Vukosavljević: Muzej terakote biće umetnički dragulj Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2017, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Muzej terakote biće umetnički dragulj Srbije

Na osnovu konkursa ''Gradovi u fokusu'' Ministarstva kulture Republike Srbije, Kikindi je pripalo 32 miliona dinara. Najveći deo sredstava, 20 miliona, uloženo je u završnu izgradnju Muzeja ''Terra'' koji će se nalaziti u manježu nekadašnje kasarne, dok je ostatak od 12 miliona dinara upotrebljen za rekonstrukciju tavanice Narodne biblioteke ''Jovan Popović''. Radove je obišao resorni ministar, Vladan Vukosavljević.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, Kikinda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će ovog leta dobiti muzej ''Terra'', koji će predstavljati najveću zbirku terakote velikog formata u domenu savremene umetnosti na svetu. Već četiri godine nekadašnji manjež kikindske kasarne pretvara se u muzej.

Zahvaljujući njemu, Kikinda će se visoko pozicionirati na planetarnoj kulturnoj mapi i ostvariti benefite na umetničkom i ekonomskom planu. S druge strane, novac je obezbeđen i za rekonstrukciju tavanice kikindske biblioteke ''Jovan Popović'', s obzirom na to da je u veoma lošem stanju. Svi radovi, koje je obišao resorni ministar, trebalo bi da se okončaju ove građevinske sezone.

''Mogu sa optimizmom da kažem da Srbija ima dobre kulturne potencijale, kada je reč o jednoj opštoj atmosferi u kulturi. Zatekli smo polet, energiju i spremnost i učinićemo sve da iz meseca u mesec i iz godine u godinu stvaramo sve bolji ambijent u kulturi", rekao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture Republike Srbije.

Kikinda ima jednu od najstarijih biblioteka u Vojvodini, ali je zgrada koja potiče iz 19. veka bila u veoma lošem stanju do pre samo nekoliko godina. Ulaganjem u rekonstrukciju ponovo predstavlja zavidnu ustanovu.

''Ministarstvo kulture je prepoznalo svu vrednost ovog grada i ono što smo mi predložili kao mogući vid saradnje. Imamo čuvenu biblioteku koja je bila u očajnom stanju dugi niz godina i danas smo obišli radove koje zajednički finansiramo'', rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Titulu Grad u fokusu ponela je opština Novi Bečej, a sufinansiraju se i delovi programa Kikinde, Zrenjanina, Kragujevca, Užica i Šapca. Na osnovu rezultata konkursa, iz budžeta Republike Srbije ovim gradovima dodeljeno je više od 152 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.