Srbija herojski do polufinala!!!

Izvor: B92, 18.Avg.2016, 02:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija herojski do polufinala!!!

Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru, pošto su pobedili Hrvatsku sa 86:83.

Četvrti put od raspada SFRJ naša zemlja igrala je sa Hrvatskom na velikim takmičenjima i četvrti put je pobedila.

Junak meča bio je Nikola Jokić, koji je u završnici hladnokrvno pogodio sva četiri penala kada je drama dostigla vrhunac.

Videli smo dva potpuno različita lica ’Orlova’ – u prvom poluvremenu promašili smo mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zicera, bili smo nesigurni i nervozni, pa je Hrvatska na krilima briljantnog Bogdanovića (četiri trojke) vodila sa 38:32.

Po izlasku iz svlačionice na terenu kao da se pojavio potpuno drugi tim – Marković je prodorom uz faul, ali pre svega briljantnom odbranom na Bogdanoviću, pokrenuo Srbiju, a kada je Raduljica zakucao u lice Šariću za preokret (41:40) bilo je jasno da se adrenalin vratio u krv naših momaka.

Nastavili smo da meljemo, protok lopte ponovo je postao prepoznatljiv, a eksplodirao je Bogdanović – dva sigurna ulaza i tri trojke, pa je Srbija početkom poslednjeg perioda pobegla na +14.

Nešto pre toga, krajem treće četvrtine, sudije su nametnule čudan kriterijum i održavali su Hrvatsku u igri šaljući je na liniju penala.

Bogdanović je dobio tri faula u kratkom vremenskom razmaku (četvrta lična), ponovo se malo uvukla nesigurnost u igru, a Bojan Bogdanović je napokon dobio podršku – prvo od Hezonje, zatim i od Simona, a onda pomalo neočekivano i od Planinića.

Malo-pomalo, prednost Srbije se topila, a na nešto više od dva minuta do kraja Hezonja je promašio trojku za potpuni preokret pri vođstvu ’Orlova’ 76:75.

Usledio je pik-en-rol Teodosića i Raduljice, potom su Simon i Teodosić promašili po trojku, a Raduljica je bio polovičan s penala za 79:75 i Srbija je otišla na dva poseda.

Ipak, daleko od toga da je to bio kraj – ušlo se u penal-završnicu, Hezonja i Teodosić bili su sigurni, a posle polovičnog učinka Babića Jokić je na drugoj strani pogodio oba bacanja za 84:80.

Đorđević je signalizirao da se ne pravi faul, Teodosić je bio dekoncentrisan i napravio je petu ličnu. Hezonja je smanjio na 84:82, ali je Jokić ponovo pokazao ogromno srce i pogodio je oba penala.

Hezonja je promašio trojku iz velike udaljenosti, Hrvati su uhvatili loptu, ali na 2,1 sekundu do kraja nije moglo mnogo da se uradi – Bogdanović je pogodio prvo, namerno promašio drugo bacanje, ali nije bilo više vremena, slavlje naših momaka moglo je da počne.

Najefikasniji kod Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 18 poena (4-7 za dva, 3-4 za tri), uz 5 asistencija, Stefan Marković takođe je odigrao izvanredno sa 12 poena (4-9 iz igre), 4 skoka (tri u napadu) i po 3 asistencije i ukradene lopte, a i Miroslav Raduljica upisao je 12 poena (4-11 iz igre, 3sk).

Nikola Jokić imao je 12 poena (3-8 iz igre) i po 3 skoka i asistencije, a Miloš Teodosić dodao je 9 poena (2-11 iz igre, 4-5 penali) i 10 asistencija.

Bojan Bogdanović predvodio je Hrvatsku sa 28 poena (7-15 iz igre, 3sk), Mario Hezonja zabeležio je 16 poena (4-8 iz igre) i 8 skokova, a Miro Bilan dao je 10 poena.

Obe ekipe nervozno su počele, naši su bili dobri u skoku, ali nisu mogli da dođu do koša, počelo je sa 1-10 iz igre, ali ni Hrvati nisu uspevali da dođu do poena. Srbija je došla do ritma posle dve Mačvanove trojke, razigrao se i Jokić, ali Hrvati su sve vreme držali priključak.

