Danas o zakonu o ministarstvima i vladi

Izvor: Glas javnosti, 24.Jul.2012, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas o zakonu o ministarstvima i vladi

BEOGRAD - Skupština Srbije raspravljaće danas, dan nakon što je do kraja konstituisana, o predlogu zakona o ministarstvima i predloženim izmenama zakona o vladi i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Početak sednice je zakazan za 15.30 sati, a iz SNS je stigao predlog da parlamentarci o tim aktima raspravljaju u objedinjenom načelnom pretresu.

Usvajanje zakona o ministarstvima i izmena Zakona o vladi uslov je za početak procesa izbora nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vlade.

Buduća Vlada Srbije, prema Predlogu zakona o ministarstvima, imaće 17 ministarstava, a za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske i zajednice i dijasporu biće osnovane posebne službe.

Predloženih 17 ministarstava su: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i privrede, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, Ministarstvo pravde i državne uprave.

Predlog zakona o ministrastvima obuhvata i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Predloženim izmenama Zakona o vladi odgovornost vlade se proširuje i na rad imalaca javnih ovlasćenja na nivou Republike, što je bitno, jer je, kako je objašnjeno, veliki deo poslova i ovlašćenja drzavne uprave zakonima prenet javnim agencijama i drugim imaocima javih ovlašćenja.

Takođe, tim izmenama je predloženo i rešenje prema kojem će vlada imati pravo, ali i obavezu, da poništi, ukine ili stavi van snage propis i opšti akt imaoca javnog ovlašćenja na nivou Republike, koje važećim zakonom nije propisano.

Izmenama i dopunama Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđeno je da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef kabineta.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas o zakonu o ministarstvima i vladi

Izvor: Kurir, 24.Jul.2012

Početak sednice je zakazan za 15.30 sati, a iz SNS je stigao predlog da parlamentarci o tim aktima raspravljaju u objedinjenom načelnom pretresu..BEOGRAD - Skupština Srbije raspravljaće danas, dan nakon što je do kraja konstituisana, o predlogu zakona o ministarstvima i predloženim izmenama zakona...

Nastavak na Kurir...

Počela sednica o izmenama zakona o vladi

Izvor: Blic, 24.Jul.2012

Skupština Srbije počela je danas vanrednu sednicu o izmenama zakona o vladi, ministarstvima i o uređenju službi bezbednosti...Sednica je sazvana na zahtev 130 poslanika nove vladajuće većine koju čine koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije...Nova...

Nastavak na Blic...

Dačić: Nova vlada najmanja i najefikasnija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jul.2012

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić poručio je u utorak uveče u parlamentu da će vlada koju će voditi, osim što će biti najmanja od 1990. godine, biti i najefikasnija. "Uz dužno poštovanje, želim da javnost zna, ova vlada će imati 17 ministarstava i 19 članova i biće najmanja od...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.