DS: Vučić sprovodi Superhik politiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Vučić sprovodi "Superhik" politiku

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je Srpska napredna stranka (SNS) ovih dana puna hvalospeva, ali da je nejasno šta slavi jer, kako navodi, ulazi u četvrtu godinu svoje vlasti, a Srbiju je dovela u loše stanje.

"Iako je SNS ovih dana puna hvalospeva o samoj sebi slaveći, navodno, prvu godinu svog mandata, činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da ova stranka ulazi u četvrtu godinu svoje vlasti, a da je Srbiju dovela u toliko loše stanje da je nejasno šta tačno SNS slavi", navedeno je u saopštenju DS.

Demokrate su najavile da će njihova Vlada u senci u narednih pet dana svaki dan objavljivati analizu pojedinih resora vlade, dok će celokupna analiza nakon toga biti dostupna na sajtu DS.

DS, u svom rezimeu trogodišnje vladavine SNS u oblastima privrede i finasija, navodi da su plate i penzije na najnižem nivou u regionu, a ljudi su zabrinuti za golu egzistenciju.

"U isto vreme vlada zapošljava partijsku armiju u javnim preduzećima i do 50.000 novozaposlenih od 2012. godine, a jasan i profesionalan plan reforme javnog sektora ne postoji", tvrdi DS i ističe da "nema novih radnih mesta ni novih investicija", a da je novi liberalni Zakon o radu olakšao otpuštanje onih sa dugim radnim stažom i dalje smanjivanje ionako preniskih plata.

"Povećana zaposlenost - nije ispunjena ni u naznaci", ocena je DS.

U toj stranci ističu da se privatni sektor i dalje guši u sporom, korumpiranom i nefunkcionalnom državnom zagrljaju, a parafiskalni nameti dodatno opterećuju poslovanje.

"Najavljena rešenja za ključna javna preduzeća (Železara, aerodrom Nikola Tesla), kao i infrastrukturne investicije ("Beograd na vodi") odišu netransparentnošću i manjkom stručnosti i kredibiliteta - otvarajući mnoga ozbiljna pitanja o krajnjim dometima tih poduhvata", navode u DS.

Srbija je 2014. godine pala za 14 mesta na tabeli kojom Svetska banka meri lakoću poslovanja u određenoj zemlji. Sada smo na nezavidnom 91. mestu, (daleko) iza svih zemalja regiona osim Bosne i Hercegovine, dodaju u DS.

Analizirajući stanje u oblasti finansija, DS navodi da su penzije, uprkos predizbornim obećanjima, nominalno smanjene za 20 odsto, uz opasku da premijer Aleksandar Vučić sprovodi "Superhik" ekonomsku politiku.

"Uzima od siromašnih radnika i penzionera (snižavanje plata i penzija), a daje subvencije bogatim bankama. U 2015. Vlada Srbije daje bankama tri milijarde dinara", piše u saopštenju DS, u kome se dodaje i da su u tri godine budžetski deficiti udvostručeni u odnosu na prethodni period.

U sve tri godine su najveći u Evropi, izuzimajući Ukrajinu, dodaje DS.

Javni dug i dalje raste i dostigao je 23,7 miliona evra na kraju februara 2015 godine.

"Za tri godine javni dug je povećan za sedam milijardi evra. Servisiranje rasipničke politike Vučića u poslednje tri godine košta Srbiju 137 milijardi dinara samo u 2015", naglašavaju u DS.

U toj stranci zaključuju da obećanja o povećanju plata i penzija samo dva meseca nakon što je potpisan ugovor sa MMF-om o njihovom zamrzavanju na tri godine, nisu realistična i već pokazuju odsustvo svake kredibilnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.