Pastor zadovoljan razgovorima, SNS i SPS: Pala vlada Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2014, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor zadovoljan razgovorima, SNS i SPS: Pala vlada Vojvodine

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom s predstavnicima nekoliko političkih stranaka i pozvao stranke koje se nisu pojavile na sastanku da se pridruže pregovorima, kako bi se rešila kriza u Vojvodini.

"Sastanak je bio uspešan zbog atmosfere, zbog zaključaka, zbog odgovornosti. Svi su bili saglasni oko toga da problem možemo rešavati samo političkim dijalogom, sa ambicijom traženja zajedničkog rešenja", rekao je Pastor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Sastanku, koje je inicirao Pastor kako bi se rešilo pitanje funkcionisanja pokrajinskih vlasti, prisustvovali su predstavnici opozicije - Srpske napredne stranke, koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Pastor je kazao da je na sastanku predloženo formiranje vlade koju bi či nile sve političke stranke, pa "do nekih drugih mogućnosti", i da je dogovoreno da se razgovori nastave za desetak dana.

On je rekao da je nakon sastanka imao kontakte s predstavnikom Demokratske stranke (DS), šefom njene poslaničke grupe Borislavom Novakovićem, i dodao da očekuje da se DS pridruži razgovorima, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nova demokratska stranka (NDS).

Rekao je da je Novakovića pozvao na razgovor, a na pitanje da li će to isto učiniti i sa šefovima poslaničkih grupa LSV i NDS, Pastor je rekao da neće. Na novinarsko pitanje zašto neće, on je odgovorio: "Zato".

DS, LSV i NDS juče su saopštili da neće moći doći na sastanak. DS i LSV su naveli da će izostati zbog ranije preuzetih obaveza, kao i zbog toga što se ne zna dnevni red sastanka, a NDS će izostati zbog toga što ima sednicu Predsedništva stranke.

Pastor je prethodno nedolazak DS, LSV i NDS ocenio kao "šamar" njemu, i apelovao na te tri partije da preispitaju odluku, jer se mora razgovarati o problemima.

Na vlasti u Skupštini Vojvodine je koalicija DS, LSV i SVM.

"Nemam razloga da se izvinjavam, nisam delio ljude"

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor odbacio je danas tvrdnje Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da je davao izjave koje ljude dele po verskoj i nacionalnoj osnovi i rekao da nema za šta da se izvinjava, jer nije rekao ono za šta ga LSV optužuje.

"Trebalo bi da pogledaju nekoliko puta taj snimak sa jučerašnje konferencije za novinare. Ja nisam nikog delio po nacionalnoj pripadnosti. Ja takve rečenice nisam izgovorio", rekao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Potpredsednik LSV-a zatražio je sinoć Branislav Bogaroški od predsednika Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora da se izvini zbog izjave da se nekima ne sviđa što on "kao Mađar hrišćanin" pokušava da okupi sve političke stranke za isti sto.

"Ako se Ištvan Pastor sutra javno izvini, onda možemo da verujemo da je tu izjavu dao neoprezno i slučajno, i da to ne misli. A ako sutra ne povuče to što je rekao, onda stoji iza svojih reči, a to je apsolutno nedopustivo za nekoga ko je predsednik Skupštine Vojvodine", rekao je Bogaroški novinarima.

Pastor je sinoć na konferenciji za novinare, pošto su ga iz Demokratske stranke, LSV i Nove demokratske stranke obavestii da neće doći na sastanak o budućnosti pokrajinske vlasti, rekao da je očigledno da je "ambicija nekih od njih da ovo ne uspe, i da neće valjda jedan Mađar hrišćanin iz Saveza vojvođanskih Mađara uspeti da okupi oko stola sve".

Branislav Bogaroški rekao je novinarima da je LSV jako iznenađen zbog toga što je predsednik Skupštine Vojvodine uveo princip nacionalnih i verskih podela.

Mirović: Neophodno da se do kraja septembra dobije jasna slika o tome šta će se dešavati u Vojvodini

Predsednik Saveta za Vojvodinu SNS Igor Mirović rekao je da je sastanak pokazatelj da je pokrajinska vlada već pala i da nema kapacitet, te da je neophodno pokrenuti mehanizme za izlazak iz krize.

Mirović je nakon sastanka istakao da je nedolazak NDS, DS i LSV pokazatelj nepoštovanja skupštine i građana i političke nekulture i nekorektnosti.

