Za prvu pobedu nad Cibonom i drugi trofej ove sezone

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prvu pobedu nad Cibonom i drugi trofej ove sezone

Partizanov trener Duško Vujošević uoči današnjeg finala NLB lige sa Cibonom u Zagrebu (17,15 č) istakao da velike mečeve odlučuju veliki igrači

Od iveštača „Sportskog žurnala“

Zagreb, 24. aprila – Od početka sezone Partizan je igrao protiv 24 rivala iz 11 različitih država. I samo jednog nije uspeo da pobedi – Cibonu. Međutim, taj podatak neće imati nikakvu težinu ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šampion večeras (17,15 – TV Arena, Košava), u velikom finalu, pred najavljenih 15.000 gledalaca koji će navijati protiv njega, bude bolji od Zagrepčana.

„Spektakl” je termin kojim je opisan fajnal-for NLB lige i nije bila greška. Okršaj Partizana i Cibone, velikih prvaka Evrope, Jugoslavije, Srbije i Hrvatske, sada dva najbolja kluba regionalnog takmičenja, pred rekordnim brojem publike u zaista prelepoj Areni, neće biti  ništa drugo nego spektakularan meč.

Cibona juriša na prvu titulu, „crno-beli” na četvrtu uzastopnu. Parni valjak na svojoj strani ima kvalitet, naviku osvajanja trofeja i igranja velikih utakmica, dok je prednost cibosa „samo” domaći teren.

– Moram da se setim bivše Jugoslavije kao velike države i njene lige koja je posle NBA bila najjače klupsko takmičenje. Praktično jedini naslednik te velike lige može da bude upravo sadašnja NLB. Naravno, dosta stvari se promenilo, pravila, igrači odlaze ranije, tranzicija u sportu, srećom ili ne, još nije ustanovljena, pa veliki klubovi imaju dosta finansijskih problema... Ali, liga je mnogo kvalitetnija nego što bi bila pojedinačna prvenstva bilo koje države. Cibona i Partizan odlično igraju u Evroligi delom i zato što igraju NLB ligu što predstavlja bazu i pripremu – u svom stilu je počeo zanimljivu najavu finala Duško Vujošević.

U istom, nostalgičnom tonu, trener Partizana je nastavio:

– Kada već podsećam na Jugoslaviju, utakmice Cibone i Partizana uvek su bile veliki derbi. Sada se to poklopilo da bude u finalu kao kruna izuzetno kvalitetne i naporne sezone. Nadam se da će moja ekipa biti u najboljoj mogućoj formi, iako ima malih bolesti, kao i doziranja forme. Ali, kada dođe finale i utakmica sa Cibonom nema sumnje da će koncentracija biti potpuna. Igrajući ove godine u Evropi pobedili smo sve klubove, jedino ne Cibonu. Sigurno ćemo imati i tu imati dodatnu motivaciju.

Vujošević je izneo bezbroj pohvala na račun kolege Perasovića.

– Izuzetno cenim Cibonu, sistem rada, disciplinu i pristojnost koje je uveo moj cenjeni kolega Perasović. Posebno u teškoj situaciji u kojoj se našla Cibona ove godine, pokazano je da pare nisu uvek jedini uslov da stvari funkcionišu. Ovakvo interesovanje pokazuje da Zagreb ima potencijal ljubavi za košarku. Nadam se da će to prepoznati oni koji vode računa, jer projekat Cibona predstavlja tradiciju i sinonim košarke ovih prostora. Šanse u finalu su potpuno izjednačene, ali ono u šta sam siguran je da će publika uživati.

Zanimljiv je bio i odgovor na pitanje koliko taktika znači u ovakvim duelima:

– Automatizam igre, ono na čemu se radi tokom cele sezone, trebalo bi adaptirati u odnosu na kvalitet i slabosti protivnika. Ali, nikako da to bude komplikovano. Jer, utakmica se igra pod velikim nabojem i stresom, pa bilo kakve genijalne ideje nisu dobre. U najznačajnijim utakmicama se vidi da je u košarci najveća funkcija Džordana, odnosno velikog igrača. Takve utakmice odlučuju igrači – dodao je najtrofejniji trener u istoriji Partizana.

M. Nešović

---------------------------------------------------

„Nužno netko fali…”

Vujošević je nekoliko puta iskoristio priliku da pohvali atmosferu u Zagreb Areni... „Moram da izrazim zadovoljstvo što je polufinale onako proteklo. Ne zbog naše pobede, već zato što je Arena stvarno prelepa, izvanredno rešena i spolja i unutra. Odličan je ambijent i pravo je uživanje biti u takvom prostoru. To će posebno da se oseti u finalu”.

Trener „crno-belih” se osvrnuo i na dodeli plaketa šampionskoj generaciji Cibone iz 1985. „Nagrađeni su nosioci generacije koja je osvajala Kup šampiona. To me je podsetilo na Tina Ujevića koji je napisao: „Nužno, netko fali, falimo mi sami”. Ambijent je bio kompletno dobar”.

------------------------------------------------

Kecman: Vraćamo dugove

Dušan Kecman, najstariji prvotimac crno-belih istakao je da Partizan želi revanš za dva poraza u sezoni: „Ovo nam je drugo finale u sezoni, jedan trofej smo već osvojili. Sigurno obe ekipe imaju ambicije da pobede. Dve utakmice smo igrali sa Cibonom i ona je jedina ekipa koja nas je dva puta porazila ove sezone. Daćemo sve od sebe da im se revanširamo, da probamo da odigramo dobru utakmicu, mnogo bolju nego u polufinalu. Svima je važno da kada dođeš na korak od uspeha i napraviš ga. Drago mi je što se igra u ovakvoj Areni, bilo je fantastično u polufinalu. Protiv Cibone će sigurno biti još više ljudi”.

 ------------------------------------------

Dosadašnja finala

2002. Ljubljana (F4)    Olimpija – Krka          73:59

2003. Ljubljana (F8)    Zadar – Makabi           91:88

2004. Zagreb (F4)        Refleks – Cibona 71:70

2005. Beograd (F8)      Hemofarm – Partizan 89:76

2006. Sarajevo (F8)     FMP – Partizan         73:72

2007. Beograd (plej-of)            Partizan – FMP 94:82, 85:83

2008. Ljubljana (F4)    Partizan – Hemofarm 69:51

2009. Beograd (F4)      Partizan – Cibona 63:49  

[objavljeno: 25/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.