Amnestija za Jocu Amsterdama, Uroša Mišića, Miladina Kovačevića, Luku Karadžića, ubice Tatona?

Izvor: Blic, 23.Okt.2012, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnestija za Jocu Amsterdama, Uroša Mišića, Miladina Kovačevića, Luku Karadžića, ubice Tatona?

Opozicija je oštro kritikovala predložena rešenja o amnestiji ocenjujući da će ona proizvesti štetne implikacije po celo društvo, dok je vladajuća Srpska napredna stranka odbacila te kritike i naglasila da ne treba plašiti građane da će ubice biti puštene na slobodu, jer se to neće desiti. (L-D) Sreten Jocić, Miladin Kovačević, Uroš Mišić i Andrija Drašković

Demokrate smatraju da je obim predložene amnestije preširok i da će ona obuhvatiti “veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opasne kriminalce” i traže da se zakon povuče iz procedure.

Poslanica te stranke i bivša ministarka Snežana Malović rekla je da će se tako amnestija odnositi na Andriju Draškovića, Sretena Jocića, Uroša Mišića, Luku Karadžić, kao i "na lica koja su učestvovala u ubistvu Brisa Tatona, Stefana Karića, kao i na one koji su učestvovali u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, u neredima na sportskim dešavanjima, ili su zloupotrebili službeni položaj".

- Šaljete nedosledne i konfuzne poruke - poručila je Malovićeva, koja je upitala kako vlast na taj način misli da se bavi borbom protiv kriminala.

I poslanici LSV su navodili imena ljudi za koje smatraju da će tako biti amnestirani, pa tako Elena Papuga tvrdi da će zakon omogućiti amnestiju i Miladina Kovačevića, koji je osuđen za nanošenje teških telesnih povreda, Uroša Mišića, koji je osuđen zbog napada na službeno lice i upitala da li oni treba da budu amnestirani.

Ističući da LSV neće podržati predloženi zakon, ona je upitala i kako će takve odluke imati uticaja na mladu generaciju.

I liberali su bili oštri u kritici predložnih rešenja, pa je poslanik LDP Bojan Đurić naveo da će on proizvesti štetne implikacije po celo društvo, kao i da se ne radi o sistematskom rešenju, već ad hok pokušaju da se preko noći reše neke stvari.

- LDP neće glasati, jer mislimo da je još jedan u nizu pokušaja da se ostvare politički ciljevi na pogrešan način - ocenio je Đurić.



Naprednjaci: Ne širimo besmisleni strah

Naprednjaci su, međutim, odbacili kritike opozicije i poručili da ne treba građane plašiti da će usvajanjem Predloga zakona o amnestiji, ubice šetati ulicama Srbije, jer se to neće desiti.

- Nije tačno da će ubice da izađu na slobodu. Ajde da ne širimo besmisleni strah među građanima da će ubice da šetaju ulicama - poručio je poslanik SNS Vladimir Cvijan, koji je naglasio da predloženi zakon neće omogućiti da ubice izađu na slobodu i da građani nemaju razloga da se plaše da će kriminalci šetati ulicom.

On je naveo i da još niko od poslanika opozicije nije predložio amandman kojim bi tražio da se proširi krug krivičnih dela zbog kojih bi se izuzela amnestija, a da pri tome kritikuju zakon.

- Kritikuju zakon samo da bi bili viđeni na televiziji - rekao je Cvijan.

Njegov stranački kolega Zoran Babić je, takođe, ocenio da zakon neće dovesti do puštanja kriminalaca na slobodu i pozvao opoziciju da prestane da širi strah.

Poslanici URS naglasili su da nema mesta politici u predloženim rešenjima, ali i ukazali da se ipak ne radi o sistemskom rešenju već o prvom koraku kojim se otvara prostor da se sistemskim zakonima uredi ta oblast.

Socijalisti kažu da u načelu prihvataju zakonski predlog i ističu da su spremni na kvalitetnu raspravu i razmatranje amandmana kako bi se otklonile nedoumice koje postoje u javnosti.

