Mihajlović: Novi premijer treba da bude iz SNS

Izvor: BKTV News, 22.Apr.2017, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Novi premijer treba da bude iz SNS

Novi premijer treba da bude iz redova Srpske napredne stranke, to je i poruka građana Srbiije koji su na predsedničkim izborima ubedljivo izabrali Aleksandra Vučića, izjavila je u intervjuu za "Blic" potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović.

"Smatram da novi premijer Srbije treba da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << iz SNS-a. Mislim da je to poruka i građana, koji su na predsedničkim izborima ubedljivo izabrali lidera naše stranke Aleksandra Vučića. Ali nemam ništa ništa protiv da SPS preuzme više odgovornosti u novoj Vladi", dodala je ona.

Mihajlovićeva je istakla da, ako je Vučić na predsedničkim izborima osvojio više od dva miliona glasova i ako je SNS najveća stranka koja je preuzela odgovornost za sve što se dešava u Srbiji, onda je logično da kandidati SNS-a budu na najodgovornijim pozicijama.

"Imali smo primere da male stranke daju premijera, imali smo kohabitaciju i sve to se nije pokazalo dobro. Ono što nismo imali je premijera eksperta ili vanstranačku ličnost", rekla je Zorana Mihajlović.

Vučić suzio krug kandidata za premijera, ova imena u igri

Upitana da li misli na ministra Dušana Vujovića ili Anu Brnabić, ona je rekla da "govori o mogućnosti, a ne o bilo kome konkretno".

Mihajlovićeva je napomenula da sa Aleksandrom Vučićem nije razgovarala o imenu novog premijera, ali da "misli da zna o kojim kandidatima razmišlja".

"Izbor novog mandatara je obaveza novog predsednika Vučića i on to treba da saopšti, a ne ja ili bilo ko drugi. Vučić će o novom premijeru da razgovara sa koalicionim partnerima i Predsedništvom SNS-a. To su mesta na kojima će se birati premijer, a ne u medijima. I ono što je sigurno, premijera ne biraju stranci i interesne grupe, kako to možda neki mali Perica zamišlja, pa pušta to kroz tabloide. Premijera bira čovek koji je državnik regiona, lider Srbije i koji uživa ubedljivo najveće poverenje građana", rekla je Mihajlovićeva.

Upitana da li bi prihvatila poziciju premijera ako bi joj bila ponuđena, ona je odgovorila da bi se svakako odazvala ukoliko bi je Vučić pozvao na razgovor o toj temi.

"Želim da čujem njegovu viziju nove Vlade, kao i da on čuje moju. Ali, čini mi se da i ovog puta nećemo dobiti premijerku i priliku da vidimo kako bi Srbija izgledala kad bi na njenom čelu bila žena. Volela bih da grešim, jer su žene odavno zaslužile da vode Srbiju. Ali neću da učestvujem u medijskom kandidovanju za premijera i slanju skrivenih poruka, koje uglavnom dolaze od političkih i interesnih grupa", rekla je Mihajlovićeva.

Vučić: Svakog dana sagledavam ko će biti premijer; Izjava Dauta Haradinaja pretnja po Srbiju!

Na pitanje šta bi novi premijer Srbije trebalo da radi, ona je rekla da bi trebalo da nastavi sadašnju spoljnu politiku, politiku pristupanja EU i politiku saradnje u regionu, kao i da nastavi ekonomsku politiku rasta i potrošnje samo onog što zaradimo.

Takođe bi, kako kaže, trebalo da izgradi efikasno i evropsko sudstvo, da sprovede reforme u zdravstvu, obrazovanju i državnoj upravi i da više ulaže u kulturu.

"Četvrto je da nastavi ulaganja u infrastrukturu, jer to donosi više posla za naše radnike. I peto, a nikako poslednje, da se ozbiljno pozabavi položajem mladih i njihovim problemima", objasnila je Mihajlovićeva.

Ona, takođe, ne misli da Vučić treba da se povuče sa mesta predsednika SNS-a, budući da je izabran za predsednika Srbije.

"SNS jeste Aleksandar Vučić i od toga ne mogu da pobegnu ni SNS, ni Vučić", rekla je Mihajlovićeva, i dodala da broj glasova i način na koji je pobedio Vučiću daju za pravo da može da se nazove predsednikom svih građana.

Govoreći o odnosu sa SPS-om, ona je rekla da se ta stranka pokazala kao lojalan i odgovoran partner, što se videlo i tokom kampanje.

"Lično nemam ništa protiv da SPS preuzme više odgovornosti u novoj Vladi. Ali, o tome treba da se dogovore Vučić, Dačić i organi stranaka", rekla je Mihajlovićeva.

Ona kaže da ne vidi razlog da Bogoljub Karić uđe u Vladu.

"Mislim da i za njega, a i za sve nas, nije dobro što svoju nevinost nije dokazao na mestu na kome to rade svi naši građani. Kada je reč o tzv. ''malim strankama'', prema njima bih se postavila malo drugačije. Ukoliko žele na listu SNS-a, neka se učlane u SNS! Mislim da je to fer", rekla je Mihajlovićeva.

Komentarišući proteste, Mihajlovićeva je rekla da "nisu potrebni protesti da bismo saznali da se u Srbiji još uvek ne živi kako bismo to želeli", kao i da se odlazak mladih iz zemlje "ne dešava od juče ili od 2012. godine, već prethodnih 30 godina".

"Ljudima mogu da se ne sviđaju izborni rezultati, mogu da izraze protest mirno i bez nasilja, ali teško da bilo ko može da kaže da se neke stvari ne menjaju nabolje. I to ne kaže Vlada Srbija, već čitav svet. Ne može niko da kaže da nemamo ekonomski rast, da nemamo stabilne javne finansije, da nismo otvorili više od 50 novih fabrika", dodala je ona.

Dačić: Funkcija premijera mi nije prioritet, zadovoljan sam mestom koje imam!

Mihajlovićeva je naglasila da treba slušati mlade, šta ih muči i da te probleme rešavamo zajedno.

"To su naša deca, i oni su deo budućnost ove zemlje. Ali, pravila moraju da se poštuju, da se vlast, predsednik i Vlada biraju na izborima, a ne na ulici", rekla je ona.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.