Ko ne da ostavku, biće isključen iz SNS

Izvor: Danas, 15.Avg.2014, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ne da ostavku, biće isključen iz SNS

Beograd - Funkcioneri SNS koji obavljaju više od jedne plaćene javne funkcije biće sankcionisani momentalnim isključenjem iz stranke i gubitkom svih ovlašćenja ukoliko se ogluše o naredbu Glavnog odbora da podnesu ostavke na višak funkcija.

Kako je za Danas izjavio Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog Srpske napredne stranke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ta sankcija propisana je u odluci Glavnog odbora SNS o zabrani duplih funkcionera, izglasanoj na sednici prošle nedelje.

Odlukom je zadat rok do 15. septembra za napuštanje viška funkcija, a kontrolu će obavljati Izvršni odbor stranke. Međutim, broj naprednjaka koji obavljaju više od jedne plaćenih funkcija nepoznat je i predsedniku IO Radomiru Nikoliću.

"Radi se na tome. Kako mislite da u tako kratkom roku budu poznati svi podaci. Pa, imamo 183 opštine u Srbiji, taj posao nije lako završiti i obaviti", kaže Nikolić za Danas.

Prema njegovim rečima, u odluci Glavnog odbora SNS piše da će funkcioneri koji se ogluše o naredbu da odustanu od viška funkcija u predviđenom roku momentalno izgubiti sve funkcije, ali i članstvo u stranci.

Dan nakon odluke GO SNS da svi članovi stranke koji obavljaju dve i više plaćenih funkcija daju ostavke, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je za Danas da je naložio da svi funkcioneri njegove stranke sa duplim funkcijama učine isto.

Za razliku od premijera Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, koji je svojim partijskim kolegama dao rok do 15. septembra da broj funkcija koje obavljaju svedu na jednu, Dačić je funkcionerima SPS naredio da to učine odmah.

"Predsedništvo stranke će kontrolisati da li su svi funkcioneri sa duplim funkcijama dali ostavke. Očekujem izveštaj na sednici krajem avgusta. Međutim, u ovom trenutku ne znam tačan broj onih koji imaju više od jedne plaćene funkcije", istakao je Dačić.

Nedostaje nam sistem

Da je institucionalni sistem kontrole loš svedoči ne samo činjenica da su učesnici u tom lancu neažurni, pa se neretko dešava da se objavljuju pogrešni podaci, već i nedostatak centralne baze podataka o tome ko obavlja više plaćenih javnih funkcija, što onemogućava javnosti da ima uvid u te informacije od opšteg interesa. Problem je, takođe, što ni same stranke nemaju centralizovane podatke o tome ko od njihovih funkcionera sedi u više plaćenih fotelja.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.