Zapušteno podgrađe Petvaradinske tvrđave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapušteno podgrađe Petvaradinske tvrđave

Zapuštena infrastruktura, devastirane fasade, smeće...ovako stanari Gradića u Petrovaradinu opisuju taj deo grada. Iako je Podgrađe najstarije zaštićeno dobro i jedna od retkih baroknih celina sačuvana u celosti, uočljiva nebriga umanjuje njegove vrednosti.

Iako je podgrađe, uz Vaserštat i Tvrđavu, kompleks neprocenjive vrednosti i spomenik kulture, zgradama iz doba Marije Terezije preti urušavanje. O ovom problemu govori se već decenijama, ali još uvek ne postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << strategija koja bi omogućila da taj prostor izgleda onako kako zaslužuje.

"Rešavanje problema mora ići korak po korak, mi nemamo toliko novaca da se podgrađe reši odmah, sve. Prvo se mora krenuti od krucijalnih problema, to je recimo pitanje saobraćaja, saobraćaj mora da se izmesti kada se naprave alternativni putevi ispod Tvrđave i novi mostovi, a da Gradić bude šetačka zona, eventualno sa kočijama, koji će turiste voditi fijakerima na gornju Tvrđavu, ili neki električni vozići, sve je u opticaju, u igri", kaže Siniša Jokić, kustos Muzeja Grada.

U Muzeju Grada smatraju da bi sve vrste turizma trebalo da budu skoncentrisane u Podgrađu i da svaka kuća, koja čini istorijski spomenik, može, prilagođenim sadržajem, sama sebe da izdržava.

"Mi smo nezadovoljni, ali u suštini ovo je jedno stambeno naselje koje je potpuno devastirano. Novi Sad se ponosi Petrovaradinskom tvrđavom, ali kad se pogleda sa Petrovaradinske tvrđave dole, vi recimo vidite kontejnere za smeće, koji su u užasnom stanju, pa da li je moguće da Grad ne može da obezbedi 10 kontejnera koji će lepo izgledati koji će biti zatvoreni, jer Gradićem se leti širi nesnosan smrad", Bojana Karavidić, iz Udruženja građana "Suburbium".

Sa svojim uskim, krivudavim i kaldrmisanim ulicama i baroknim građevinama, Gradić zaslužuje da zasija, a ne da bude jedno od najzapuštenijih delova grada.

"Naš Gradić je postao parking mesto, ne može se hodati trotoarom, ne možete da imate invalidska kolica, ili da imate bebu, kako biste vi ovuda šetali", kaže Bojana Karavidić.

Stanari Podgrađa, umesto ponosa što stanuju u tom delu grada, osećaju samo gorčinu, jer ne znaju šta će biti sa njihovom i sudbinom "Zaboravljenog grada".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.