Istraživanje o podršci strankama

Izvor: RTS, 07.Maj.2015, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje o podršci strankama

Srpska napredna Stranka ima najveću podršku birača u Srbiji, a u parlament bi, posle eventualnih izbora, ušle još i Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Nova srpska politička misao. Značajan pad podrške ulasku Srbije u EU, pokazuju rezultati. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Istraživanje je sprovedeno od 10. do 22. aprila terenskom anketom, na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoletnih građana Srbije, a rezultati pokazuju da bi na parlamentarne izbore izašlo 55,7 odsto birača, od kojih je 40 odsto reklo da još nema stav za koga bi glasalo, prenosi Beta.
Rezultati su takođe pokazali da bi za SNS glasalo 25,5 odsto, za DS 7,5 odsto, a za SPS 6,4 odsto birača.
Ako bi se glasovi neodlučnih proporcionalno raspodelili, istraživanje pokazuje da bi SNS dobio 42,4 odsto, DS 12,5 odsto, a SPS 10,7 odsto glasova, pri čemu bi cenzus prešla još i Srpska radikalna stranka sa 6,1 odsto, a blizu tog praga sa 4,8 odsto bila bi i Demokratska stranka Srbije.
Na pitanje da li podržavaju ulazak Srbije u EU, pozitivan odgovor dalo je 41,1 odsto ispitanika, dok je 39,4 odsto reklo da ne podržava ulazak Srbije u Uniju.
U odnosu na prethodna istraživanja NSPM, zabeležen je pad podrške integraciji Srbije u EU i to za oko 15 odsto u poslednjih šest meseci.
U novembru prošle godine, podrška ulasku Srbije u EU iznosila je 56,4 odsto, pokazalo je istraživanje.
Među građanima koji su se izjasnili da bi glasali za SNS ima 38,8 odsto pristalica pristupanja Srbije EU i 41,5 odsto protivnika tog procesa, a i pristalice SPS-a su podeljene po tom pitanju, jer je 38,6 odsto njih za ulazak Srbije u EU, a 39,8 odsto se tome protivi.
Na pitanje da li bi trebalo priznati nezavisnost Kosova, ukoliko bi to bio uslov za ulazak u EU, 71 odsto ispitanih rekao je da to ne bi trebalo prihvatiti, dok je 15,6 odsto reklo da bi takav eventualni uslov trebalo prihvatiti.
Jedna trećina ispitanih - 34,2 odsto rekla je da je sadašnja vlada bolja od vlade koju je do 2012. godine vodila DS, a neznatno manji procenat - 32,1 odsto rekao je da su te vlade iste.
Građani su, prema istraživanju, podeljeni po pitanju da li u Srbiji postoji potreba i prostor za jednu novu političku snagu, jer je 40,7 odsto reklo da postoji takva potreba i prostor, a sa tim stavom se nije saglasno 38,8 odsto.
Ulasku Srbije u NATO protivi se 80 odsto ispitanika, a podršku eventualnom savezu Srbije sa Rusijom daje oko 61 odsto anketiranih, ali na posebno pitanje o tome kakve odnose Srbija treba da razvija sa Rusijom i EU, gotovo polovina - 46,5 odsto rekla je da sa EU i Rusijom treba razvijati pođednako dobre odnose.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.