Na meti pretnji

Izvor: Danas, 25.Nov.2014, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na meti pretnji

„Ugušićeš se u sopstvenoj krvi“, „Pratimo ti dete“, samo su neke od desetina SMS poruka koje su poslednjih dana upućene zameniku tužioca za ratne zločine Brunu Vekariću. Iako je i ranije bio izložen pretnjama, ovako drastičnih nije bilo. Kaže nam da je ozbiljno zabrinut za bezbednost svoje porodice kao i da je slučaj sada u rukama policije. Poruke su počele da stižu otprilike u isto vreme kada je poslanik SNS Milovan Drecun izneo tvrdnje da je Vekarić protivzakonito >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << na funkciji zamenika tužioca za ratne zločine.

Iako je isto pitanje Drecun postavio pre nekoliko godina, i na njega dobio odgovor od Ministarstva pravde „koji ga nije zadovoljio“, ponovo je izneo svoje tvrdnje u javnost. Pojedini tabloidi su nazvali tužioca za ratne zločine veleizdajnikom, a sve je to doprinelo da se probude uzavrele nacionalističke strasti i da se, kako Vekarić kaže, stvori atmosfera linča u javnosti. Ovo nije prvi put da se zameniku tužioca za ratne zločine preti. Izjavio je nedavno da su glavni tužilac Vladimir Vukčević i on primili sedamdesetak pretećih pisama, a da su pretnjama izložena i njegova deca.

Svoj posao opisuje kao delikatan, ali važan za budućnost našeg društva. „Ti ljudi naprosto moraju biti uhapšeni, jer ako se budu slobodno šetali, u stanju su da napadnu našu decu samo zato što navijaju za drugi fudbalski klub, isto kao što su bili u stanju da napadaju ljude druge etničke pripadnosti“, rekao je Vekarić jednom prilikom, misleći na sve ratne zločince sa prostora bivše Jugoslavije. Domaća javnost, pak, veću pažnju posvećuje izjavama koje se tiču zločina koje su počinili Srbi, dok gotovo da ne vidi rad tužilaštva na predmetima i sakupljanju dokaza o zločinima nad Srbima. Pretnje su, po pravilu, uvek stizale nakon hapšenja nekog od haških optuženika i isporučivanja Tribunalu. Međutim, ovoga puta niko nije uhapšen, nikakva akcija nije u toku i pretnje se, stoga, moraju ozbiljnije shvatiti. Vekarić kaže da ništa neće pokolebati tužilaštvo u nameri da privede pravdi odgovorne za najteže ratne zločine.

Bruno Vekarić je rođen 23. aprila 1967. u Zagrebu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1990, magistrirao na novosadskom Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe. Zamenik okružnog javnog tužioca u Beogradu postaje 2003. a naredne godine stupa na dužnost portparola Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Na mestu zamenika tužioca je od 2010.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Drecun: Brutalna kampanja iz Tužilaštva

Izvor: Blic, 25.Nov.2014

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju izjavio je danas da je izložen brutalnoj kampanji pritisaka i pretnji Tužilastva za ratne zložine od kada je pitao da li je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić na tu funkciju izabran na zakonit način...On je na sednici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.