Vučić: Srbija obnavlja svoju energiju

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Dec.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija obnavlja svoju energiju

BEOGRAD - Srbija obnavlja svoju energiju i ponovo je veoma otvoreno društvo, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić za američku televiziju CNN.

Vučić je, u intervjuu koji je dao uoči upravo održanog Trećeg samita 16+1 u Beogradu, rekao i da je dolazak premijera 16 zemalja, pokazao da je Beograd još jednom postao otvoren, povezan grad.

"Mnogi širom sveta povezali bi Srbiju s nekim prošlim vremenima, s ratovima, s užasnim vremenima ne samo za Srbiju već i za ceo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << region. Usuđujem se da kažem da Srbija obnavlja svoju energiju. Srbija je ponovo veoma otvoreno društvo, veoma otvoreno mesto za sve svoje goste", naglasio je Vučić.

Na pitanje šta Kina dobija od ulaganja u Srbiju, Vučić je odgovorio:

"Oni dobijaju naš novac. To je kapitalizam; oni nešto investiraju, zarade novac i to je to - to je tržišna ekonomija".

Na komentar da se sve evropske zemlje učesnice samita nadmeću za kineske investicije, Vučić je rekao da se Srbija ne plaši konkurencije.

"Dajemo svoj maksimum. Naravno da postoji konkurencija, to je nešto što je potpuno normalno među državama i Srbija se ne plaši konkurencije. Iz Srbije dobijate veoma otvoreno tržište od milijardu ljudi, što znači da imamo sporazume o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom, a s druge strane, imamo sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, kao i s Turskom", naglasio je srpski premijer.

Vučić je dodao da Srbija, takođe, ima veoma dobre odnose s mnogim azijskim zemljama, uključujući Kinu i Japan, kao i da smatra da dobre veze još postoje i u okviru Pokreta nesvrstanih.

"Kao bivša Jugoslavija, bili smo osnivači Pokreta nesvrstanih i mislim da mnogi investitori treba da dođu u Srbiju i iskoriste našu jedinstvenu poziciju. Takođe, imamo veoma konkurentne cene radne snage, visoko kvalifikovane radnike i veoma obrazovane ljude", rekao je Vučić za CNN.

U dijelu istog intervjua premijera Vučića za CNN objavljenom juče, premijer je rekao da tajkuni više ne vode Srbiju koja je pokazala političku volju i da "bar više nisu nadležni za interese zemlje i naroda kao što je to bilo u ovoj zemlji".

On je rekao i da se nada da Srbija može da postane dIo Evropske unije 2020, kao i da nikad nije čuo da je priznanje nezavisnosti Kosova postavljeno kao uslov za ulazak u EU, niti da očekuje da se to dogodi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.