NAPAD NA OMBUDSMANA Janković: Ruše policiju; Naprednjaci: Poštujemo institucije

Izvor: Blic, 25.Apr.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAPAD NA OMBUDSMANA Janković: Ruše policiju; Naprednjaci: Poštujemo institucije

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da se kampanjom koja se vodi protiv njega urušavaju institucije u državi.

- Ono čime bih se službeno bavio kao zaštitnik građana, da se ne radi o meni, jeste zloupotreba policijske dokumentacije iz koje je odabranom tabloidu prvo „procurio“ jedan službeni dokument, a onda je Ministarstvo objavilo njen deo, pažljivo odabran da u javnosti podstakne sumnju i pokrene neformalno suđenje i presudu bez suda. To se sutra može desiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nekome ko nema pristup medijima kao ja i ko neće moći da se u javnosti odbrani. To je pogubno, to je rušenje institucije policije - rekao je Janković za „Blic”.

On ističe i da više neće odgovarati na „apsurdne, primitivne napade kojima se vređa inteligencija građana“.

Šabić: Ne sme odustati

Priča u vezi sa Sašom Jankovićem je višestruko štetna i očekujem da ministar Stefanović dostavi sva dokumenta, rekao je juče poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

- Mislim da se Saša Janković neće povući i ne bi trebalo to da uradi - dodao je poverenik.

Ministar Nebojša Stefanović najavio je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova, u interesu javnosti, objaviti i ostala dokumenta koja ima o slučaju samoubistva u stanu Saše Jankovića iz 1993. godine. Kako je naveo, MUP ima podatke o testovima parafinskih rukavica, rezultate poligrafskog testiranja „za dve od četiri osobe” i fotokopiju oružnog lista.

Upitan da li će ponovo biti pokrenuta istraga u ovom slučaju, ministar je kazao da se konsultovao sa Tužilaštvom i da, prema sadašnjim okolnostima, zbog zastarelosti, MUP ne može da pokrene nikakvu istragu.

S druge strane, na poruku EU da Vlada treba da sarađuje sa zaštitnikom građana, poslanici vladajućeg SNS odgovaraju da je jedno institucija, a drugo Saša Janković.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović, reagujući na stav tela EU, kaže da se slaže „kada je reč o instituciji ombudsmana”.

„Kada je reč o zaštitniku građana, apsolutno se zalažem za dalji razvoj institucije. Problem je što se ona trenutno flagrantno urušava političkim delovanjem i neradom“, tvrdi Đukanović, i dodaje, „oni koji danas brane Jankovića treba da se odluče da li njega brane ili instituciju, a kada to razluče, onda ćemo da razgovaramo na tu temu“.

Poslanici SNS smatraju da su do sada pokazali poštovanje prema zaštitniku građana. U prilog ovoj tezi navode - što je svaki zahtev za prijem u radni odnos kod zaštitnika prihvaćen, plate su izuzete iz ograničenja za državne organe, a ispunjene su i gotovo sve sugestije zaštitnika građana.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže da svako ima pravo na stav, a on se slaže sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem.

- Jedno je zaštitnik građana, ali Saša Janković kao lice je nešto sasvim drugo. To nije nasledna funkcija - kaže Babić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se danas saopštenjem.

"Skandalozno je da Saša Janković sebi daje za pravo da preuzme ulogu sudije i tužioca, što on nije, niti ima pravo da bude, i sasvim je jasno da svojim izjavama nanosi ogromnu štetu instituciji Zaštitnika gradjana", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.