SDPS smatra da su neka rešanja diskutabilna, jer su mogla da budu navedena još neka krivična dela na koja se amnestija ne odnosi, ali i rokovi od 24 sata u kome upravnik treba da predloži ko podleže amnestiji, kao i to da sud u roku od tri dana donese rešenje.

Ružić: Amnestija će biti selektivna

Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić izjavio je danas da Predlog zakona o amnestiji odgovara međunarodnim standardima i odbacio tvrdnje da će odredbe podsticati kriminal i omogućiti da osuđeni za teška dela budu pušteni na slobodu. Ružić je novinarima u parlamentu rekao da će biti selektivnosti u pogledu amnestiranja.

- Ovo je odgovor države na nemogućnost da otvara nove zatovore - rekao je Ružić, koji je tvrdnje opozicije da taj zakon zapravo podstiče kriminal nazvao dnevnopolitičkim skupljanjem poena.



Selaković: Amnestija će obuhvatiti oko 3.600 osuđenika

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je danas da će amnestijom biti obuhvaćeno oko 3.600 od ukupno 8.000 osuđenika u Srbiji, od čega će 1.100 biti potpuno oslobođeno zatvorske kazne.

Predstavljajući u Skupštini Srbije Predlog zakona o amnestiji, Selaković je kazao da amnestija, kao akt političke volje najviših organa državne vlasti, daje potpuno ili delimično oslobođenje od izrečene kazne zatvora.

Naveo je da je opšta amnestija bila februara 2001. i ukazao da je potrebno donošenje zakona radi poboljšanja položaja osuđenih.

- Predloženim zakonom menja se situacija osuđenih lica iz razloga što su se izmenile društvene i ekonomske prilike - kazao je Selaković.

Govoreći o efektima predloženog zakona, ministar pravde je naveo neposredno smanjenja troškova za oko 127 miliona dinara, a dugoročno za oko 800 miliona dinara. Selaković je kazao da je kapacitet zatvora 7.500 ljudi, a u njima je

11.375 osuđenika i pritvorenika.

Predloženim zakonom je predviđeno da se lica pravosnažno osuđena za krivična dela, oslobađaju izvršenja 25 odsto izrečene kazne, odnosno oni koji su prvi put osuđeni na kaznu zatvora od tri meseca oslobađaju se te kazne, a osuđeni na kaznu zatvora od tri do šest meseci oslobađaju se od izvršenja 50 odsto izrecene kazne zatvora.

Iz amnestije su, kako je rekao Selaković, izuzeti osuđeni za najteža krivična dela na kaznu zatvora od 30 do 40 godina, za krivična dela protiv čovečnosti, polne slobode, za nasilje u porodici, zbog preprodaje droge, za krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, za davanje i primanje mita, kao i za

krivična dela sa elementom organizovanog kriminala.

Ministar je ukazao da se amnestija ne odnosi ni na lica koja su više od tri puta osuđivana na bezuslovnu kaznu zatvora, kao i na pravnosnažno osuđene za koje je naređeno izdavanje poternice zbog nejavljanja na izdržavanje kazne ili zbog bekstva sa izdržavanja kazne zatvora.

Selaković je kazao da je iz razloga humanosti predviđeno da se osuđenici koji su na dan stupanja zakona navršili 70 godina, oslobađaju od izvršenja 25 odsto izrečene kazne.

Povezane vesti: Svi na vlasti: Lebane, jedina opština u Srbiji bez opozicije Lider jemenske opozicije imenovan za novog premijera U Žitorađi DS preuzela vlast od socijalista SPS na vlasti u Žitorađi iako nije osvojio nijedan mandat

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

AMNESTIJA za Jocu Amsterdama, Andriju Draškovića, Miladina Kovačevića...

Izvor: Press, 23.Okt.2012

Moralna dilema - Ukoliko zakon o amnestiji bude usvojen onako kako je predložen parlamentu, na slobodu će izaći osuđenici za teška krivična dela ili će im kazne biti umanjene..Ako Skupština Srbije usvoji zakon o amnestiji onako kako je predložen parlamentu, on će obuhvatiti i osuđenike za...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.