Đukanović (SNS): Zahtev Filipina za arbitražu sa Kinom je katastrofalna greška

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović (SNS): Zahtev Filipina za arbitražu sa Kinom je katastrofalna greška

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović ocenio je da je jednostrani potez Filipina da pokrene arbitražu u sporu s Kinom oko teritorija u Južnom kineskom moru "katastrofalna greška".

Đukanović je u intervjuu agenciji Sinhua rekao da tim potezom pokušava da se oteže u pronalaženju rešenja spora, kao i da se pomogne SAD da održe svoj uticaj na trgovinu u Južnom kineskom moru.

On je ocenio da sva otvorena pitanje treba rešavati bilateralno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i bez mešanje treće strane, dodajući da Filipini nesmotreno "deluju u ime SAD u ovom slučaju".

- Jugoslavija je svedočila intervenciji treće strane i pogledajte kako je završila u krvavim ratovima! Uvek je bolje da susedi sednu i razgovaraju i to je jedini način da reše svoja otvorena pitanja - rekao je poslanik SNS-a.

Đukanović je ocenio da je Deklaracija o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, koju su potpisali Kina, Filipini i duge južnoazijske zemlje 2003, bio dobar način za rešavanje sporova, ali da je Manila 2013. napravila "katastrofalnu grešku" pozivom na atrbitražu i da "na kraju neće dobiti ništa".

On je rekao da SAD nastoje da ojačaju svoju dominaciju i povećaju prisustvo u vodama Južnog kienskog mora.

Đukanović je ocenio da je trgovina u Južnom kineskom moru "veoma vredna" i da "prisustvo američkih brodova, ponekad nelegalno, utiče na privredu".

- Oni će pokušati da suzbiju kineske interese svuda gde mogu - bilo ovde na Balkanu ili u Južnom kineskom moru. Oni će intezivno raditi sve što je u njihovoj moći da oslabe uticaj i Rusije i Kine zato što štite svoje interese - rekao je Đukanović.

Stalni sud za arbitražu u Hagu je najavio da će odluku o sporu doneti 12. jula.

- Zamislite samo kakav će problem nastati ako taj sud donese odluku pod uticajem SAD - rekao jeĐukanović u opširnom intervjuu za kinesku državnu agenciju.

Đukanović je rekao da svaka zamlja može tražiti arbitražu, ali da to šalje nepovoljnu poruku o dobrosusedskim odnosima.

- Mislim da je ovaj sukob sam po sebi veštački, zato što teritorije obuhvaćene slučajem pripadaju Kini. Ako postoji problem, bilo bi mnogo bolje da se predsednici Kine i Filipina sastanu za pregovaračkim stolom - rekao je Đukanović.

On je dodao da se ne sme dozvoliti da SAD sabotiraju kinesku privredu, pokušavajući da suzbiju kineski uticaj u Južnom kineskom moru.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.