Umetnici koji otkrivaju lepotu starog tela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnici koji otkrivaju lepotu starog tela

Bore, ožiljci, fleke su samo neki od tragova koje godine ostavljaju na ljudskom telu, a mejnstrim kultura često strahuje od procesa starenja i svih njenih odlika, kao što su seda kosa, opuštena koža, providni ten.

Naravno, ta transformacija nije stvar izbora i takođe ne mora da bude štetna, navodi Huffington post.

Umetnici koji su opsednuti razvojem ljudskog tela u svojim delima rasvetljavaju proces starenja i složene efekte tog procesa na organizam i dušu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ima dosta onih koji kroz slikarstvo, crtež ili fotografije istražuju taj proces i suočavaju se, između ostalog, i sa negativnom percepcijom viđenja svog rada.

Od niza aktova-autoportreta do fotografskih prikaza starenja gej populacije, te slike u sebi beleže posebne radosti, bol, strahove i uzbuđenja u procesu starenja.

Mnogim umetnicima taj period života predstavlja inspiraciju za umetnička dela, dok američka feministkinja i politička aktivistkinja Beti Fridan kaže da "starenje nije izgubljena mladost, već nova faza mogućnosti i snage" .

"Starenje me fascinira pošto je to ono sa čim se svi suočavaju, ali u većini slučajeva društvo bira da ignoriše i zamagli istinite predstave tog procesa", kaže umetnik Džejms Hosking.

On smatra da se sa godinama dolazi do poverenja i dodaje "u mojim fotografijama starost nije nesavršenost, već je ona ono što osnažuje ljude i daje im slobodu da budu ono što jesu".

Umetnici koji inspiraciju nalaze u starom ljudskom telu su i Joan Semmel, Mickalene Thomas, Marna Clarke, Andi Schreiber, Antonio Finelli, Isadora Kosofsky, Sarah R. Bloom i drugi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.