Znameniti srpski reditelji na poštanskim markama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2015, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znameniti srpski reditelji na poštanskim markama

Pošta Srbije i Udruženje dramskih umetnika Srbije promovisali su danas u Ateljeu 212 izdanje poštanskih maraka "Znameniti srpski reditelji", povodom Svetskog dana pozorišta.

Ove godine svoje mesto na poštanskim markama našli su reditelji Radivoje Lola Đukić, Ognjenka Milićević, Aleksandar Đorđević, Slavoljub Stefanović-Ravasi, Miroslav Belović, Ljubomir Muci Draškić, Sava Mrmak i Jovan Ristić Rica.

Kako se navodi u saopštenju Pošta Srbije, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << UDUS Voja Brajović rekao je na promociji da se na ovaj način glumci i reditelji štite od zaborava.

"Svi oni su bili važne ličnosti, ne samo u našem pozorištu i na filmu, već i u celokupnoj srpskoj kulturi. U trenucima kada postoji ozbiljna opasnost da li će domaći teatri opstati, ovo je jedan od načina da ukažemo na važnost dramske umetnosti", rekao je Brajović.

Kako je naveo, na markama su se, uz podršku Pošte, našli likovi srpskih književnika koje smo, kako kaže, na neki način odvojili od svojatanja susednih država.

"Na taj način smo označili njihovo prisustvo i značaj za srpsku kulturu. I ove marke sa likovima dramskih umetnika i reditelja pečat su njihovom radu", rekao je Brajović.

Direktor Pošta Milan Krkobabić rekao je da je najmanje što Pošta Srbije može da učini za bardove srpskog glumišta da im posveti prigodne poštanske marke, koje su već postale deo poštanske tradicije, za kojom tragaju mnogi filatelisti iz zemlje i inostranstva.

"Ovom prilikom imamo zadovoljstvo da prikažemo marke sa likovima reditelja koji su ostavili traga, kako u pozorišnoj, tako i filmskoj umetnosti. Osam reditelja se nalazi na jednom tabaku maraka, koje se mogu kupiti na šalterima pošta u Srbiji i koje će još jednom približiti i otrgnuti od zaborava ove znamenite ljude", rekao je Krkobabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.