Kakve promene očekuju stranke?

Izvor: RTS, 25.Maj.2016, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve promene očekuju stranke?

Skupština SNS-a u subotu mogla bi da se završi izborom novih potpredsednika. Spekuliše se i da bi, u zavisnosti od toga hoće li biti u poziciji ili opoziciji, i SPS mogao da promeni lidera, kao protivkandidat Dačiću pominje se Ružić. Turbulencije i kod demokrata - stranački izbori mogli bi biti prevremeni, i o tome će se odlučivati u subotu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Neizvestan sastav nove Vlade, a neizvesno je i u strankama. Šta se govori nezvanično, a šta kažu u strankama?

To što su Zorana Mihajlović i Nikola Selaković fizički bili iza mandatara, ne znači da će stajati iza njega i u Vladi.
"Ja bih voleo da to budu, ali o tome tek treba da se dogovaramo. Mislim da su vredno radili", rekao je premijer Aleksandar Vučić.
Da li su bili dovoljno vredni da ostanu i na pozicijama potpredsednika stranke, znaće se nakon Skupštine SNS u subotu. Štampa spekuliše: potpredsednički vrh SNS će biti osvežen. Za promene u stranci na tviteru navija i poslanik Vladimir Đukanović.
"Za Mariju Obradović, Milenka Jovanova i Miloša Vučevića, glasam svim srcem da budu potpredsednici SNS", rekao je Đukanović.
Lančano - od promena unutar SNS može da zavisi i sastav buduće vlade, a od sastava vlade možda i kadrovske promene u SPS-u. Sadašnji vrh SNS pozvao je Vučića da ne zove socijaliste u Vladu. Za to ima razumevanja i potpredsednik SPS-a Branko Ružić, koji se zbog takvog stava sve češće pominje kao stranačka opozicija Ivici Dačiću.
Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović rekla je da niti može, niti jeste niti želi da bude protivkandidat.
"To nikada nije bila tema kod nas u partiji, u medijima jeste. Što se Ivice Dačića tiče, on uživa naše nepodeljeno poverenje, za slučaj da ne budemo u Vladi na republičkom nivou, Ivica Dačić će se baviti kao prvi čovek SPS -a političkim radom, parlamentarnim radom", kaže Đukić Dejanović.
Ni to što će na mestu zamenika predsednika odmeniti Aleksandra Antića, kaže, ne znači da je Antić izgbio podršku.
"Svi potpredsednici će u određenom periodu, bar 6 meseci biti zamenici", navela je Slavica Đukić Dejanović.
Moguća rotacija i unutar DS. Spekuliše se da će unutarstranački izbori i brže nego što to statut omogućava - 10. jula. Taj datum je nerealan ukoliko se na sednici Glavnog odbora u subotu usvoji predlog Bojana Pajtića da izbori budu neposredni.
"Mi ako želimo da pokažemo kako će to da izgleda, mi moramo da imamo proceduru koja ne traje kraće od 70-80 dana", naveo je Goran Ješić, potpredsednik DS-a.
Protivkandidat Bojanu Pajtiću za sada je samo Dragan Šutanovac, i to je deo demokratske procedure, a ne unutarstranački sukob - tvrdi Ješić. Zbog takve procedure, ne isključuje mogućnost novih frakcija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.