Rezultati postaju dosadni: SNS i Vučić ubjedljivo najpopularniji u Srbiji

Izvor: Cafe.ba, 20.Dec.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati postaju dosadni: SNS i Vučić ubjedljivo najpopularniji u Srbiji

Na političkoj sceni u Srbiji, prema najnovijim istraživanjima, najveću podršku birača i dalje ima Srpska napredna stranka i njen lider i premijer Aleksandar Vučić, a jedina razlika u odnosu na prethodna istraživanja je stabilizacija povećanog rejtinga SRS-a nakon povratka njihovog predsednika i haškog optuženika Vojislava Šešelja u Srbiju

Prema istraživanju javnog mnjenja agencije Faktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << plus, rađenom u decembru, na političkoj sceni u Srbiji i dalje je ubedljivo najača stranka koju predvodi premijer Vučić, Srpska napredna stranka, dok je jedina promena zabeležena u stabilizaciji povećanog rejtinga Srpske radikalne stranke nakon dolaska njihovog predsednika i haškog optuženika Vojislava Šešelja, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Direktor Agencije Faktor plus Vladimir Pejić rekao je da kada su u pitanju rejtinzi političkih stranaka, "taj podatak počinje da bude pomalo i dosadan", jer se iz meseca u mesec ponavljaju gotovo isti rezultati.

"I dalje je ubedljivo najača stranka na srpskoj političkoj sceni Srpska napredna stranka sa 51,5 odsto opredeljenih ispitanika i to je procenat koji stoji već duži vremenski period i gde nema nekih promena. Daleko ispod imamo SPS koji je sa 10,8 odsto na drugom mestu, a značajno ispod su stranke, koje osim Demokratske stranke nisu u situaciji da pređu cenzus, ukoliko bi se izbori održali u ovom trenutku“, rekao je Pejić.

Kao zanimljivost decembarskog istraživanja, Pejić je naveo stabilizaciju rejtinga Srpska radikalne stranke, koja je prema prošlom istraživanju imala 4,6 odsto kao i sada, ali se to u tom trenutku moglo pripisati trenutnoj situaciji jer je tada Vojislav Šešelj upravo došao iz Haga.

"Mi smo ponovo merili sve stranke, pa i radikale i ono što je zanimljivo jeste da je SRS u ovom trenutku četvrta stranka po snazi u Srbiji, i dalje ispod cenzusa, ali definitivno ponovo zauzima jednu ipak ozbiljniju poziciju na političkoj sceni Srbije", naveo je Pejić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da ako se posmatraju rejtinzi stranaka jasno je da se nastavlja trend izbora održanih u martu ove godine, koji je još i pojačan te da je očigledno da SPS ima čvrsto i stabilno biračko telo, koja je jedina stranka koja je uz SNS ima dvocifreni postotak podrške.

Simpatizerima tri stranke, SNS, SPS i DS, koje imaju najveću podršku ispitanika postavljano je pitanje da li bi glasali za tu stranku ukoliko na njenom čelu ne bi bili sadašnji lideri, a prema istraživanju najviše ispitanika, 80 odsto za lidera SNS-a Vučića vezuje i svoj glas.

"Dobili smo dosta visok procenat onih koji svoj glas vezuju isključivo za prvog čoveka SNS-a, odnosno premijera Aleksandra Vučića. To sa jedne strane nije iznenađenje jer u Srbiji su stranke uglavnom liderske, s druge strane Vučić jeste dominantna figura u svojoj stranci, pa i šire tako da je to očekivano, ali iznenađujuć je visok procenat od 80 odsto", naveo je direktor Faktor plus-a Pejić.

Analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da što se tiče političkih ličnosti istraživanje potvrđuje nesumnjivu dominaciju Aleksandra Vučića i dodao:

"Istovremeno ovo je i potvrda da je Vučić pokazao svoje liderske sposobnosti kao premijer Srbije. On je u očima građana još uvek neko ko politički stoji iza borbe protiv korupcije i kriminala, što ide u susret osećanju građana da žive u jednoj pravičnoj državi. Što se tiče socijalno-ekonomskih tema, ja mislim da on tu pokazuje jednu dozu realizma i želje da radi na oporavku zemlje."

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.