Zašto se ovaj cvet zove gospodinova kruna?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2015, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se ovaj cvet zove gospodinova kruna?

Pasifloru treba gajiti zasebno, redovno je prskati i ne presađivati često.

Pasiflora spada u red lijana, jer je poreklom iz tropa, ali uspešno može da se gaji i u srpskim baštama ili stanovima.

Izuzetno joj prija sunčan položaj, a uz stabilnu ogradu ili male merdevine, može da stvori raskošne plavo-ljubičaste cvetove ali koji traju samo jedan dan.

Mnogi smatraju da pasiflora (Passiflora caerulea) nije prava sobna biljka, jer joj je vek ograničen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ako raste isključivo u stanu. Međutim, na zastakljenoj terasi bujaće i uživati godinama, a možda može da iznedri i plod. Ukoliko mrazevi nisu jaki a koren se zaštiti, ovo cveće može da prezimi napolju. Ipak, neuporedivo je sigurnije presaditi je u saksiju i uneti na zastakljenu terasu. Zimi treba da miruje kako bi se na proleće probudila i tokom leta doživela puni procvat.

Pasiflora može da naraste tri metara u visinu ukoliko se uspinje uz ogradu, a sobna vrsta se obično plete u venac. Prija joj vlažan vazduh, čak i promaja, pa je treba prskati i nikako ne izlagati direktnom suncu. Leti je treba zalivati svakodnevno, a zimi jednom u deset dana. Kada počne da raste potrebna joj je prihrana, ali na deset dana treba dodati samo polovinu preporučene doze.

Postoji 600 vrsta pasiflora i svaka na svoj način ima podjednako spektakularan cvet. U prirodi cvetovi prekrasno mirišu, ali u našim krajevima se zadržao samo lep izgled. Pasiflora se razmnožava reznicama i izdancima (prskaju se dok se ne prime), ali može da poraste i iz semena. Mlade izdanke napadaju lisne vaši, pa treba obratiti pažnju.

Najlepše cvetove daće ukoliko joj se korenje sputava, pa zato ne treba često da se presađuje, već je dovoljno menjati gornji deo zemlje. Takođe, korisno je orezati glavne izdanke za trećinu.

Uz pasifloru ne treba saditi druge biljke, jer će njen koren ugušiti drugo cveće. Najbolje je gajiti je u posebnoj saksiji i redovno je orezivati.

Raspeće

Narodni naziv gospodinova kruna dali su joj misionari koji su je pronašli u tropskoj Južnoj Americi u 18 veku. Smatrali su da ovaj čudan cvet oslikava raspeće. Pet peludnica predstavlja pet Isusovih rana na krstu, vrh trodelnog tučka tri eksera, a njegovo stablo stub krsta. Resasti venčić je kruna od trnja, a deset latica predstavljaju 10 apostola (osim Petra i Jude).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.