Veliki doping skandal uzdrmao kraljicu sportova

Izvor: RTS, 02.Avg.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki doping skandal uzdrmao "kraljicu sportova"

Svet sporta potreslo je otkriće britanskog Sandej tajmsa, koji je u saradnji sa nemačkim ARD-om objavio veliku priču o neverovatnim razmerama dopinga u svetu atletike, koji u većini slučajeva, kako se čini, prolazi nekažnjeno.

Prema nalazima velikog testiranja, 12.000 uzoraka krvi, i to uzetih od oko 5.000 atletičara u periodu od 2001. do 2012. godine, koji je obavila Svetska antidoping agencija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a do kog su došli britanski Sandej tajms i nemačka TV kuća ARD – došlo se do zaključka da je postojalo neverovatno rašireno varanje od strane sportista i to na najvećim takmičenja.
Ovi podaci su u posed pomenutih medija došli zahvaljujući jednoj osobi koja više nije želela da ćuti o spornim rezultatima testiranja. Potom su britanski i nemački novinari dali naučnicima Robinu Parisotu i Majklu Ešendenu da pregledaju te rezultate i – njihove nalazi su šokantni!
Prema njihovim ocenama, više od 800 takmičara, ili svaki sedmi testirani, imalo je u krvi nešto što su pomenuti stručnjaci ocenili kao "veoma nalik dopingu ili, u krajnjem slučaju, abnormalno".
S obzirom na to da je reč o još neotkrivenim slučajevima, dobitnicima medalja one neće biti oduzete, ali će se testiranja nastaviti.
Naučnici su, između ostalog, utvrdili da su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine deset medalja osvojili atletičari sa sumnjivim rezultatima testova.
Takođe, utvrđeno je da atletičari sve više koriste transfuziju krvi i mikrodoze eritropojetina, koji je glikoproteinski hormon, kako bi povećali broj crvenih krvnih zrnaca, a time i povećali kapacitet za kiseonik.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.