Imala je Srbija doduše i +5, ali je Bojan Bogdanović dao dve trojke, uključujući i onu u poslednjoj sekundi prve četvrtine – 20:19 za Srbiju.

Naš tim promašio je nekoliko zicera, Teodosić se pomalo brzao, ali isto su činili i Hrvati na drugoj strani. Ipak, Bogdanović je bio u naletu i pogodio je novu trojku za vođstvo Hrvatske 25:24.

Đorđević je pravio izmene, ali niko nije uspevao da pronađe pravi napadački ritam. Utakmica je tekla tvrdo, a veliki kiks u odbrani naših ostavio je Ukića samog na trojci nekoliko sekundi – pogodio je za 29:26 na četiri minuta do poluvremena.

Hrvatska je bila sigurnija, Bogdanović je pogodio još jednu tešku trojku, a naši momci su nastavili da promašuju zicere i bili su vrlo stegnuti, pa je na poluvremenu bilo 38:32 za Hrvatsku.

Marković je pokrenuo Srbiju na početku drugog poluvremena – pogodio je uz faul, dva puta odigrao izvanrednu odbranu, a posle zakucavanja Raduljice u kontri u lice Šariću ’Orlovi’ su poveli sa 41:40.

Bogdanović je sigurno završio polukontru i Srbija je počela da deluje rešeno, a Jokić je iznudio nesportsku ličnu grešku Šarića. Došla je Srbija do +4, Bogdanović je potom pogodio i trojku iz ugla za 49:42, a na drugoj strani je Marković napravio naivan faul i Bojan Bogdanović je smanjio sa penala.

Bogdan je dobio na samopouzdanju i pogodio je trojku sa velike udaljenosti za 54:46, usledile su dve dobre odbrane i dva pogotka – prvo je Teodosić maestralno pronašao Jovića pod košem, a zatim su ista dvojica kombinovali u kontri za vođstvo Srbije 58:46.

Sudije su slale Hrvate na liniju penala u četiri napada u nizu, ali Srbija je imala mnogo bolji protok lopte – asistencija Jokića za Bogdanovića, Raduljičina bacanja, a onda je Bogdanović pogodio novu trojku za vođstvo Srbije 66:52 na kraju trećeg perioda.

Na početku poslednje četvrtine sudije su svirale diskutabilan četvrti faul, treći za kratko vreme, a Hezonja je pogodio trojku, ali je na drugoj strani Jović uzvratio u poslednjoj sekundi napada za 69:55.

Hezonja je pogodio težak šut, posle nesviranih koraka, potom smo ispali u odbrani i Hrvatska je napravila seriju 6-0 (69:61), a onda je Teodosić pogodio trojku uz faul, ali nije pogodio dodatno bacanje.

U igru Srbije ponovo se uvukla nesigurnost, Simon je pogodio horog, potom još jedan ulaz posle bacanja Planinića, pa je Hrvatska prišla na 72:68.

Pogodio je Marković dva penala, ali je Hezonja ponovo u poslednjoj sekundi napada pogodio za 74:71. Imao je Hezonja i šut za potpuni preokret pri vođstvu Srbije 76:75, ali nije pogodio. Usledio je pik-en-rol Teodosića i Raduljice, potom su Simon i Teodosić promašili po trojku, a Raduljica je bio polovičan s penala za 79:75 i Srbija je otišla na dva poseda.

Ipak, daleko od toga da je to bio kraj – ušlo se u penal-završnicu, Hezonja i Teodosić bili su sigurni, a posle polovičnog učinka Babića Jokić je na drugoj strani pogodio oba bacanja za 84:80.

Đorđević je signalizirao da se ne pravi faul, Teodosić je bio dekoncentrisan i napravio je petu ličnu. Hezonja je smanjio na 84:82, ali je Jokić ponovo pokazao ogromno srce i pogodio je oba penala.

Hezonja je promašio trojku iz velike udaljenosti, Hrvati su uhvatili loptu, ali na 2,1 sekundu do kraja nije moglo mnogo da se uradi – Bogdanović je pogodio prvo, namerno promašio drugo bacanje, ali nije bilo više vremena, slavlje naših momaka moglo je da počne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.