Partijska higijena: Metla za lokalne moćnike

Izvor: BKTV News, 28.Jul.2017, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijska higijena: Metla za lokalne moćnike

Srpska napredna stranka (SNS) drži vlast u najvećem delu opština u Srbiji, kao i na rukovodećim mestima javnih preduzeća.

Iskustvo prethodih vlasti, pre svega Demokratske stranke (DS) pokazuju da je unutrašnja birokratizacija stranke na vlasti, partokratija i korupcija dovela do neslavnog pada s vlasti Borisa Tadića, ali i više od toga, ugrozila je funkcionisanje institucija, lokalne vlasti i opšte državne interese.

Poznato je da sindrom velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i vodećih partija dovodi i do zloupotreba u vršenju vlasti. Prethodne vlasti, pre svega, DSS i DS su se na lokalnom nivou i u rukovođenju javnim preduzećima pozivale na partijske i državne autoritete, poput, Koštunice i Tadića. Tako je jačala partijska korupcija, što ih je i odvelo u opoziciju.

Unutrašnji dijalog: Patrijarh Irinej protiv nove kosovske realnosti!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svestan da je vladajuća stranka na čijem je čelu preuzela veliki politički teret, ali i rizik vlasti. Nema sumnje da pojedini lokalni moćnici i ''politički feudalci'' ugrožavaju ne samo funkcionisanje SNS, već i sam autoritet predsednika Vučića. Upravo zbog toga je Vučić odlučan da se reši ''mangupa iz svojih redova'' i zbog toga je upozorio funkcionere, odbornike i direktore lokalnih javnih preduzeća da od njih očekuje da budu servis građana, a ne da koriste svoje pozicije za lične potrebe.

Predsednik Vučić je jasno poručio da će biti smena, ali i unapređenja političkog establišmenta SNS. Dosadašnje analize ukazuju da u nizu gradova Srbije gde je pobedila SNS ima problema u funkcionisanju lokalne vlasti koja dovodi do blokade rada javnih institucija, zbog čega najviše trpe građani. Pored toga, lokalne vlasti su odgovorne za praćenje građanskog nezadovoljstva koje se manifestuje štrajkovima u kompanijama po Srbiji i neefikasnim javnim i komunalnim preduzećima. Odgovorne su i za stvaranje velikih dugova, ali i za svoje pasivno ponašanje.

Politička odgovornost proizlazi iz odnosa poverenja između nosioca vlasti. O njoj obično govorimo kada dođe do prestanka tog odnosa. Budući da svrsishodnost nije u domenu pravne regulative, njen izostanak se kažnjava gubitkom funkcije ili opozivom.

Lokani moćnici se obično uljuljkaju u svojim foteljama kada steknu lažno uverenje da će jak partijski vođa preuzeti sav teret političke odgovornosti. Vođa je na neki način predodređen da se odupre pritisku okoline. U praksi se često dogodi sasvim suprotno. Vođe često odluče da se oslobode jednog dela tog pritiska. Prozvani funkcioneri su se preračunali kada su mislili da je vođin šinjel dovoljno velik da ispod njega sakriju sva svoja nepočinstva.

Partija koja je na vlasti ne sme sebi da dozvoli da dođe do smanjenja političkog uticaja, posebno u velikim gradovivma, poput, Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada. SNS treba da opravda svoju vlast na lokalu, a posebno u Beogradu gde se očekuje velika borba između SNS i opozicije. Gradski izbori u srpskoj prestonici uvek su bili test-proba za partije na vlasti kako će proći i na parlamentarnim izborima.

Došlo je vreme za naplatu preterane političke neodgovornosti. Zato Vučić želi da izbegne grešku svojih prethodnika koji su zbog partijskih mešetara na nižim nivoima izgubili vlast. Izbeći grešku nije jedino što je važno. Ono što je najvažnije, jeste namera da se održi poverenje u efikasnost i verodostojnost vlasti, u njenu legitimnost koju je zaslužila na izborima i koja je na stalnoj proveri.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.