Opozicija negoduje zbog dnevnog reda

Izvor: RTS, 01.Okt.2014, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija negoduje zbog dnevnog reda

Poslanici DS navode da su predstavnici SNS odbili da se u dnevi red sednice Skupštine Srbije uvrsti i rasprava o "Zojinom zakonu", anketnom odboru o poplavama, izveštaju ombudsmana o pravima deteta i zakona o krađi beba. Nova stranka je tražila da na dnevnom redu budu izmene Zakona o visokom obrazovanju koje predviđaju uvođenje pojma "akademske čestitosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević rekao je novinarima u parlamentu, gde je danas počelo jesenje zasedanje, da je "Zojin zakon" zakon života, koji je pisan zajedno sa roditeljima devojčice koja je bolovala od Batenove bolesti i koji ima podršku mnogih organizacija, prenosi Tanjug.

"Nedelju dana nakon njene smrti, Zojina porodica mi se obratila sa željom da se napravi zakon koji bi reguilisao prava dece koja boluju od retkih bolesti i da više nikada nijedno dete, koje boluje od retkih bolesti, ne bude nevidljivo za državu Srbiju, Ministarstvo zdravlja", rekao je Milisavljević.

Prema njegovim rečima, taj zakon je još prošle godine bio u skupštinskoj proceduri, ali su vanredni parlamentarni izbori omeli raspravu o njemu.

Milisavljević je rekao da sa žaljenjem konstatuje da je skupština izglasala da to nije prioritet, iako on lično smatra da jeste, istakavši da neće popustiti u nameri da se taj zakon izglasa.

Njegova stranačka koleginica Aleksandra Jerkov navela je da su poslanici SNS odbili da se na dnevni red stave i rasprava o anketnom odboru o poplavama, izveštaj ombudsmana o pravima deteta i zakon o krađi beba.

"Svaki poslanik moraće sebi da odgovori zašto je glasao protiv ovih zakona", rekla je Jerkov i podsetila da je sud u Strazburu presudio da Srbija ima godinu dana da reši pitanje nestalih beba.

Jerkov je ukazala da je taj rok istekao pre nedelju dana, a da država nije uradila ništa iako nacrt zakona postoji.

Taj zakon napravila je grupa pravnika, on postoji i verovatno čeka u nekoj fioci, jer nije prioritet, smatra Jerkov.

"Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji sam danas predložila, omogućilo bi se da ti slučajevi nikad ne zastare, međutim poslanicima SNS to nije bilo važno", dodala je Jerkov i ocenila da je to sramota svakog poslanika koji u parlamentu zastupa građane Srbije.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković kaže je da SNS nije glasao da se na dnevni red stave izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima je ta stranka predožila uvođenje pojma "akademske čestitosti", prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, akademska čestitost treba da bude brana novim plagijatima doktorata i način kako da se sankcionišu slučajevi postojećih plagijata.

"To je bila prilika da skupštinska većina usvoji taj predlog zakona sa kojim se ministar (prosvete Srđan Verbić) slaže i kao poslanici i parlament stavimo tačku na taj ružan i tužan period visokog obrazovanja u Srbiji i stvorimo zakonske uslove da se to više nikad ne desi i da stvorimo zakonske uslove da se sankcioniše ono što se već dešavalo", rekao je Živković novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, to govori o tome šta skupštinska većina misli i o obrazovanju i o čestitosti.

"Zauzvrat smo dobili dnevni red gde imamo izmene Zakona o javnoj svojini gde se predlaže dalje odlaganje roka u kome pokrajina Vojvodina, lokalne samouprave i javna preduzeća treba da prijave svoju imovinu da bi je upisali", rekao je Živković i podsetio da je prošle godine taj rok pomeren za godinu dana, a da se sada traži odlaganje za dve godine.

Prema njegovim rečima, Nova stranka je predložila da to odlaganje bude tri meseca i da je do 1. januara 2015. sasvim dovoljno da se završi ceo posao.

Živković je naveo da je i izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje su takođe na dnevnom redu sednice predviđeno odlaganje rokova za nečiji nerad i javašluk.

"Radi se o elektronskim prijavama za razne vrste poreza. Odložena je za godinu i po dana primena nečega što zavisi od nekoliko dobrih programera i dovoljno političke volje da se pređe na savremeni način prijave poreza", rekao je Živković. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.