"SNS je za kompromis, ali ne za truli već za kompromis oko formiranja vlade koju bi činile sve stranke iz parlamenta", rekao je Mirović.

Mirović je kazao da je neophodno da se do kraja septembra, kako je kazao, dobije jasna slika o tome šta će se dešavati u narednom periodu u Vojvodini "jer nas očekuje donošenje budžeta i zakona o nadležnostima i finansiranju Vojvodine".

"Ukoliko se razgovori ne završe uspešno nastavićemo da delujemo kao najveća opoziciona stranka", rekao je Mirović.

Po Mirovićevim rečima, vanredni izbori nisu bili tema razgovora, jer oni nikome ne odgovaraju pošto se Srbija nalazi "u velikoj nasleđenoj krizi".

Predsednik Pokrajinskog odbora Socijalitičke partije Srbije Dušan Bajatović je nakon sastanka rekao da je pokrajinska vlada pala i da nije spremna za dijalog.

"Žalosno je da se nastavlja 14-ogodišnja praksa DS-a da ne želi da razgovara ni sa kim, a da LSV misli da je jedini predstavnik građana Vojvodine", rekao je Bajatović.

Po njegovim recima koalicija okupljena oko SPS-a u skupštini AP Vojvodine današnji sastanak je shvatila kao početak dijaloga.

"Nažalost, oni koji nisu došli sve ovo su shvatili kao pokaznu vežbu da se vidi ko ima 61 poslanika, neshvatajući da u ovom trenutku to pitanje nije bitno, jer je DS na pokrajinskim izborima osvojila 21 procenat glasova, a LSV 11 posto, a da imaju 50 posto poslanika u skupštini, što nije realna slika", rekao je Bajatović.

"Najbolje je da se nastave ovi razgovori i da se ne proizvodi veštačka kriza i blokiranje saradnje između Beograda i Vojvodine", rekao je Bajatović.

SRS i DSS protiv razgovora o promeni Ustava

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić je rekao da je cilj radikala promene u Vojvodini i da je stav SRS da treba da se pristupi smeni aktuelne i formiranju koncentracione vlade.

"Ono na šta nismo spremni jesu razgovori o Ustavu, jer je to garant pitanja i položaja Kosova i Metohije, ali i pitanja položaja Vojvodine i o tome ne želimo da razgovaramo", rekao je Mirčić novinarima nakon sastanka.

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da će i dalje učestvovati u razgovorima o vlasti u Vojvodini, ali da je za tu stranku neprihvatljivo da se menja Ustav Srbije.

Demokratsku stranku Srbije, prema saopštenju, na današnjem sastanku kod predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora predstavljali su potpredsednik stranke Borko Ilić i predsednik pokrajinskog odbora Milenko Jovanov.

Oni su naveli da je za DSS "apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo učešće u aktivnostima koje podrazumevaju promenu Ustava Srbije, posebno kada pozivi za promenu Ustava stižu iz Brisela i drugih zapadnih centara moći".

"Za DSS je očigledno da nije Ustav izvor problema u kojima se Vojvodina danas nalazi, već izvor problema treba tražiti u kontinuiranom nepoštovanju Ustava i krizi u vladajućoj koaliciji u Pokrajini. Takođe, za DSS nije prihvatljivo učešće u aktivnostima koje imaju za cilj bilo kakvo proširenje nadležnosti Vojvodine, van okvira koji daju Ustav Srbije i Odluka Ustavnog suda Srbije", saopšteno je.

Dodaje se da nakon današnjih razgovora DSS ne može da se odredi prema konceptu koncentracione vlade, jer se i dalje ne zna koji bi poslovi i zadaci pred tu vladu bili stavljeni i koja bi bila politika te vlade.

"Demokratska stranka Srbije će učestvovati u daljim razgovorima, ukoliko budu bili zakazani, ali isključivo u skladu sa navedenim stavovima", saopšteno je.

Pastor je danas organizovao razgovore stranaka koje imaju poslanike u Skupštini Vojvodine. Pozivu su se odazvali vladajući Savez vojvođanskih Mađara, kao i opozicione SNS, koalicije oko SPS, DSS, SRS.

Na sastanak, čija je tema bila funkcionisanje vlasti u Vojvodini i formiranje programske vlade, nisu došle vladajuće DS i LSV, kao i Nova demokratska stranka koja pregovara o ulasku u vladajuću koaliciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.