Izvor: HotSport.rs, 25.Jun.2016, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREMEPLOV: Fotografije koje su obeležile istoriju fudbala (FOTO) (ANKETA)

Istorija fudbala prepuna je neverovatnih momenata. Neki od njih su zabeleženi okom fotografa.
1. Neverovatna strast prema igri
Finale FA kupa 1956. godine igrale su ekipe Mančester Sitija i Birmingema. Siti je dobio sa 3:1, a heroj utakmice je bio golman Građana, Bert Trautman. Na 17 minuta pre kraja meča, Trautman je doživeo sudar sa Piterom Marfijem, fudbalerom Birmingema, ali je, nakon što je njegov tim obavešten da će morati da igra sa 10 igrača, ostao na terenu >> Pročitaj celu vest na sajtu HotSport.rs << do kraja. Tri dana kasnije, pregledima je utvrđeno da je doživeo prelom kosti u vratu.

2. Kad Vini Džons proverava ‘muškost’
Nakon ovog duela, Džons je rekao: – Iskreno, rekao bih da Gaskojn ima mnogo veće srce nego “ponos”.

3. Suze Džona Terija
Teri je promašenim penalom doneo titulu šampiona sveta Mančester Junajtedu. Reakcija dovoljno govori za sebe.

4. Dida žrtva ‘Derbija dela Madonina’
Jedan od najvećih gradskih derbija na svetu, između Milana i Intera, završen je neslavno. U pitanju je bio revanš meč četvrtfinala Lige šampiona. Prvi susret Milan je dobio sa 2:0, a u drugom je imao prednost od 1:0, kada su navijači Intera u 73. minutu počeli teren da zasipaju bakljama. Jedna od njih pogodila je golmana Milana, Didu, nakon čega je susret prekinut a Rosoneri trijumfovali za zelenim stolom 3:0.

5. Lom noge Đibrila Sisea
Sise je godinu i po nakon prvog loma noge doživeo i drugi. Ovog puta, u pitanju je bio prijateljski susret pred šampionat sveta u Nemačkoj 2006. godine, koji je Francuska igrala sa Kinom. Desetak minuta igre je proteklo, kada je Sise doživeo povredu koju bismo najbolje mogli opisati kao horor.

6. Kantona šutira navijača
Erika Kantonu je na meču sa Kristal Palasom 25. januara sudja isključio nakon što je šutnuo Ričarda Šoa zbog povlačenja za dres. Metju Simons, navijač Kristal Palasa, iskoristio je priliku, spustio se 11 redova do dna tribina i počeo da vređa Kantonu, što je Francuza iziritiralo toliko da je usledio jedan od najpoznatijih udaraca u istoriji fudbala.

7. Autogol smrti
Andres Eskobar je postigao autogol protiv ekipe SAD, kojim je eliminisao svoju Kolumbiju sa šampionata sveta 1994. godine. Nakon toga, Eskobar je ubijen u rodnoj Kolumbiji.

8. Slavlje za nezaborav
Priču o dva gola Mančester Junajteda u finalu Lige šampiona protiv Bajerna iz Minhena znate, verujem, svi. Ova fotografija na najbolji način pokazuje slavlje fudbalera Junajteda.

9. Zidanov nokaut
Zinedin Zidan jedan je od najvećih fudbalera svih vremena. Ujedno, verovatno je fudbaler koji je karijeru završio na najbrutalniji i najneverovatniji način. Naime, tokom finala šampionata sveta između Italije i Francuske 2006. godine, Marko Materaci je neprekidno vređao Zidana. Francuzu je u jednom momentu prekipelo, i usledio je udarac glavom nakon kog je Zidan otišao u večnost.

10. Božja ruka
O ovome svi već znate sve… Verovatno najpoznatiji događaj u istoriji fudbala. Glavni akter – Dijego Armando Maradona i gol koji nikada neće biti zaboravljen.

11. Liverpul i Everton – ujedinjeni u tragediji
Navijači Liverpula i Evertona, iako gradski rivali, nikada nisu taj rivalitet preneli i na tribine. Ova fotografija, koja je nastala tokom obeležavanja godišnjice tragedije na Hilsborou kada je 96 navijača Liverpula izgubilo život, to na najbolji način oslikava.

 
Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post's poll. The post VREMEPLOV: Fotografije koje su obeležile istoriju fudbala (FOTO) (ANKETA) appeared first on HotSport - Sportske vesti na jednom mestu i uvek na vreme.

Nastavak na HotSport.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta HotSport.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta HotSport.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.