Zbog izbora beležnici će raditi i vikendom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2017, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog izbora beležnici će raditi i vikendom

Sve overe potpisa, rukopisa i prepisa od sutra prelaze u isključivu nadležnost javnih beležnika u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, dok su do sada to paralelno obavljale i opštine i sudovi.

To praktično znači da se sve overe različitih dokumenata, ugovora ili izjava volje više neće obavljati u opštinama i sudovima, osim u mestima gde još nisu imenovani javni beležnici.

Predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović u izjavi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tanjug je precizirao da su u pitanju različiti poslovi overe, kao što su na primer, saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo, potvrda o životu, overe izjava o isplati kupoprodajne cene, overa ugovora o zajmu, ugovora o zakupu, ugovora o prenosu udela, overa kopije dokumeta, odnosno prepisa...

Kada su u pitanju overe potpisa za podršku predsedničkim kandidatima na predstojećim izborima, predsednik Đukanović je ukazao da Komora donela odluku prema kojoj javnobeležničke kancelarije moraju da rade prekovremeno, kao i subotom i nedeljom, do okončanja tog posla.

On je istakao da su za poslove overe ovlašćeni i pomoćnici javnog beležnika, kao i pripravnici tako da ima dovoljno kapaciteta da se završe svi poslovi pred izbore.

"U ovom trenutku u Srbiji rade 152 beležnika, 26 pomoćnika i 238 pripravnika. Večeras će još 10 pripravnika položiti zakletvu tako da će i oni biti uključeni u početak ovih poslova pa će se skoro 450 ljudi baviti ovim poslom", napomenuo je Đukanović.

Kada su u pitanju cene beležničkih usluga, on je naveo da javni beležnici rade po tarifama iz 2014. godine, koje su niže od opštinskih, dok su u nekim segmentima više od sudskih tarifa.

"Kako se najveći broj overa odvijao u opštinama prelazak overa kod beležnika će u svakom slučaju biti povoljniji za građane", napomenuo je Đukanović.

On je istakao i da sva oslobođenja koja su postojala prema dosadašnjim propisima a odnose se na socijalna davanja, na overu dokumenata koja se tiču zaposlenja ili upisa u škole ostaju.

"I mi ćemo sve te overe raditi besplatno kao što su to radili sudovi i opštine", naglasio je Đukanović.

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

U Srbiji danas javnobeležničke poslove obavljaju 152 javna beležnika, ali i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik, pa će u tim područjima sudova i dalje poslove overe obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činile do sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đukanović: Zbog izbora beležnici rade i vikendom

Izvor: Blic, 01.Mar.2017, 09:26

Sve overe potpisa, rukopisa i prepisa od danas prelaze u isključivu nadležnost javnih beležnika u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, dok su do sada to paralelno obavljale i opštine i sudovi...To praktično znači da se sve overe različitih dokumenata, ugovora ili izjava volje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.