DS: Novi Sad u poziciji taoca; SNS: Ko je napravio dug od 7 miljardi

Izvor: Radio 021, 07.Feb.2016, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Novi Sad u poziciji taoca; SNS: Ko je napravio dug od 7 miljardi

Novosadski odbor Demokratske stranke saopštio je danas da 10 javnih i komunalnih gradskih preduzeća ne plaća redovno svoje račune i dugove u zakonskom roku, čime ugrožavaju stabilno finansiranje čitave lokalne samouprave.

Demokrate su objavile podatke Ministarstva finansija, po kojima javna i komunalna preduzeća u Novom Sadu zaključno sa 1. februarom kasne sa izmirivanjem svojih obaveza u ukupnom iznosu od 474 miliona dinara, čime su se, kako tvrde, odavno stekli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zakonski uslovi da Ministarstvo finansija zaustavi prenos novca iz republičkog u gradski budžet i tako Novi Sad ostavi bez značajnog dela prihoda.

Takva mera predviđena je Zakonom o javnim preduzećima i posebnom Uredbom Vlade Srbije, kojim se daje pravo ministru finansija da izdaje naloge za obustavu uplate novca onim lokalnim samoupravama čija preduzeća i drugi korisnici budžeta nisu na vreme izmirili svoje obaveza prema poveriocima, stoji u saopštenju.

"Ministarstvo finansija je potvrdilo kako svoje račune u zakonskom roku ne plaća čak deset javnih i komunalnih preduzeća u Novom Sadu, među kojima su i firme koje po svojoj prirodi i specifičnom položaju unutar gradske strukture nikako ne bi smele biti dužne poput "Zavoda za izgradnju grada", "Informatike" ili "Poslovnog prostora". Navodna sanacija poslovanja javnih preduzeća, kojom se hvali sadašnja gradska vlast, predstavlja samo izgovor za nekontrolisano presipanje novca iz gradskog budžeta na račune gradskih firmi kojim upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke. Takvom nazovi politikom u upravljanju javnim preduzećima, sadašnje gradsko rukovodstvo dovelo je Novi Sad u situaciju da zavisi od toga hoće li novosadski "naprednjaci" umoliti svog partijskog šefa da odloži blokadu transfera novca bez kojeg Novi Sad ne može da funkcioniše. Lokalna samouprava koja se našla u takvoj situaciji sigurno nije "najstabilnija lokalna samouprava u zemlji", kao što priča novosadski gradonačelnik, već običan provizorijum, doveden u poziciju taoca volje jednog čoveka", ocenjuje novosadski DS.

Oni dodaju da je "dosadašnji način upravljanja javnim preduzećima doveo čitav javni sektor u gradu u krizu koja se ne može okončati bez smene sadašnje gradske vlasti na predstojećim lokalnim izborima".

SNS: Demokrate napravil dug od 7 milijardi

Povodom saopštenja Demokratske stranke da javna i komunalna preduzeća ugrožavaju stabilno funkcionisanje čitave lokalne samouprave, Gradski odbor Srpske napredne stranke je poručio demokratama da to o čemu pišu predstavlja posledicu svega onoga što su radili u vreme njihove vladavine.

"Demokrate su pokazale kako to misle uraditi u prošlom mandatu kada je komunalni sistem "organizovao, koordinirao i usklađivao" i kada je dug u JKP dostigao neverovatnih 7 milijardi dinara. Trenutno stanje u JKP i JP neuporedivo je bolje nego što je bilo do 2012. godine i nema nikakvih opasnosti po grad i po funkcionisanje komunalnog sistema u gradu", navode naprednjaci i poručuju da je politika demokrata "što gore za Novi Sad, to bolje za Demokratsku stranku".

Autor: 021.rs
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.