Mirović: Čankov predlog treba analizirati

Izvor: Danas, 02.Mar.2015, 05:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Čankov predlog treba analizirati

Novi Sad, Beograd - Predlog promene izbornog sistema u Srbiji po kome bi Srbija bila podeljena u pet izbornih jedinica, koji je izneo lider LSV Nenad Čanak, je interesantan za analizu i ne treba ga unapred odbaciti, kaže za Danas Igor Mirović, potpredsednik SNS.

Čanak je državnoj agenciji, kako prenose mediji, rekao da bi se takvom promenom izbornog sistema za Narodnu Skupštinu Srbije sprečila majorizacija poslanika od strane poslanika iz velikih gradova, pretežno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << iz Beograda. Kako je naveo, tih pet izbornih jedinica bile bi: Beograd, Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, dok bi petu izbornu jedinicu činili svi ostali građani Republike Srbije. Čanak je rekao da LSV smatra da se i donošenja novog Ustava mora pristupiti hitnom procesu decentralizacije i regionalizacije, i da je ta stranka u tom kontekstu već odavno tražila da se povede razgovor o promeni izbornog sistema. On je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni u vezi sa pomenutim predlogom, odnosno da bude prvi koji će uopšte išta reći o mogućnosti da se izmenom izbornog sistema istinski izborni sistem u Srbiji demokratizuje. Prema Čankovoj oceni, takav izborni sistem, sa pet izbornih jedinica i sa takvim rasporedom izbornih jedinica, bi bio daleko značajniji za zastupanje svih građana Srbije u republičkom parlamentu bez obzira gde žive na njenoj teritoriji, nego što je to slučaj sa važećim sistemom. Iz premijerovog kabineta juče nismo dobili komentar na ovaj predlog. Mirović potpredsednik SNS, najbrojnije stranke u Skupštini od koje zavisi hoće li novi izborni sistem biti usvojen ili ne, za naš list kaže da bi se složio s tim da u sistemu u kojem je Srbija jedna izborna jedinica ne postoje mehanizmi, što je i poraksa pokazala, da u parlamentu budu predstavljeni svi krajevi i opštine u državi. Postoje mehanizmi kojima se omogućava zastupljenost žena i pripadnika manjina, ali kada je reč o svim krajeviam Srbije, to nije slučaj. Da li će biti pet ili više ili manje izbornih jedinica, treba dobro izanalizirati. Izmena izbornog sistema je broja izbornih jedinica je problem koji treba da bude rešen dijalogom vlasti i opozicije. Zato mi je drago što je opoziciona stranka ovim predlogom de fakto predložila dijalog – navodi Mirović. Prema njegovim rečima, vlasti su ranije bez ikakavog dijaloga nametale izborni sistem i iznuđene predloge. Mi nismo takva stranka već smo partija dijaloga i želimo da o ovom važnom političkom pitanju razgovaramo sa svima – zaključio je Mirović. Funkcionerka SPS Slavica Đukić Dejanović, za na list navodi da taj predlog može da bude tema za razgovore, ali da SPS o tome još nema stav.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirović: Čankov predlog interesantan za analizu

Izvor: Radio 021, 02.Mar.2015

Predlog promene izbornog sistema po kome bi Srbija bila podeljena u pet izbornih jedinica, koji je izneo lider LSV Nenad Čanak, interesantan je za analizu i ne treba ga unapred odbaciti, kaže Igor Mirović, potpredsednik SNS...Čanak je rekao da bi se takvom promenom izbornog sistema za Skupštinu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.