Izvor: Danas, 29.Maj.2015, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vračaru" preti zatvaranje

Beograd - Odlukom Sekretarijata za finansije grada Beograda sportski centri na teritoriji prestonice Srbije dužni su da za 2014. i 2015. na ime poreza na imovinu plate višemilionske iznose, koji su uvećani nekoliko hiljada procenata u odnosu na iznos koji su bili obavezni da plaćaju prethodnih godina.

Zbog takve odluke rad svih 16 sportskih centara na teritoriji grada Beograda doveden je u pitanje, jer oni sami nisu u stanju da plate propisani iznos, s tim u vezi SROC "Vračar" >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << blokiran je račun i onemogućeno mu je normalno poslovanje. Simptomatično je da je SROC "Vračar" jedina takva ustanova u prestonici Srbije kojoj je blokiran račun, međutim prema svedočenjima direktora ostalih sportskih centara u Beogradu, sličan scenario sigurno očekuje i preostalih 15. Koliko je situacija alarmantna ilustruje i činjenica da su se direktori najpoznatijih sportskih centara u Beogradu i vodeći ljudi sportskih asocijacija prestonice i Republike Srbije okupili u SROC "Vračar" kako bi apelovali na izvršnu vlast Grada i države da pod hitno preduzmu zakonski neophodne mere kako se sportski centri u Beogradu ne bi ugasili.

- Sportsko rekreativno obrazovni centar "Vračar" kao ustanova upravlja objektima koji su javna svojina, odlukom Uprave javnih prihoda dobila je obavezu plaćanja poreza na imovinu koji je 42,6 puta veći od dosadašnjih obaveza. Naime, 2013. plaćali smo porez na imovinu u iznosu 152.400 dinara, dok za 2014. on iznosi 6.492.716 dinara, a za tekuću godinu 6.538.886 dinara. Slična je situacija i sa ostalim sportskim centrima u Beogradu, koji su samofinansirajući i kao takvi sigurno nisu u stanju da plate toliki porez. Dosadašnji apeli i obraćanja gradskim vlastima i republičkim ministarstvima nisu doprineli rešenju problema, mada se on može prevazići ukoliko bi se izmenio Zakon o porezu na imovinu, tako što bi se sportski centri kao korisnici javnih sredstava našli u istom položaju u kojem se nalaze direktni i indirektni korisnici javnih sredstava, odnosno kojim bi se sportski centri oslobodili plaćanja poreza na imovinu kao ustanove od posebnog značaja za društvo i državu - stav je, ujedno i predlog Jelene Đorđević, direktorke SROC "Vračar", sa kojim su se složili i svi ostali predstavnici na improvizovanoj konferenciji za medije.

Papreni izdaci za komunalije

Sportski centri u Beogradu imaju velikih problema sa izmirivanjem komunalnih obaveza, s obzirom da nemaju nikakvih povlastica prilikom plaćanja računa za struju, vodu, grejanje. SROC "Vračar" recimo na godišnjem nivou plaća oko devet miliona dinara račune za struju i grejanje, slične izdatke imaju i ostali sportski centri, koji su samofinansirajuće ustanove, a pritom imaju velike probleme da naplate termine od strane klubova koji treniraju u njima. Zbog toga su svi do jednog na izdisaju i bez novog rešenja za porez na imovinu.

Problemi sa motorikom

Statistički podaci pokazuju da u Srbiji čak 25 odsto dece ima funkcionalne probleme, a veliki broj njih i motoričke zbog slabe kretnje i izrazite fizičke neaktivnosti. Ukoliko bi se navedeni sportski centri ugasili, za par godina postali bismo "bolesna" nacija.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.