Delegacija SNS na Malti: Vučić faktor stabilnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2017, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija SNS na Malti: Vučić faktor stabilnosti

Delegacija SNS predvođena internacionalnim sekretarom, Jadrankom Joksimović, učestvovala je na XXIV Kongresu Evropske narodne partije (EPP), na Malti i istakla značajnu ulogu Srbije i premijera Aleksandra Vučića u regionu i važnost konstruktivne uloge svih u regionu za očuvanje mira i stabilnosti, kao preduslova za razvoj i napredak celog regiona.

Kolege iz EPP, navodi se u saopštenju, pozdravile su ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SNS i premijera Vučića u regionalnoj saradnji i kao faktora stabilnosti.

Tokom Kongresa, koji je najviše plenarno telo EPP, internacionalni sekretar SNS i ministar u Vladi Srbije zadužen za evropske integracije, Jadranka Joksimović, učestvovala je na proširenom sastanku Saveta za opšte poslove, na kome su učestvovali ministri država članica EU zaduženi za spoljne i evropske poslove, iz redova Evropske narodne partije.

Kako se u saopštenju SNS navodi, jedna od tema ministarskog sastanka, pored aktuelnog pitanja Bregzita, bila je i situacija na Zapadnom Balkanu.

Ona je informisala evropske kolege i o poslednjim događajima vezanim za predizborni skup podrške Aleksandru Vučiću na KiM i podvukla da takvi potezi ne doprinose ionako poljuljanom poverenju.

Takođe, Joksimović je ukratko predstavila i plan zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, koji je premijer Vučić promovisao, ali navodeći da su negativne reakcije iz regiona već stigle, što pokazuje svu kompleksnost i krhkost odnosa.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti pozitivnu politiku saradnje, jer je to u najboljem nacionalnom interesu Srbije.

Posebno je istaknuta uloga Srbije u postupanju u migrantskoj krizi koju su brojni predstavnici narodnjačkih partija ocenili kao odgovorniju i humaniju od mnogih evropskih država.

Ističe se i da je Joksimovićeva imala i bilateralne susrete sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesom Hanom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvidom Mekalisterom, kao i drugim zvaničnicima EU i država članica.

Na Kongresu EPP usvojena je i rezolucija o Zapadnom Balkanu.

Joksimović je istakla značaj interesa EU i EPP partija za Zapadni Balkan i njegovu evropsku perspektivu, iako nije jednostavno gledati na sve u ovom regionu kroz zajedničku vizuru, s obzirom na velike razlike u ekonomskom napretku, reformskom procesu i stepenu napretka u evrointegracijama, ali i posvećenosti regionalnoj saradnji i stabilnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.