Zvezdin korak ka finalu

Izvor: MVP.rs, 27.Maj.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdin korak ka finalu

Stefan Jović je vodio aktuelnog šampiona do vođstva od 1-0 u polufinalnoj seriji.

U prvoj utakmici polufinalne serije plej-ofa Superlige Srbije, pred oko 2500 ljudi u dvorani "Aleksandar Nikolić", Crvena zvezda Telekom je savladala ekipu Mega Leksa sa 77:66. Predvođeni fenomenalnim Stefanom Jovićem, koji je maestralno dirigovao igrom, crveno-beli su stigli na korak do finala. Sa druge strane, pulenima Dejana Milojevića ovo je bio pesti poraz od Zvezde, u isto >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << toliko odigranih mečeva ove sezone. Dodatni razlog za brigu predstavlja im činjenica da su iz utakmice u utakmicu sve neravnopravniji rival. Vremena za korekcije nema puno, jer već u nedelju je na programu drugi meč polufinalne serije, koji će se odigrati u Sremskoj Mitrovici. Vredi istaći i da je utakmici prisustvovao GM Boston Seltiksa, Deni Ejndž.

Sam start utakmice protekao je u znaku Tarensa Kinzija sa jedne, te Radeta Zagorca sa druge strane. Sve poene u prva dva minutaa susreta postigli su krilni košarkaši večerašnjih rivala. Međutim, Kinzi je brzo dobio pomoć u vidu Jovića, koji je odlično dirigovao igrom aktuelnog šampiona i razigravao svoje saigrače. Najopasniji košarkaš Mega Leksa, Nikola Ivanović, bio je oteran daleko od koša, nije predstavljao opasnost, što je direktna posledica odlične odbrane Crvene zvezde, ali i distorzije skočnog zgloba, od koje se Ivanović oporavio pred ovaj susret. Takav razvoj situacije doneo je Zvetdi osam poena viška - 19:11.  Izlaskom iz igre Jovića, napad Crvene zvezde je usporen, a usledilo je i nekoliko nepotrebnih ličnih grešaka u protivničkom polju. Mega je to iskoristila da do kraja prve deonice, preko izuzetno raspoloženog Zagorca, koji je imao ogroman motiv zbog prisustva Denija Ejndža, Generalnog menadžera Boston Seltiksa, smanji prednost aktuelnog šampiona na 21:18.

Rezultatska neizvesnost potrajala je još u uvodnom delu druge deonice. To je, ujedno, bilo i sve od Mege na ovom susretu. Jović se vratio u igru i u potpunosti razigrao ostatak tima. Do kraja poluvremena postigao je šest poena, ali je i sedam puta asistirao svojim saigračima za ukupno 18 postignutih poena. U nekoliko navrata ostavio je najopasnije šutere svoje ekipe potpuno same, a četiri puta su oni to iskoristili. Prednjačio je Marko Simonović sa tri postignute trojke. Uz fenomenalnu odbranu, kontrolu skoka, odličnu igru u napadu, raspucane najbolje šutere, ostala je samo dilema sa kojom razlikom će se ovaj susret završiti. Do poluvremena domaćini su imali lagodnih 13 poena viška - 43:30.

Ukoliko crveno-beli žele da nastave dominaciju u srpskoj košarci ne bi smeli sebi da dozvoljavaju prazan hod, kakav je nastupio u trećoj deonici. Napad aktuelnih šampiona nije funkcionisao kako je trener Dejan Radonjić tražio. Međutim, ni Mega nije imala rešenje za odličnu odbranu Zvezde. Zaustavljen je i Rade Zagorac, koji je do poluvremena postigao 12 od 30 poena svog tima. Nekoliko akcija Aleksandra Rašića i Nikole Jankovića, koji su iz pikenrola probijali odbranu Crvene zvezde, jedino je vredno pomena kada je gostujući tim u pitanju. Zvezda je u nekoliko navrata stizala i do 15 poena viška da bi u poslednji kvartal prenela kapital od poena manje - 56:42.

Sve do tri minuta pre kraja crveno-beli su igrali maestralno u fazi odbrane. U tim momentima se na niskom postu koristio i Majk Cirbes, koji je nekoliko puta uspešno izbacio povratni pas svojim šuterima, čime je stvarao višask. Odličan protok lopte ostavljao je mogućnost za otvorene šuteve, što su crveno-beli maestralno koristili pogodivši 10 trojki iz 25 pokušaja. Posle jedne taakve akcije i trojke Nemanje Dangubića, Zvezda je stigla do maksimalnih 21 poena viška - 74:53. Tek kada je sve bilo rešeno ponovo se probudio Rade Zagorac i sa osam poena u poslednjih 120 sekundi meča, uspeo je da smanji prednost domaće ekipe i postavi konačan rezultat - 77:66.

Sa 11 poena, osam asistencija i pet uhvaćenih lopti, Stefan Jović je bio najkorisniji košarkaš pobedničke ekipe. Dobru partiju pružio je i Simonović, koji je opravdao poziv u reprezentativnu selekciju Srbije za kvalifikacije za Olimpijske igre u Riu. Ubacio je četiri trojke iz devet pokušaja, za ukupno 14 poena, uz četiri skoka i tri ukradene lopte. Cirbes je meč okončao sa 10 poena i osam skokova. U poraženom sastavu Zagorac je ubacio 20 poena, pritom čak 11 puta bio najviši u skoku, a frapantno zvuči podatak da je još jedan košarkaš sa spiska Aleksandra Đorđevića iznudio čak 14 ličnih grešaka. Uz njega, dvocifreni košgeterski učinak u poraženom sastavu imao je Nikola Janković, koji je ubacio 12 poena. Naredni meč, drugi u seriji, zakazan je za nedelju od 20 časova u Sportskom centru "Pinki" u Sremskoj Mitrovici.

Crvena zvezda Telekom - Mega Leks 77:66 (21:18, 22:12, 13:12, 21:24)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić"; Gledalaca: 2479; Sudije: Belošević, Glišić, Jevtović

Crvena zvezda Telekom: Kinzi 9, Rebić, Dangubić 8, Mitrović 3, Lazić 3, Micić 4, Simonović 14, Gudurić 3, Jović 11 (8as, 5sk), Miler 7 (5sk), Cirbes 10 (8sk), Štimac 5 (7sk). Trener: Dejan Radonjić

Mega Leks: Simić, Rašić 9, Đoković, Veljković 2, Ivanović 5 (5as), Zubac, Pavlović, Zagorac 20 (11sk), Popović 4, Simeunović 5, Nikolić 9, Janković 12. Trener: Dejan Milojević

(foto: MVP/ Dragana Stjepanović)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.