Zaštita dece prekretnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2016, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita dece prekretnica

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je da je usvajanje Uredbe o bezbednosti i zaštiti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, na današnjoj sednici Vlade Srbije, od ogromnog značaja za zaštitu dece i mladih u informacionom društvu.

"Današnji datum je prekretnica u razvoju informacionog društva u Srbiji. Prvi put je usvojen akt koji u zakonskom okviru uređuje pitanje bezbednosti dece na internetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << To znači da je država prepoznala potrebu da institucionalno reaguje na znatan porast prijava štetnog i nelegalnog sadržaja na internetu koji ugrožavaju bezbednost dece, i da na taj način spreči da ovaj problem eskalira", naglasila je Matić, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uredba o bezbednosti i zaštiti dece prilikom korišćenja informaciono - komunikacionih tehnologija nalaže da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je i predložilo usvajanje ovog akta, preduzima preventivne mere za bezbednost i zaštitu dece na internetu putem informisanja i edukacije, kao i da uspostavi jedinstveno mesto za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću dece na internetu.

"Na osnovu Uredbe do kraja godine biće uspostavljen jedinstveni kontakt centar putem kojeg ćemo sprovoditi savetovanje dece, roditelja, učenika i nastavnika, o prednostima i rizicima korišćenja interneta i bezbednim načinima korišćenja interneta, uključujući i rizik stvaranja zavisnosti od korišćenja video igara i interneta. Na taj način, aktivnosti centra direktno će uticati na podizanje nivoa digitalne svesti. Ali, putem ovog centra biće omogućen i prijem prijava štetnog, neprimerenog i nelegalnog sadržaja i ponašanja na internetu, odnosno prijavljivanje ugroženosti prava i interesa deteta", precizirala je Matić.

Ona je dodala da će funkcija centra biti i prosleđivanje prijava o neprimerenom ili štetnom sadržaju nadležnim institucijama, u okviru Uredbom definisane međuresorne saradnje.

Uredba je u skladu sa Zakonom o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, Opštim protokolom Vlade Srbije za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, kao i Strategijom EU za bolji internet za decu iz 2012.

U Srbiji je početkom godine prvi put usvojen i Zakon o informacionoj bezbednosti, a u pripremi je i Strategija razvoja informacione bezbednosti Republike Srbije, čijom će izradom biti dodatno poboljšano digitalno okruženje i informaciona bezbednost svih građana Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Matić: Vlada usvojila Uredbu o bezbednosti dece na internetu

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2016

Vlade Srbije danas je usvojila Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija..."Prvi put je usvojen akt koji u zakonskom okviru uređuje pitanje bezbednosti dece na internetu", izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.