

On je upitao i kakva je politika Vlade i čime je definisana budući da Briselski sporazum "nažalost ni na koji način ne tretira pitanje imovine i da upravo zbog toga danas imamo problem sa Trepčom?".

"Plan četiri tačke Borisa Tadića je tretirao i pitanja imovine građana i države Srbije na KiM, pitanje crkava i manastira i autonomiju severa Kosova. Kako je to onda Tadić kriv za to što zahvaljujući vašim pregovorima imamo problem sa Trepčom? SNS i ova vlada moraju da odluče da li će primenjivati Briselski sporazum koji su potpisali ili ne, jer dok ne donesu takvu odluku, Srbija niti ima bilo kakvu kontrolu nad KiM niti nastavlja proces evrointegracija”, zaključio je Samofalov.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.