Dubravka Stojanović: Lakmus pitanje su ratni zločini

Izvor: Danas, 22.Sep.2014, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dubravka Stojanović: Lakmus pitanje su ratni zločini

Beograd - Povodom najava o okupljanju opozicije, kao i dilema u javnosti šta je uopšte sadašnje opoziciono delovanje, Danas pokreće debatu na temu o političkom poimanju „građanske Srbije“. Naši sagovornici pokušaće da odgovore na pitanja ko su danas zastupnici ideja „građanske Srbije“ i da li je njihov politički prostor na levici ili na desnici. Zatim da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo te ideje i vrednosti, ali i da li su i kako te ideje i vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali.

Zastupnici ideje „građanske Srbije“ danas su svi oni koji se zalažu za diskontinuitet sa politikom osvajanja i etničkih čišćenja. Jer drugi svi tvrde da su za Evropu, demokratiju, pravnu državu. Pitanje koje je lakmus jeste pitanje ratnih zločina i mislim da, kao i devedesetih, na tom pitanju postoji razlika i postoje i dalje dve Srbije, kaže za Danas Dubravka Stojanović, profesorka na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje da li „građanska Srbija“ ima politički prostor na levici ili na desnici, Stojanovićeva navodi da bi ona trebalo da bude na levici, po svojim ključnim opredeljenjima. „Ali, ona sada nije jasno artikulisana i nema svoju jasnu poziciju. Rasparčanija je nego devedesetih i svedena više na pojedince, tako da je manje vidim u nekom konkretnom prostoru, a više u vremenu. Ti pojedinci i poneke organizacije održavaju taj krhki kontinuitet, ali se on tanji jer ekonomska kriza stvara utisak da su na prvom mestu ekonomska pitanja. Ja se s time ne slažem i mislim da je trebalo prvo odrediti put kojim se ide i napraviti jasan diskontinuitet s prethodnim režimom. Verujem da bi u tom slučaju i ekonomski rezultati bili bolji“, smatra naša sagovornica.

Upitana da li je lider SNS Aleksandar Vučić preuzeo ideje i vrednosti „građanske Srbije“, Stojanovićeva ističe da ih Vučić drži kao svoju kopču sa Evropom. Kako dodaje, „videćemo da li će zaista i početi da veruje u njih“.

Prema mišljenju Dubravke Stojanović, vlast uspostavljena posle 2000. godine, „u prvom redu Demokratska stranka“, kompromitovala je ideje „građanske Srbije“. „Demokratska stranka se snažno trudila da Srbiju ni slučajno ne promeni nabolje. A mnogi su građani verovali da ona vlada u ime tih ideja. Kad su se videli rezultati, građani su kao odgovorne videli te ideje, a ne njihovo izneveravanje. To je ogromna odgovornost onih koji su vladali u poslednjoj deceniji“, zaključuje ona.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.